Az Eb-selejtezők vesztesei: Ausztria, Horvátország, Portugália és a többiek.... • SportTV

Az Eb-selejtezők vesztesei: Ausztria, Horvátország, Portugália és a többiek….

admin avatar admin 2019. 03. 27. 16:15    
Olvasási idő: 5 perc

Megkezdődtek a jövő évi Európa-bajnokság selejtezői, és annyi érdekesség történt, hogy egyből két posztban taglaljuk ezeket, elsőként jöjjenek a VESZTESEK. A vesztes szó itt az elvárásokhoz képest értendő, így a pont nélkül álló Lettország, San Marino, Liechtenstein, Moldova, Andorra vagy Grúzia nem érintett. A statisztikákért és előrejelzésekért külön köszönet Simon Gleave-nek a Gracenote-tól.

Ausztria

Kezdjük mindjárt Ausztriával, amelyik kapásból nulla pontot hozott össze a Lengyelország (0-1) elleni hazai, illetve az Izrael elleni (2-4) idegenbeli vereséggel. A Bundesligából jól ismert Franco Foda 14 meccses 1.79 pontos átlaga nem rossz, de a mutató becsapós: HAT tétmeccsén ugyanis csak Észak-Írországot verték meg kétszer egy góllal, míg a bosnyákok ellen egy vereség és egy döntetlen volt a mérleg, így a Nemzetek Ligája B-divíziójának 3. csoportjában csak a második helyen végeztek. Ehhez jött most a két vereség – különös pikantériája az izraeli meccsnek, hogy a hazaiaknál az osztrák futball legendája, Andi Herzog ült a kispadon – ami után nemzeti össztűz zúdult a kapitányra, olyannyira, hogy a hírek szerint a szlovénok elleni júniusi hazai meccsen csak a győzelem mentheti meg. A hírek szerint a Kölnből és Dortmundból ismerős, az Austria Wiennel bajnoki címet nyerő, korábbi 65-szörös válogatott Peter Stöger a legnagyobb favorit a posztra. Őt már 2017-ben Foda előtt is szerették volna, de akkor még (bár ez kb. olyan mintha 25 éve lett volna) a Kölnnél dolgozott. Akit érdekel részletesebben, hogy mi nem működött a csapattal, annak ajánlom a Twitter elemzésemet.

Mindenesetre elnézvén a lyukas kapusposztot (szegény Heinz Lindner a frankfurti kispadig vitte), a Bundesligában remeklő Hinteregger gondjait a mesterhármast szerző Zahavival, Dragovic helyezkedési hibáit (ez mondjuk finoman szólva nem meglepő), illetve, hogy hiába van ott a fiatal Wöber (Sevilla), Posch (Hoffenheim) vagy a rutinos Ilsanker (RB Leipzig) Prödl (Watford) duó, nem sikerült három együtt védekezni is tudó középső védőt pályára rakni. Pedig a 3-2-4-1 nem működött rosszul a lengyelek ellen, az Alaba, Lazaro  szárnyvédő-duóval, továbbá a középpályán a Grillitsch, Baumgartlinger kettős is jelentős erőt jelent. Sajnos azonban ők ketten picit kioltják egymást, így Izrael ellen már csak a leverkuseni védekező középpályás kezdett. Támadó középpályás poszton is jól el van eresztve a Szabics Imre másodedzőt foglalkoztató osztrák válogatott, hiszen a „Red Bull-os” Sabitzer, Laimer, Schlager, Hannes Wolf (sérült) kvartett mellett a mainzi Onisiwo, a kölni Kainz, az anderlechtes Peter Zulj és a Düsseldorfban remeklő Kevin Stöger is bevethető. Csatárposzton Guido Burgstaller és Michael Gregoritsch sérülése miatt csak Marko Arnautovic, valamint a 35 éves Marc Janko jött számításba, utóbbi 2016-ban lőtte az utolsó válogatottbeli gólját. Persze az igazsághoz hozzátartozik, hogy Izrael ellen majdnem kétszeresét érték el a helyzetek minőségét illetően (2.67 vs 1.43), míg lengyelek elleni ki-ki meccsen 1.24 vs 1.42 XG arányban alulmaradtak. Az összesített mutató így hiába pozitív (3.91 vs 2.85), nulla pontot hoztak össze Hintereggerék, és 69%-os továbbjutási esélyeik 25-re csökkentek, így minden túlzás nélkül állítható, hogy az első két forduló legnagyobb vesztese Ausztria.

Portugália

A csoport toronymagas esélyeseként csak két döntetlennel indított, igaz a két legerősebb rivális, Szerbia és Ukrajna ellen. Az eredmény ugyan csalódás, ám a számok alapján – 65%-os labdabirtoklás, 46 lövés – 15 ellen,  14 kaput találó lövés 4 ellenében – akár simán nyerhettek volna Ronaldóék. Ugyanakkor, kicsit jobban megvizsgálva a számokat, láthatjuk, hogy a helyzeteik minősége igencsak alacsony volt, a 16 lövésből összejött 1.67 XG.

Portugália – Ukrajna lövések
Forrás – Between the Posts

Bár Raphael Guerreiro és a középre húzott Bernardo Silva játéka továbbra is biztató, az ukránok ellen ismét kiütközött a mély védekezés elleni ötlettelen támadójáték. Ennek főbb jellemzői a 36 beadás (ebben nincsenek benne a pontrúgások, viszont Pizzi csereként 59 perc alatt nyolcszor próbálkozott), a Danilo és William Carvalho által fémjelzett U alakú labdajáratás. Persze 28 lövésből 3.39 XG-t összehozni és EGY rúgott gólt elérni, illetve két tizenegyest nem megkapni komoly balszerencséről árulkodik, mint ahogy Cristiano Ronaldo kisebb sérülése is. Így csak az eredmények tekintetében tűnnek átmeneti vesztesnek a portugálok, de ha Júnior Moraes miatt az ukránok pontjait elveszik, akkor már 4 ponttal állhatnak…..

Horvátország

Azerbajdzsánt 21 lövés és óriási fölény ellenére csak egy szöglet és egy megpattanó azeri tisztázás után Kramaric elé vágódó labdából szerzett góllal sikerült legyőzniük Modricéknak, ám ez akkor még csak figyelmeztetésnek tűnt. Vasárnap este azonban, egy szervezett és agresszív magyar válogatott ellen Modricék szinte kedvetlenül futballoztak, és összességében megérdemelten kaptak ki. Zlatko Dalic komoly változásokat helyezett kilátásba a vb-döntős csapatnál a történelmi vereség után.

Persze, és ezzel egyáltalán nem kisebbítve a magyar győzelem értékét, érdemes talán onnan megvizsgálni a horvát csapatot, hogy a Modric- és Rakitic-féle generációnak már maga a vb-ezüst is egyfajta utolsó reménysugár megragadása volt. Arra pedig talán már kevesen emlékeznek, hogy a játékosokkal jól kijövő, ám taktikai zseninek nem igazán nevezhető Dalicot pont az utolsó vb-selejtezős csoportmeccsre nevezték ki. Dalic, azzal, hogy Modricot kivette a védekező középpályás posztjáról, és ott inkább a Rakitic, Brozovic (Badelj) duót játszotta, megnyerte magának a csapatot, hiszen elődjét Ante Cacicot (aki a madridi sztárt 6-os poszton, Brozovicot pedig jobb oldali középpályásként játszatta) pont Modric buktatta meg. Dalic hagyta, hogy Modric irányítson, és a Bundesligában remeklő Kramaric vagy Rebic remek formájával, a fontos meccsekre magát felszívó Perisiccel, valamint egy erős Strinic, Vrsaljko szélsőhátvéd-párossal, néhány Subasic-bravúrral és egy hasznos Mandzukiccsal egészen az ezüstéremig meneteltek a horvátok. Tették mindezt igazából jelentősebb koncepció nélkül, mint ahogy azt a horvát futball kiváló ismerője, Alex Holiga elemezte a Guardianben.

https://focivb2018.24.hu/hirek/2018/07/12/hogyan-jutott-be-a-negymillios-horvatorszag-a-vb-dontobe/

Ez már nem az a horvát csapat

Azóta volt egy könnyed 0-6 a spanyolok ellen a Nemzetek Ligájában (igaz, később 2 Jedvaj-góllal visszavágtak). Mandzukic, Corluka és Subasic is lemondta a válogatottságot, Vrsaljko és Pivaric súlyos sérülése, míg Strinic szívproblémája miatt nem állt Dalic rendelkezésére. Így az azeriek ellen pl. a wolfsburgi (bal)szélső Josip Brekalo játszott jobbhátvédet, míg a magyar válogatott ellen a Leverkusenben inkább balhátvédet és bal oldali belső védőt játszó Tin Jedvaj volt a jobbhátvéd. A bal oldalon még rosszabb a helyzet, hiszen Borna Barisic a vasárnapi meccs előtt kétszer, a helyére beálló Marin Leovac pedig utoljára 2016-ban volt válogatott. Ez és az Aston Villában eddig 6 meccset kapó és talán mindhárom bekapott gólban (Szalai, Pátkai és Szejdajev) benne lévő Lovre Kalinic gyenge formája finoman szólva is befolyásolja a védekezést, illetve a támadásépítést. Felfutó és technikailag képzett szélsővédők hiányában ugyanis a magyar és az azeri csapat is megtalálta a receptet, miszerint:

  • zárd le a pálya középét, megszállva a középpályát, szorítsd ki a horvátokat szélre

  • Caleta Car az egyetlen építkezni tudó középső védő, ám Dalic „szerencsére” Lovrent és Vidát favorizálja, ők meg nyugodtan labdázgathatnak hátul, mert
  • elég ha a Modric, Rakitic, Brozovic triót hol 5-6 emberes zónával hol emberfogással szorosan követed, illetve ha odafigyelsz a visszalépegető Kramaricra, akkor

  • kikényszeríted a felívelt labdákat, amelyeknél általában Rebic, Perisic és még egy csatár (Kramaric) van elöl, minimum 4 védő ellen.
  • Ha sikerül megnyerni a párharcokat (Baráth pl. mind a hat fejpárbaját megnyerte), akkor akár 2-3 emberrel is kontrázhatsz a viszonylag strukturálatlan horvát visszatámadás ellen, mint ahogy ezt az azeriek tették a góljuk előtt:

hogyan ne támadjunk vissza vonalba, bemutatja Horvátország

Ha ehhez még társul némi fásultság (Rakitic, Perisic), egyéni hibák (Kalinic, Vida) és hozzáállásbeli problémák (Rebic), akkor Dalicék igencsak verhetőek. A 84%-os előzetes továbbjutási esélyek 64-re estek vissza, ami azért még mindig elég jó, főleg, ha egy Wales elleni hazai győzelemmel folytatják Modricék…..

Norvégia, Örményország és Skócia

Csak röviden három nem igazán esélyes csapatról:

  • Az F-csoportban a két nagyágyú ellen kezdő norvégok nem reménykedhettek nagyon: a spanyolok 26 lövésére 4-gyel válaszoltak, és a meccs inkább a Rune Jarstein-show miatt lesz emlékezetes. A svédek ellen azonban Josh King előkészítése és gólja után nemhogy kettő nullra vezettek Nordtveiték, sőt Jarstein még Andreas Granqvist büntetőjét is fogta. A Hertha kapusa majd fölrobbant az idegességtől, midőn védői nem figyeltek Viktor Claessonra, majd a 85.percben a Havard Nordtveit lábán megpattanó lövés után már 2-2-re módosult az állás. Sőt, az egyenlítés után a svédek a mainzi Robin Quaison újabb gólja révén 3-2-re is mentek a hosszabbítás perceiben, ekkor már Jarstein is előrement fejelni,  és végül Martin Odegaard csodálatos szöglete után Ole Kamara kiegyenlített!!! Júniusban a hárompontos Románia ellen valószínűleg nagyon sok minden eldől…
  • Az I-csoportos örmények valószínűleg továbbjutási álmokat dédelgettek az olaszok mögött, ám a finnek 8 a bosnyákok 9-szer találták el Aram Ajrapetjan kapuját, 2-2 gólt szerezve, így Mhitarjanék Eb-jének valószínűleg annyi.
  • A skótok majdnem véghezvitték azt a csodát, hogy már csütörtök délután, a kazahok elleni háromgólos vereség után elszálltak Eb-álmaik, ekkor a többiek még lejátszott meccs nélkül álltak. A skótok kudarcáról Stevie Grieve edző készített remek elemzést amiben kiütköznek a védekezés és támadásépítésbeli alapproblémák. Az önostorozásban, mert hát ki az aki őszintén kívánja magának, hogy David Moyes vagy Gordon Strachan legyen a kapitánya?,  és (Twitter) elemzésben verhetetlen skótok legalább San Marino ellen győztek, de két gólt lőni a FIFA-világranglista 211. azaz TÖKUTOLSÓ helyezettjének még talán nem ok az örömünnepre….

A négypontos Ukrajna a nyertesek között is lehetne elvileg, de a sahtaros Júnior Moraes honosításának (a folyamatos 5 év helyett egyhuzamban  csak 4 év 8 hónapot élt Ukrajnában, a kínai kitérője okán) felgyorsítása miatt elvehetik a pontjaikat. Ennek az ukránok elleni meccset 93. perces öngóllal elvesztő luxemburgiak örülhetnek, akik így a B csoportot vezethetik….