Veszprém, Szeged: első lépés a final four felé? • SportTV

Veszprém, Szeged: első lépés a final four felé?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 24. 11:17    
Olvasási idő: 4 perc

Futball Eb-selejteződömping ide vagy oda, a szokásos kézilabdamaratoni nem maradhat el, ha kupahétvége van. Márpedig a férficsapatok játszanak az EHF-kupában és a Bajnokok Ligájában, mi pedig – régi jó szokásunkhoz híven – közvetítünk. Összesen öt mérkőzés (három EHF-kupa, két BL; négy élő, egy felvett) kerül a képernyőre az esti összegző beszélgetős showműsor, a Harmadik Félidő előtt. A középpontban természetesen a Telekom Veszprém és a MOL-Pick Szeged idegenbeli nyolcaddöntőjével…

CUENCA–PORTO

A szombaton lejátszott, felvételről sugárzott német–spanyol rangadó, a Kiel–Granollers meccs után (aki nem tudja az eredményt, annak természetesen nem áruljuk el…) délben egy ibériai derbivel kezdünk.  A C-csoportban a sereghajtó, 2 pontos Liberbank Cienca fogadja a némi meglepetésre eddig százszázalékos teljesítménnyel vezető FC Portót.  A portugál együttesnek egyetlen pontra van szüksége ahhoz, hogy elérje a negyeddöntőt. A házigazda spanyolok csak győzelemmel maradhatnak még versenyben. A két csapat első, találkozója Portóban 37–26-os hazai sikerrel zárult, Fabio Magalhaes 7 gólt szórt, Amador Salina és Rodrigues Areia 6-6 alkalommal talált a kapuba, míg a spanyoloktól Dutra Ferreira volt a legeredményesebb, 10 találattal.

BALATONFÜRED–LA RIOJA

Az A-csoportban már eldőlt a negyeddöntőbe jutás sorsa, a címvédő Füchse Berlin és a francia St. Raphael már negyeddöntős. A másik két csapat, a La Rioja és a Balatonfüred számára a szépségtapasz, a 3. hely megszerzése a tét. Kettejük spanyolországi csatáját 29–24-re a hazai együttes nyerte meg, még február elején.
„Lendületben vagyunk, jól játszottunk a Dabas ellen is. Nagyobb arányú is lehetett volna a siker, de nem lehetünk elégedetlenek – nyilatkozta a szerdai, 26-19-re végződött találkozóról Csoknyai István edző. – Erős ellenfelet fogadunk, a La Rioja pillanatnyilag második a spanyol bajnokságban a Barcelona mögött. A formánk megfelelő, a célunk az, hogy jó meccset játsszunk. Spanyolországban húsz percig remekül teljesítettünk, aztán a folytatásban sokat rontottunk, igaz, akkor kénytelenek voltunk balátlövő nélkül játszani. Szita Zoltán azóta szerencsére felépült, most a két beállósunk nem százszázalékos. Nincs rajtunk nyomás, s fél szemmel már a szerdai, Cegléd elleni fontos bajnokira tekintünk” – fogalmazott a szakember a klubhonlapnak adott nyilatkozatában.

WISLA PLOCK–SZEGED  

Az egyébként rutinos lengyel együttes remek feltámadással jutott a nyolcaddöntőbe a C-D-ág rájátszásából. A hazai 4 gólos vereség után összesítve már hatgólos hátrányban  volt a dán Bjerringbro-Silkeborggal szemben az utolsó félóra előtt, de szinte megtáltosodva a második játékrészt idegenben 14–5-re(!) nyerte meg, így végül három góllal jobbnak bizonyult északi ellenlábasánál.
A plocki csapat – melynek edzője régi ismerős, Javier Sabate, a Veszprém korábbi trénere – már 12. Idényét nyűvi az elitligában, de még sosem sikerült elérnie a negyeddöntőt.
A párviadal különleges lesz Martin Sego és Dmitrij Sitnyikov számára, a horvát kapus és az orosz irányító korábban két idényen át a Wisla Orlent erősítette. A két együttes korábban négy BL-mérkőzést vívott, a szegediek háromszor, a plockiak egyszer győztek. A lengyel gárda az első mérkőzésen nélkülözni kénytelen a rutinos Renato Sulicot, akit a Silkeborg elleni visszavágón súlyos sportszerűtlenségért kiállítottak.
A Szeged korábban négyszer is bejutott a negyeddöntőbe, ez idénybeli remeklései – többek közt a PSG legyőzése –  után esélyes a final fourba kerülésre is.

„Most jön el az a pillanat, amikor egyenes kieséses rendszerben folytatódik tovább a BL. Két meccs vár ránk, úgy gondolom, hogy a legfontosabb az első lesz. Kemény meccset kell játszanunk Plockban, egy pillanatig nem gondolhatunk arra, hogy a visszavágó Szegeden van, és akkor majd minden rendben lesz. Ha az első összecsapás nem sikerül jól, akkor iszonyatosan nehéz lesz a második. A kulcs az, hogy a saját játékunkat hozzuk a meccsen, azt játsszuk, amit mi szeretnénk, jó és hatékony védekezés után egyszerű, lerohanásból szerzett gólokat lenne jó szerezni. Tisztában vagyunk vele, hogy nem szabad labdát veszítenünk, mert ebből a lengyelek is gyorsan indulnak” – mondta még az indulás előtt Carlos Pastor, a MOL-Pick spanyol mestere a szegedi honlapnak, a pickhandball.hu-nak.

SPORTING CP–VESZPRÉM

Carlos Riesga most a Sportinszíneiben bizonyítana exklubja, a Veszprém ellen (Fotó: ehfcl.com)

Carlos Riesga most a Sportinszíneiben bizonyítana exklubja, a Veszprém ellen (Fotó: ehfcl.com)

Carlos Riesga most a Sporting színeiben bizonyítana exklubja, a Veszprém ellen (Fotó: ehfcl.com)

Akárcsak a Szeged, a Veszprém is csoportbeli 2. helye „jutalmául” a C-D-ágról kapott ellenfelet a lisszaboni Sporting csapatában. A portugál bajnok roppant szoros csatában, mindkét helyszínen egygólos győzelmet (27–26 32–31) aratva jutott túl a bukaresti Dinamón, s került be a nyolcaddöntőbe.  Amióta a final four formájú döntő tornával végződik a BL, portugál csapatként az SCP az első, amely ilyen messzire eljutott az elitligában. Egyik játékosa, Carlos Ruesga igencsak ismeri a veszprémi klubot, amelyben 2013 és 2015 között két teljes idényt eltöltött. A spanyol átlövő számos szép sikert elért a bakonyiakkal, mindkét esztendőben a BL négyes döntőjéig is eljutott társaival. A következő évtől, 2016-tól erősíti a lisszaboni csapatot. „Különleges élmény volt a Veszprémben játszani. Számomra speciális lesz ez a párviadal, először játszom a Veszprém ellen, amióta eljöttem Magyarországról. Nagyon jó emlékeket őrzök, számos barátot is szereztem két ott töltött idényen alatt” – mondta a spanyol játékos az európai szövetség Bl-honlapjának, az ehfcl.com-nak.  Bár az edző és a csapat már nem ugyanaz, mint négy esztendeje, de a klub ugyanaz maradt. „A klub mindig ambiciózus, nagy célokat tűz ki maga elé, a kontinens legerősebb csapatainak egyike, ebből kifolyólag a final fourba jutás egyik esélyese. Minden klub lelkesen és izgatottan rajtol a nyolcaddöntőben. A mi klubunk és a csapat keményen dolgozott, hogy eljusson idáig. A rajongóink megérdemelték ezt az eredményt a feltétel nélküli támogatásukért. Tovább akarunk álmodni! Tudjuk, hogy a veszprémiek a párharc esélyesei, de az első meccset otthon játsszuk és megpróbáljuk meglepni őket. A maximumot próbáljuk adni, hogy esélyünk legyen kiverni őket, de nagyon nehéz lesz” – zárta szavait az exveszprémi Sporting-klasszis.
Nem jó hír a bakonyiaktól, hogy Kent Robin Tönnesen, a norvég jobbátlövő az utolsó itthoni edzésen a jobb kezén kézközépcsonttörést szenvedett és el sem utazhatott Portugáliába. Helyettesítésére az ificsapat egyik ígéretes játékosa, Szuharev Lev került a keretbe, aki az elmúlt napokban a kielcei Barátság Tornán szerepelt az utánpótláscsapattal.

 

Sport1 10:00 THW Kiel–BM Fraikin Granollers EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 11:45 Liberbank Cuenca–FC Porto Sofarma EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István);  Sport1 13:45 Balatonfüred LSE–BM Logrono La Rioja EHF-kupa csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Éles József, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Pásztor István); Sport1 15:45 Wisla Orlen Plock–MOL-Pick Szeged BL-nyolcaddöntő első mérkőzés (kommentátor:  Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pásztor István); Sport1 17:45 Sporting CP–Telekom Veszprém BL-nyolcaddöntő első mérkőzés (kommentátor:  Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pásztor István); Sport1 19:45 Harmadik Félidő kézilabda-showműsor (műsorvezető: Petur András, vendégek: Bajusz Sándor, Borsos Attila, Kim Rasmussen, Pásztor István, Tóth Tímea)