Fővárosi derbi a főcsoportelődöntőben • SportTV

Fővárosi derbi a főcsoportelődöntőben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 13. 09:04    
Olvasási idő: 2 perc
KHL

A három moszkvai csapatból egy, a Szpartak már búcsút mondott a KHL Gagarin-kupáért folyó rájátszásának. A másik kettő, a CSZKA és a Dinamo egymás ellem mérkőzik meg a nyugati főcsoportelődöntőben.

Ketten a párharc állandó résztvevői közül: Kirill Kaprizov (CSZKA) tavalyelőtt karácsonykor is betelált Ivan Bocsarov kapujába (Fotó: Getty Images)

Ami azt illeti, szinte minden a CSZKA mellett szól. Az egykori katonacsapat a szovjet időkben az ország hokisportja első számú klubjának számított (32-szer nyert bajnokságot, 12-szer Szovjet Kupát, 20-szor BEK-et), és a KHL-időkben is az élcsapatok közé tartozik. Hatszor nyerte meg csoportját, a legendás edzőjéről elnevezett Taraszov-csoportot, az ideivel együtt ötször az alapszakasz győztesének járó Kontinentális Kupát. Kétszer a nagydöntőbe is eljutott, de 2016-ban a Metallurg Magnyitogorszk, tavaly meg az Ak Barsz ellen elbukta a Gagarin-kupát.

Főcsoport-elődöntős ellenfele, a Dinamo Moszkva az „ősidőkban” jóval kevésbé volt eredményes (5-szörös bajnok, 3-szoros kupagyőztes, egyszer nyerte meg a BEK utódját, az Európai Bajnokok Kupáját), de a KHL-ben egy kicsivel jobban szerepelt, már ami a Gagarin-kupa döntőket illeti. Két fináléban volt érdekelve, és mindkettőt meg is nyerte (2012, 2013).
Idén az alapszakaszt a CSZKA 106 ponttal nyerte meg, a Dinamo 72 ponttal nyugaton az 5., az összesített táblázaton a 11. helyen végzett.
A rájátszásban a piros-kékek söpréssekl intézték el a Vityaz Podolszkot, hazai meccseiket 4-4, az  idegenbelieket 2-2 góllal megnyerve. Az első mérkőzéen vendég kék- fehérek viszont hatmérkőzéses szériát játszottak a náluk magasabban rangsorolt Jokerit Helsinkivel, 4–2-re megnyerve a párviadalt.
A bajnokság alapszakaszában egyetlenegy mérkőzést vívtak A CSZKA Arenában – a szerdai mérkőzés színhelyén – október 10-én a hazaiak 5–1-re győztek, különösen Szergej Andronov és Kirill Kaprizov volt elemében, 2-2 gólt ütöttek.
Ami az alapszakasz főbb egyéni statisztikai adatait illeti, a kanadai listán a dinamósok állnak jobban. Vagyim Sipacsov 69 ponttal (20+48) a harmadik, Dmitrij Kagarlickij 61-gyel (24+37) a negyedikhelyen áll. A CSZKA legeredményesebbje, Mihail Grigorenko 52 (17+25) ponttal „csupán” a 10. A kapusok összevetésében viszont a piros-kékek kapusai a jobbak: Lars Johansson 94.5%-os védési hatékonysággal, 1.15-ös egy meccsre számított kapottgól-átlaggal a 2., csapattársa, Ilja Szorokin (94.04 – 1.16) a harmadik a teljes mezőnyben, a dinamósok jobbik kapusa, Ivan Bocsarov (93.27 – 1.93) a 7.

A főcsoport-elődöntő az egyik fél negyedik győzelméig tart, a győztes a SZKA Szentpétervár–Lokomotiv Jaroszlavl párharc továbbjutójával küzd meg a nyugati főcsoport bajnoki címéért.

KHL-rájátszás. Sport2 17:30 HK CSZKA Moszkva–HK Dinamo Moszkva nyugati főcsoport-elődöntő, 1. mérkőzés  (kommentátor: Engyel István)