Lenyűgöző újoncaink vannak • SportTV

Lenyűgöző újoncaink vannak

2019. 03. 26. 11:29    
Olvasási idő: 3 perc

Az 1994-95-ös és az 1999-2000-es szezonban volt arra példa az NBA-ben, hogy páros „Év Újonca” díjat adtak át. Grant Hill és Jason Kidd, Steve Francis és Elton Brand neve örökre így párban marad meg nekünk. De ez lesz vajon Luka Doncic-csal és Trae Younggal is? A Hawks irányítója elkezdett nagyon keményen dolgozni ezért…de a szavazás azért bonyolultabb, mint évekkel ezelőtt.

Lenyűgöző újoncaink vannak. (Fotó: Mike Lawrie/Getty Images)

1995-ben és 2000-ben is nehéz helyzetben voltak a szavazók a szezon végén, amikor az Év Újonca-díjról kellett szavazni. Nem meglepő, hogy 1995-ben nem tudtak dönteni, a Detroit Pistonsban és a Dallas Mavericksben is két kiváló ifjú titán mutatkozott be Grant Hill és Jason Kidd személyében. Az egyikükben rögtön a liga új arcát látták (ez volt Hill), a másikuk pedig olyan játékkal rukkolt elő már újoncként, amilyet előtte nem nagyon látott a liga (ez volt Kidd). Végül holtverseny alakult ki kettejük között, ma pedig már mindketten a Hall of Fame tagjai, Hill résztulajdonos az Atlanta Hawksban, Kidd pedig állítólag vagy a kaliforniai egyetem, vagy a Lakers edzője lehet jövőre.

Az 1999-es draftosztályból a HOF-ba először szerintünk az utolsóelőtti (57.) választott Manu Ginobili kerül majd (aki hivatalosan a 2002-2003-as szezonban volt újonc), ellenben 2000-ben még két üstökösként a ligába robbanó ifjoncot ünnepelt a liga és a szurkolók. Elton Brand a Chicago Bullsban debütát 20-10-es statisztikával, Steve Francis pedig azonnal a Houston Rockets meghatározó alakja lett. Ők is holtversenyben végeztek, Brand az egyre fényesebben csillogó Philadelphia 76ers GM-je jelenleg, Steve Francis pedig, hát, az ő élete nem alakult túl jól…

És miért írjuk mindezt?

Nos, sokáig egyértelműen arról beszélt mindenki, hogy a 2018-as draft utáni Mavericks-Hawks (Luka Doncic-Trae Young) üzlet egyértelmű nyertese a Mavericks volt, de ahogyan haladunk előre a szezonban, egyre kevésbé egyértelmű ez a helyzet.

Trae Young olyan játékkal rukkolt elő a szezon második felében, amivel a finisben jobb, mint a szlovén csodagyerek. Mindezt úgy, hogy Doncic ugyanolyan jó, mint eddig.

De mivel mindketten zseniálisak, akár indokolt is lehetne a megosztott Év Újonca-díj, ha a rendszer engedné ezt. Egyre többen beszélnek ugyanis arról, hogy lassan már nem lehet dönteni kettejük között. Egy biztos, a saját csapatuk számára mindketten értékes gyémántok, akikre úgy kell vigyázni, mint Frodó az „Egy gyűrűre”.

Egy dolgot viszont most már le lehet szögezni:

Ha ilyen jók maradnak mindketten, azon a draft utáni üzleten nem bukott egyik csapat.

De mit mond a matek? A Dallas Mavericks 29-44-gyel, az Atlanta Hawks 26-48-cal áll, egyik csapat sincs a playoff közelében, nincs nagy különbség a kettő között. Doncic négyszer lett nyugaton a hónap újonca, Young keleten háromszor, ráadásul Young lett az elmúlt hét keleti játékosa.

Luka Doncic átlagai: 21 pont, 7,6 lepattanó, 5,8 gólpassz, 1,1 labdaszerzés, 0,4 blokk – 32,2 perc alatt

Trae Young átlagai: 18,7 pont, 7,9 gólpassz, 3,6 lepattanó, 0,8 labdaszerzés, 0,2 blokk – 30,8 perc alatt

Young esetében mindehhez hozzá kell tenni, hogy ő februárban érzett rá igazán az NBA-re, és azóta nyújtott kiegyensúlyozottan magas szintű teljesítményt, Doncic ezzel szemben egész szezonban parádés volt.

Azt egyre több NBA-sztár veszi észre, hogy Young mekkora meccseket játszik az utóbbi időben. Donovan Mitchell, Kyle Kuzma és Blake Griffin is jelezte már twitteren, hogy neki adná a díjat:

Az egyik megosztott Év Újonca, Jason Kidd megszólalt az ESPN műsorában, és azt mondta, úgy érzi, Trae Young olyan, mint ő volt 1995-ben, aki a hajrában jön fel, de leszögezi, Doncic már októbertől, egész szezonon át fantasztikus volt

Ehhez hozzátartozik, hogy Grant Hill akkor újoncként megnyerte az All-Star szavazást, és ott is volt a szezonfelező gálán, ezért is volt akkor hatalmas eredményt Kiddtől, hogy a hajrában beérte Hillt. Mindezt úgy, hogy nála soha nem a pontszerzés volt az első. Viccelódik is egy sort, hogy szerinte volt, aki véletlenül szavazott csak rá.

A szavazásnál megnehezíti a helyzetet, hogy míg régen csak a legjobb újoncra kellett szavazni, és az alapján dőlt el a szavazás, hogy ki hány voksot kapott, ma már Top3-at jelölnek ki az újságírók, az első hely 5, a második 3, a harmadik pedig 1 pontot ér, ráadásul páratlan számú szavazó van, így sokkal kisebb valószínűséggel lehetne holtverseny a végén.

Ami viszont Scottie Pippen, Brian Windhorst és Jason Kidd is leszögez:

Az Év Újonca-díj fontos, de egy játékos pályafutását a következő 10 év alapján mérik, és nem az újoncszezonjuk után.

Arról se feledkezzünk meg, hogy a két újoncon kívül még az alábbi rookiekra is szép jövő várhat a ligában:

Deandre Ayton, Collin Sexton, Marvin Bagley, Kevin Knox, Jaren Jackson Jr., és még sorolhatnánk…

u.i.: Nálam továbbra is Doncic az Év Újonca, és pontosan azért, mert ő októbertől folyamatosan ugyanolyan jól teljesít, de ez betudható annak is, amiről korábban már cikkeztem, hogy az európai topkosárlabda és az NBA már nem áll olyan távol egymástól.

Ha Top3-at kellene mondanom: 1. Doncic, 2. Young, 3. Ayton a sorrend