Európa-liga, visszavágók beharangozó I. - a Chelsea, a Napoli és a Valencia már a 8 között? • SportTV

Európa-liga, visszavágók beharangozó I. – a Chelsea, a Napoli és a Valencia már a 8 között?

2019. 03. 13. 14:17    
Olvasási idő: 4 perc

Csütörtökön tovább fogyatkozik az Európa-liga mezőnye, nyolcan maradnak, szerintünk a Valencia, a Napoli és a Chelsea ott lesz a túlélők között.

Csütörtökön ismét nyolc Európa-liga-visszavágóra kerül sor, a legjobb 16 között, most három korai (18:55) és öt későbbi (21 órai kezdettel) időpontban, ezeket vesszük most picit górcső alá, két részben. Először a három talán legsimább és így az EuroClubIndex által a végső győzelemre legesélyesebbnek tartott csapat meccseit nézzük:

Az EL esélyesei
forrás EuroClubIndex

Krasznodar – Valencia (az első mérkőzésen: 1-2)

A Krasznodar 1-2-es hátrányból fogadja a Valenciát, amely, ha Kevin Gameiro képes lett volna két méterről nem telibe rúgni Szafonov kapust, illetve ha Piccini jobban figyel, akár háromgólos előnnyel várhatna a visszavágót. A vendégeknél Dani Parejo és Facundo Roncaglia az eltiltott, de Geoffrey Kondogbia letöltötte büntetését, míg a hazaiaknál Mauricio Pereyrára igaz ez. A bajnokságban csak két döntetlennel kezdő (hétfőn 2-2 az FC Orenburg ellen) Krasznodárnál azonban két alapember is eltiltott: Charles Kaboré és Alekszandr Martinovics személyében a védekező középpályás és a középhátvéd is kihagyja a találkozót. Jó hír, hogy a hétfői meccsen 7 lövésből egy gólt szerző (igaz, büntetőt is kihagyó) házi gólkirály, a tavaly nyáron az orosz állampolgárságot megkapó Ari vélhetőleg kezd. A bajnokságban január ötödike óta veretlen „döntetlenkirály” Valencia a múlt heti meccsen két gólt szerző Rodrigóban bízhat. A brazil születésű támadónak ez volt az első gólja az EL-ben, de a bajnokságban is csak 5 gólnál jár a tavalyi 16-hoz képest. Ugyanakkor érdemes megemlíteni, hogy Rodrigo a helyzetei és az XG-mutató alapján már 11.67-nál járhatna. Ez a majd’ 7 gólos „lemaradás” a legbalszerencsésebb mutató, míg pl. a sokak által kritizált 17 gólos Luis Suarez csak két góllal marad el a 19.2-es XG-mutatójától. Mivel Rodrigo 90 percre lebontott mutatója idén jobb (0.56 vs 0.49), mint a múlt szezonban, némi fellendülés várható. Az oroszok talán abban reménykedhetnek, hogy Rodrigónak nem lesz jó előjel Krasznodar, hiszen itt volt a vébén a spanyol válogatott bázisa….

Az már kevésbé üdvös, hogy a Krasznodar az idén még nem nyert meccset, és bár szervezett 4-4-2-es védekezése. illetve 4-3-3-as kontrajátéka az EL-ben jól működött, innen talán már nincs tovább. A Valencia szerencséje meg pont fordulóban, mint azt a hétvégi, a Girona ellen az utolsó percben megnyert meccsen is láthattuk.

Dinamo Kijev – Chelsea (az első mérkőzésen: 0-3)

Az odavágók legsimább meccsén a Chelsea akár nagyobb különbséggel is nyerhetett volna, hiszen Pedro egymaga 5 helyzetet fecsérelt el az első 45 percben. A 4-4-2-ben bunkerező Dinamo első lövési kísérlete a 72. percben történt, de Kepa kapuját nem sikerült eltalálni.  Sarriéknál remekül ültek David Luiz hosszú keresztlabdái Pedrónak, de a jobb oldali váltások és háromszögelések Zappacosta, Kovacic és a spanyol szélső között is élményszámba mentek. És akkor mit mondjunk Giroud kötényes-sarkazós gólpasszáról vagy éppen Willian szabadrúgásbombájáról?

A hazaiak egy négygólos Arszenal (Kijev)-veréssel hangoltak a hétvégén, míg az öt meccse veretlen Chelsea rendkívül frusztráló meccsen vesztett pontot a Wolverhampton ellen: 22:2-es lövésarány és 76%-os labdabirtoklás ellenére, igaz, a meccs legnagyobb helyzetét Raúl Jimenez értékesítette, így Eden Hazard 91. perces egyenlítő góljáig még kínosabb volt a dolog.

Ugyanakkor vitathatatlan, hogy az utóbbi hetekben Sarri csapatának játéka kezd hasonlítani arra a domináns labdatartós futballra, amit pl. a magasra feltolt szélsővédők (Emerson és Azpilicueta csaknem 265 labdaérintést termelt össze), a Jorginhótól látható mélységi irányítójáték vagy a remekül passzoló David Luiztól jellemez. És persze a fantasztikusan szervezett Wolves (Pedro és Hazard eléggé szenvedtek és jórészt oldalra cselezgettek) ellen kellettek az elmaradhatatlan pozícióváltások, a Kijev elleni meccshez képest itt főleg a bal oldal volt elemében az Emerson, Kovacic, Hazard trió által. Vélhetőleg a Dinamo hazai pályán sem lesz képes ilyen ellenállást kifejteni, főleg úgy, hogy az egész mezőnyben a Chelsea engedélyezi a legkevesebb, 6.9 lövést meccsenként. A háromgólos előny és a hétvégi Everton elleni meccs tudatában akár Ruben Loftus Cheek vagy Ethan Ampadu is kezdhet, továbbá jó esély van rá, hogy Callum Hudson Odoi is kezdő lesz!

Salzburg – Napoli (az első mérkőzésen: 0-3)

A sokak, na jó, a taktikai bloggerek, által leginkább várt párharc első meccsén a Napoli az első 5 perc (Wolf és Dabbur lövései) túlélése után részben a Salzburg egyéni és szerkezeti hibái miatt már húsz perc után két góllal vezetett. A héten éppen a Wolfsburg edzői posztjával hírbe hozott Marco Rose okkal vágta földhöz zakóját, hiszen a híres RB-presszing többször is csődöt mondott. Persze dicséret illeti Fabián Ruiz és Mario Ruí bal oldali labdakihozatalait, amivel az asszimetrikus 3-4-2-1-ben építkező Napoli megtalálta az ellenszert. Jerome Onguene öngólja a 60. perc környékén pedig csak a hab volt a tortán, az utóbbi évek talán leggyengébb középhátvéd-teljesítményét láthattuk a Stuttgartban is megfordult kamerunitól. A hajrában Gulbrandsen és a Salzburg mindent megpróbált, de Alex Meret eszén nem lehetett túljárni, így hiába a húsz lövés, idegenben lőtt gól és a továbbjutás esélye nélkül távoztak a vendégek a San Paolóból.

A minimális salzburgi továbbjutási esélyeket némileg növeli, hogy a Napoli két belső védője, Kalidou Koulibaly és Nikola Makszimovics is eltiltását tölti, míg hazai oldalon a szintén Lipcsébe tartó rendkívül tehetséges középpályás, Xaver Schlager sárgázta ki magát. Mivel Raúl Albiol is sérült, Carlo Ancelotti a Chiriches, Luperto duóval kezdhet belül, ők egyébként a hétvégi Sassuolo elleni 1-1-es döntetlennel végződő meccsen pont egymást váltották. Ancelotti erősen rápihent az EL-re hiszen a múltheti kezdőből csak Allan és Mertens kezdett.

A bajnokságot (ötödik éve) utcahosszal vezető Salzburg azonban 2019-ben nincs nagy formában, három meccséből csak egyet tudott megnyerni, és a folyamatos távozások, úgy a játékosok (a belső védő Caleta Car nyáron a Marseille-be, az új Keitának kikiáltott Haidara a télen Lipcsébe), mint az edzők (a Marco Rose, René Maric duót a Hoffenheim, a Wolfsburg és a Celtic is szívesen vinné) terén talán némi zavart okozhatott a fejekben. A 17 meccses hazai európai veretlenségi sorozat talán folytatódhat, de a remek taktikai csatát ígérő meccsen a Napoli továbbjutása csak valami óriási véletlen (korai kiállítás, vagy salzburgi vezetés) során lehet veszélyben.