Harc az aranyakért és a kupahelyekért • SportTV

Harc az aranyakért és a kupahelyekért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 17. 10:38    
Olvasási idő: 3 perc

A vasárnapi négy közvetítendő mérkőzésünkön fellép a két bajnokság egy-egy esélyese, valamint minden meccsen még legalább egy olyan csapat, amely érdekelve van az európai kupahelyekért folyó küzdelemben

Thiago Alcantarát, a Bayern brazil-spanyol sztárját köszöntik a társak az őszi mainzi meccs győztes góljának megszerzése után (Fotó: Getty Images)

LEVERKUSEN–WERDER BREMEN

A Bayer most is az EL-főtáblás indulást jelentő 6. helyen áll és a vendég Werder sincs nagyon távol ettől, mindössze 6  ponttal gyűjtött kevesebbet házigazdájánál.
Peter Bosz csapatába visszatér sérülése után a dzsolidzsóker, bármely poszton bevethető Bellarabi, ezzel Baumgartlingernek csak a cserepadon jut hely. Lars Bender is felválthatja Weisert, és ha az agyrázkódása után gyógyultnak nyilvánított Sven Bender is játszik, alighanem Dragovic marad ki a kezdőcsapatból.
A Werderben Veljkovics öt sárga miatti eltiltását tölti, Friedl helyettesíti. Bargfredét alighanem Nuri Sahin váltja fel, a fertőzést kapó Klaassen pozícióját Möhwald veheti át. A Bundesliga legidősebb gólszerzője, Pizarro combsérülése miatt hetekig nem játszhat. A brémai zöld-fehérek egyébként idegenben jól szerepelnek az utóbbi időben, legutóbb tavaly karácsony előtt Lipcsében kaptak ki, azóta egy győzelem, három döntetlen az idegenbeli mérlegük. Ősszel a Bayer egy hatost(!) rúgott Brémában, kettő ellenében. Meglepő lenne, ha a BayArenában hasonló eredményességet mutatna.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (LEV–WER)


ÖSSZESEN: 77 mérkőzés, 21 Leverkusen-győzelem, 30 döntetlen, 26 Werder-győzelem/ 122–117-es gólkülönbség
LEVERKUSENBEN: 38–15–14–9/ 60–46
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Brémában 6–2 (az ősszel), Leverkusenben 1–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Ulf Kirsten 13, ill. Claudio Pizarro 10 gól

FRANKFURT–NÜRNBERG

A Lucas Mühllel csatázó Luka Jovics (balról) a Bundesliga pillanatnyi vicególkirálya. Ha csak egyszer is betalál, behozza Lewandowski (15 gól) előnyét a góllövőlista élén (Fotó: Getty Images)

A Frankfurt igazán jó passzban van manapság. A nagy múltú Inter kiverésével a negyeddöntőben  szerepelhet az Európa-ligában, s a bajnokságban is megalapozni látszik indulását a kupaküzdelem ősztől induló kiírásában is. Mi több: egy meccsel kevesebbel is csak négy ponttal van lemaradva a negyedik Gladbachtól, így akár a BL-indulásra is megvan az esélye. Legutóbb december 22-én kapott ki a Bayerntől, azóta – minden sorozatot figyelembe véve – 12 mérkőzéses veretlen sorozatot épített fel, 6-6 győzelemmel és döntetlennel. Ellenfele, a frankok kedvenc csapata kritikus helyzetben van. Sereghajtó a táblázaton, s bár egy pont elcsípésével megelőzné az utolsó előtti Hannovert, de a bennmaradás reményét adó, osztályozós helyen álló Stuttgartnak 7 ponttal van többje.
Bár válogatott szünet következik, Adi Hütter természetesen saját klubja érdekeit nézi elsősorban, így valószínűleg legerősebb csapatát küldi harcba. Még az éppen felgyógyuló Ante Rebicet is bevetheti, persze lehet, hogy nem az első perctől fogva vezényli pályára. A túloldalon Schommers edzőnek nem kevesebb mint 9 sérültje van, ahogy mondani szokás, a szegény embert az ág is húzza. Csekélyke vigasz, hogy a tizedik sérült, Margreiter visszatérhet, eddigi helyettese, Mühl visszakerül a jobbhátvéd posztjára.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (FRA–NÜR)


ÖSSZESEN: 57 mérkőzés, 23 Frankfurt-győzelem, 20 döntetlen, 14 Nürnberg-győzelem/ 89–69-es gólkülönbség
FRANKFURTBAN: 28–13–9–6/ 48–30
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Nürnbergben 1–1 (az ősszel), Frankfurtban 1–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Uwe Bein 6, ill. Heinz Strehl 8 gól

BAYERN–MAINZ

A pontegyenlőség kialakulása óta „libikókázik” a két bajnokesélyes. A múlt héten a Bayern szerzett egynapos, időleges hárompontos előnyt és a BVB hozta be, ezen a héten fordított a szereposztás: a dortmundiak nyerték meg – fontos: csupán egy góllal – soros Bundesliga-meccsüket és bajorokon a visszaelőzés sora. Ráadásul lélektanilag is hasonló a szituáció: a Borussia a múlt héten zuhant ki a BL-nyolcaddöntőből angol ellenfelével szemben, a rekordbajnoknak most kell feldolgoznia ugyanazt a csalódást. A piciny különbség: a Dortmund már a hazai visszavágó előtt meglehetősen reménytelen helyzetben volt, a Bayern az idegenbeli remi után kedvező pozícióból kezdte a hazai visszavágót, amelynek ordas kudarc lett a vége…
A triplázás álmának tehát vége, maradt a honi „kötelező dupla”, a bajnokság és a DFB-kupa megnyerése.  Ha ezt a „minimumcélt” sem sikerül elérni, aligha tart ki a vezetőség bizalma Niko Kovac iránt…
A Mainz egyébként „kellemes” ellenfélnek ígérkezik egy felzárkózó-vezetést visszaszerző meccshez. Kellő távolságban (10 pont) van az osztályozótól, viszont európai reményeket sem táplálhat (13 pont az El-helytől). Marad a presztízs, de hát ahhoz a Bayern már régen hozzászokott, hogy az összes ellenfél kettőzött erővel küzd ellene. Hja, ilyen az igazi nagycsapatok sorsa…

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (BAY–MAI)


ÖSSZESEN: 25 mérkőzés, 18 Bayern-győzelem, 3 döntetlen, 4 Mainz-győzelem/ 64–26-os gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 12–8–2–2/ 31–13
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Mainzban 2–1 (az ősszel), Mümchenben 4–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Robert Lewandowski, Roy Makaay és Claudio Pizarro 7-7, ill. Sami Allagui, Benjamin Auer és Andreas Ivanschitz 2-2 gól

 

MOREIRENSE–BENFICA

A veterán brazil Jonas az ősszel a Luzban betalált a Moreirense kapujába, Ha a visszavágón is sikerül, sokat hozzátehet a Porto esetleges visszaelőzéséhez (Fotó: Getty Images)

A Benfica lényegében hasonló helyzetben van, mint a Bayern. Legalábbis ami a bajnoki címért folyó kétcsapatos versenyfutást illeti. Közte és a Porto közt az előzést követően a múlt fordulóban alakult ki a pontegyenlőség, s most van az első alkalom, amikor vissza kell előznie riválisát, amely könnyed 3–0-val intézte el aktuális ellenfelét.
A sasok helyzete azonban korántsem könnyű: a moreirai együttes nemrég még ötmeccses veretlen sorozatot épített fel, amely a Marítimo – a Porto most legyőzött ellenfele – otthonában szakadt meg a múlt héten. Hazai pályán meglehetősen jó a zöld-fehér együttes: 12 bajnokijából csupán kettőt vesztett el, még szeptemberben a Sporting, december 9-én pedig a Santa Clara ellen.
A Benficát tehát nyomja a győzelmi kényszer, de rá is igaz, amit néhány sorra feljebb a nagycsapatok sorsáról leírtunk. Ezt a nyomást bírni kell – ha vissza akarja szerezni a Porto által tavaly elorzott, előtte három éven át büszkén viselt bajnoki címet.

BUNDESLIGA, 26. forduló. Sport1 13:15 Bayer 04 Leverkusen–SV Werder Bremen (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 15:30 SG Eintracht Frankfurt–1. FC Nürnberg (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 17:45 FC Bayern München–1. FSV Mainz 05 (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila); LIGA NOS, 26. forduló. Sport2 18:30 FC Moreirense–SL Benfica (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)