MVG-feladat: az élen maradni • SportTV

MVG-feladat: az élen maradni

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 21. 08:54    
Olvasási idő: 2 perc

Az idei darts PL 7. állomása Berlin, a Mercedes-Benz Arena. Az újra rangelső Michael van Gerwennek az északír Daryl Gurneyvel kell megküzdenie, a hazai idol és „Anderson-helyettes” Max Hopp gyermekkori példaképével, Raymond van Barnevelddel játszhat.

Max Hopp gyermekkori bálványával meccselhet Berlinben (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

Max Hoppnak  egy gyönyörű álma válik valóra csütörtök este Berlinben a Mercedes-Benz Arenában.  A német versenyző óriási szerepet töltött be a sportág németországi népszerűsítésében. 2012-ben 16 esztendősen már az European Touron játszott , s többezer rajongó előtt léphet fel Berlinben. Ő lesz a hetedik „egyestés” versenyző, aki Andersont helyettesíti, s a program utolsó találkozóját vívja az ezúttal a német közönségtől búcsúzó Van Barneveld ellen.
„Annyira izgatott vagyok, hogy hazai közönség előtt, a saját országomban játszhatom a legmagasabb versenysorozaton a legendás Van Barneveld ellen. Gyerekkoromban Raymond volt a bálványom, az első dartskészletem az ő nevét viselte. A meccs nagyon fontos lesz Barney számára, mert ha ismét veszt, nagy bajba kerülhet. De én szeretnék tovább haladni karrieremben, az est különleges élmény lesz számomra egy különleges versenysorozatban. Hatalmas éjszaka lesz. S nekem tovább is kell gondolnom a személyes célomat – nagyon jól akarok szerepelni” – mondta a németek élversenyzője.

A tavalyi nagy közönségsiker után a PL visszatár Berlinbe. Hoppnak 2018-ban sikerült megnyernie itt egy European Tour-viadalt, majd bejutott az Európa-bajnoki döntőbe is Dortmundban. Talán a további sikerek nagy elősegítője lehet a csütörtök esti berlini alkalom. „Azt hiszem, Berlinnek hatalmas ereje van, óriási tömeg lesz és ők nyerni akarnak látni engem. John Hendersont fantasztikus biztatás fogadta Aberdeenben. Nem biztos, hogy Berlin velem meg tudja ismételni ezt, de remélem, közelít majd hozzá” – tette hozzá a német élversenyző, majd így folytatta: „Agresszíven vagy nyugodtan is tudok játszani, mindkét játékmódot elsajátítottam.  Biztos vagyok benne, hogy a többiek is a legjobbjukat akarják adni, mindenki a legtöbbet akarja mutatni a sorozaton. Azt hiszem, ha fenn állok a színpadon, az adrenalin majd továbbvisz engem.”

Hopp az utolsó mérkőzést vívja Barneyval, azt megelőzi négy érdekes találkozó.  Az elsőt az ötödik helyen álló Gerwyn Price játssza Rob Cross-szal. A walesi ha nyer, pontszámban behozza a tavalyi világbajnokot, aki csak rosszabb legkülönbségével áll jelenleg a vezető MVG mögött. A második páros közös múltja a legtartalmasabb. James Wade már 35 meccset vívott eddig Peter Wrighttal. Összesítésben az extravagáns skót vezet mindössze egy győzelemmel. Ám legutóbbi csatájukat az angol nyerte meg már az idén, a The Masters elődöntőjébe.

Daryl Gurney csak háromszor nyert MVG ellen 22 csatából, de az egyik a legutóbbi volt a Players Championship novemberi nagydöntőjében (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A harmadik párban lép pódiumra a világelső,  a múlt héten a PL-ben is a vezetést visszaszerző Van Gerwen, aki jelentős fölényben van az északír Gurney ellen, ám legutóbbi csatájukat elvesztette tavaly novemberben a Players Championship nagydöntőjében. A negyedik párban Michael Smith játszik Mensur Suljovic ellen. Kettejük összevetésében az osztrák a jobb, ám legutóbbi mérkőzésüket, eddigi egyetlen Premier League csatájukat Smith nyerte meg, nem kis különbséggel, 7–2-re.
S végül jön a záró, Hopp meccse, amelyen majd kiderül, biztatja-e őt olyan vehemenciával a berlini publikum, mint legutóbb a skótok a saját idoljukat, Hendersont Aberdeenben.

Kapcsolódó

A PL 7. JÁTÉKNAPJÁNAK PROGRAMJA

Gerwyn PRICE–Rob CROSS
Örökmérleg:
5 mérkőzés, 2 Price-győzelem, 3 Cross-siker. A Premier League-ben: 1–0–0–1.  Legutóbbi mérkőzés: Price–Cross 6–3, 2018. 4. 22., Austrian Darts Open, negyeddöntő
James WADE–Peter WRIGHT
Örökmérleg:
35 mérkőzés, 18 Wade-győzelem, 17 Wright-siker. A Premier League-ben: 5–1–0–4. Legutóbbi mérkőzés: Wade–Wright 11–9, 2019. 2. 3., The Masters, elődöntő
Michael VAN GERWEN–Daryl GURNEY
Örökmérleg:
22 mérkőzés, 18 Van Gerwen-győzelem, 1 döntetlen, 3 Gurney-siker. A PL-ben: 2–1–1–0. L. m.: Gurney–Van Gerwen 11–9, 2018. 11. 25., Players Championship döntő, Minehead, döntő
Michael SMITH–Mensur SULJOVIC
Örökmérleg:
14 mérkőzés, 6 Smith-győzelem, 8 Suljovic-siker. A PL-ben: 1–1–0–0. L. m.: Smith–Suljovic 7–2, 2018. 2. 15., Premier League, első csoportkör
Max HOPP–Raymond VAN BARNEVELD
Örökmérleg:
4 mérkőzés, 2 Hopp-győzelem, 2 Van Barneveld-siker. A PL-ben:  még nem játszottak. L. m.: Van Barneveld–Hopp 4–0, 2018. 6. 3., World Cup of Darts, Németország–Hollandia mérkőzés

Sport2 20:00 darts Premier League, 7. forduló, Berlin (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Ziegenhám Medérd)