Mit tud a német másodvonal közepe? • SportTV

Mit tud a német másodvonal közepe?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 18. 09:29    
Olvasási idő: < 1 perc

Eddigi közvetítéseik során szinte mindig valamelyik bajnokjelölt, korábbi élvonalbeli, ismert csapat mérkőzését közvetítettük a Bundesliga2-ből. A hétfő esti két csapatunk nem ebbe a kategóriába tartozik, így aztán képet adhatunk arról, milyen is a német másodvonal középmezőnyének tudása.

Achim Beierlorzer tízévnyi fürthi szolgálat után most a Greuther ellen vezényli a regensburgiakat (Fotó: Getty Images)

Még mielőtt bárki legyintene, írjunk ide egy öt számból álló sorozatot. A mértékadónak tartott (német) transfermarkt.de  honlap szerint a Jahn Regensburg teljes kerete játékosainak összértéke 13.58 millió euró, a Greuther Fürthé 14.50. Az OTP Bank Liga két éllovasa, az FTC 19.68 millót kóstál, a MOL Vidié 18.56-at, ugyanakkor a magyar harmadik Újpesté csupán 8.80-at. Azaz rögzítsük: a Bundesliga2  8. és 13. helyezettje több mint a másfélszeresét éri a magyar 3.-nak… (érték szerint – a táblázaton aktuálisan 4.)
Persze, egy csapat játékereje nem egyenlő a keretében szereplő játékosok értékének összegével. Azért ne nagyon eresszük össze a két német másodosztályú középcsapatot a két magyar éllovassal se – lehet, hogy kiderülne, még azok sem erősebbek a Duna, illetve a Rednitz és Pegnitz folyó parti város csapatainál.
A Jahn négymeccses veretlen sorozatban van (2 győzelem, 2 döntetlen), a Fürth formája kicsit hektikusabb: a paderborni 0–6 (február 2. óta) egy-egy 1–0-s győzelem és vereség, közte két remi következett.
A két csapatnak nem tipikus „találkozási terepe” a másodosztály: 17 eddigi tétmeccsükből csupán ötször találkoztak a Bundesliga2-ben. Ezekből kétszer nyert a Regensburg, 3 iksszel végződött, azaz a Fürth ebben a bajnoki osztályban még sosem tudta legyőzni a Jahnt. A legutóbbi találkozójuk tavaly október 6-án 1–1-re végződött Fürthben, a hazai csapat Atanga góljával a 49. percben szerzett vezetést, Grüttner a 75.-ben egyenlített.
A mérkőzés Achim Beierlorzer, a regensburgiak trénere számára lehet érzelmekkel teli: a mester játékosként hat évet töltött annak idején a Greutherben, edzői pályájának hajnalán pedig négy éven keresztül vezette az SpVgg U17-es csapatának munkáját. (A mester bátyjának, Bertramnak a neve ismerősebb, 1982 és 1986 között két bajnoki címet és három DFB-kupát nyert a Bayern München tagjaként.)

BUNDESLIGA2, 26. forduló. Sport1 20:30 SV Jahn Regensburg–SpVgg Greuther Fürth (kommentátor: Haraszti Ádám)