Az RB Leipzigé a legjobb védelem - Gulácsi és Orban miatt! • SportTV

Az RB Leipzigé a legjobb védelem – Gulácsi és Orban miatt!

2019. 03. 16. 12:00    
Olvasási idő: 2 perc

Gulácsi Péter védési hatékonysága rengeteget javult az előző idényhez képest, ahogyan a Willi Orban vezette védelem játéka és gólerőssége is. Nem csoda, hogy az RB Leipzigé jelenleg a legjobb védelem a Bundesligában!

Jóllehet az RB Leipzigről sokkal inkább az a kép él bennünk, hogy a csapat a látványos támadófutballt favorizálja, a 2018-2019-es idényben Ralf Rangnick letámadó-rendszere egy zseniális védelmi háló kialakításához járult hozzá. A lipcseiek mindössze 20 gólt kaptak a szezon során (a második legjobb védelemmel büszkélkedő Bayern 27-nál tart), ami főleg az előző évadban összesen kapott 53 figyelembe vételével szenzációs – akkor 25 forduló után 34 kapott gólnál járt a társulat.

A bundesliga.de oldal kimutatása szerint a javulásban jelentős érdemei vannak Gulácsi Péternek, aki egy éve a lövések 66 százalékát fogta meg, az idén viszont ligaelső a maga 78 százalékos védési hatékonyságával. Már 12 mérkőzésen nem kapott gólt (az előző idényben összesen hatszor fordult vele elő ilyen), ezzel a 11 shutoutnál tartó Yann Sommert megelőzve szintén vezeti a Bundesligát. A tavaszi idényben különösen szembetűnő a magyar válogatott kapus parádéja, nyolcból öt meccsen nem kapott gólt, a maradék hármon rendre egyet. A tavasszal a Frankfurté a második legjobb védelem hét kapott góllal. Gulácsit már az őszi idény után is méltatta a liga hivatalos honlapja:

A Gulácsi előtti védelem, Willi Orbannal, Ibrahima Konatéval, Dayot Upamecanóval és a többiekkel, szintén nagyot lépett előre. A Leipzig ellen mindössze 219 kapura lövést tudtak végrehajtani a riválisok, ami a Bayern mögötti második legjobb mutató. Ráadásul saját hibából még nem kapott gólt a gárda, ezt rajta kívül csak a Frankfurt mondhatja el magáról. A lipcseiek mindössze kilencszer kaptak csatár által szerzett gólt (ez a legkevesebb az élvonalban), 88 alkalommal állították lesre a riválisokat (ami a legjobb), de arra sem lehet sok panasz, hogy mindössze 213 beadást hoztak össze ellenük (ennél kevesebbel csak a Bayern büszkélkedhet).

A hátsó alakzat a párharcokban is kiemelkedőt nyújt: az RB Leipzig játékosai 5755 párharcot vállaltak fel, ebből 2887-et védekezés során. Különösen a levegőben erős a Rangnick-gárda, a védekező fejpárbajok 62 százalékát megnyerte, amivel ugyancsak ligaelső. De hogy ne csak az elhárítás miatt legyen emlékezetes az RB-produkció: a védők által szerzett nyolc gól (Orban 4, Lukas Klostermann 3, Marcel Halstenberg 1 gólnál tart) szintén a legjobb a Bundesligában.

A Sport1-en 15:15-től élőben közvetítjük a Schalke-RB Leipzig mérkőzést.