„Magyar rangadó” Lipcsében • SportTV

„Magyar rangadó” Lipcsében

Sport TV avatar Sport TV 2019. 03. 30. 10:10    
Olvasási idő: 2 perc

Szombati két mérkőzésünk közül az első a bajnoki cím miatt, a második magyar szempontból érdekes. A Dortmund hazai pályán fogadja a Wolfsburgot, a berlini Hertha – a Dárdai családnak ezúttal csak egy tagjával a hivatalos küldöttségben – pedig Lipcsébe látogat.

Marco Reust ünneplik a társak tavaly novemberben Wolfsburgban a vezető gól megszerzése alkalmából. Hasonló jelenet(ek)re szombat délután a Signal-Iduna-Parkban is lehet számítani (Fotó: Getty Images)

DORTMUND–WOLFSBURG

A bajnoki üldözőverseny folytatódik a Bundesligában. A szerepek immár a régiek: a Bayern az üldözött, a Dortmund az üldöző, a két nagy rivális között viszont nincs pontdifferencia, csak hétgólnyi különbség. Azaz praktikusan amelyikük előbb játszik egy fordulóban, az előnyre tehet szert, a másiknak később kell ugyancsak győznie. A 27. játéknapon egyszerre játszanak, így mindkettőt egyszerre nyomja a győzelmi kényszer.
A dortmundiaknál lassan fogy a sérültlista, egyre többen felépülnek A védelemből például már csak Piszczek hiányzik, a jobbhátvéd posztján most Wolf kap bizalmat, Hakimi a cserepadon kezd. A hazaiaktól csak éppen Hakimi, a vendégektől öt játékos is 4 sárga lapot kapott eddig, azaz újabb figyelmeztetés esetén kieshetnek a következő meccsre, amely a dortmundiak esetében éppenséggel a Bayern elleni csúcsrangadó, amely akár a döntő szót is kimondhatja a bajnoki címről.
Favre edző most áttérhet a 4–3–3-as szisztémára, így előtérbe kertül a „szupercsere” Paco Alcácer kezdőcsapatbeli szerepeltetése is, valamint Reus és Götze együttes játéka a középpályán.
A Wolfsburgban Ginczek felépült porcsérüléséből, de Labbadia mester még nem kockáztatja meg, hogy a kezdőben küldte a pályára. A Zágrábban végig, a Groupamában fél félidőnyit játszó horvát Brekalo és Klaus is bekerülhet a vendégek védőnégyesébe, amely William, Knoche, Brooks, Roussillon összetételű az előzetes szerint.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (DOR–WOL)


ÖSSZESEN: 43 mérkőzés, 24 Dortmund-győzelem, 10 döntetlen, 9 Wolfsburg-győzelem/ 88–52-es gólkülönbség
DORTMUNDBAN: 21–13–5–3/ 47–23
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Wolfsburgban 1–0 (az ősszel), Dortmundban 0–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Pierre-Erick Aubameyang és Marco Reus 8-8, ill. Edin Dzeko, Diego Klimowicz és Naldo 4-4 gól

LEIPZIG–HERTHA

Továbbra is a lipcsei védelem a liga legjobbja (20 kapott gól, a legkevesebb, a második a listavezető Bayern, amely 27-szer kapitulált), s ebben elévülhetetlen szerepe van a magyar válogatott párosnak, a kapus Gulácsi Péternek és a középső védő Willi Orbánnak. A másik oldal „magyar vonatkozását” egyedül a vezetőedző, Dárdai Pál képviseli, fia, Palkó ezúttal a meccskeretben sem szerepel. (Összesen 6 bajnokin lépett ebben az idényben pályára, ebből egyszer kezdőként, a Regionalligában szereplő második csapatban 12 szereplése van, 3 góllal).
A két együttes közös története rövid – elsősorban a lipcseiek miatt, amelyek friss nagycsapatot alkotnak – , az eddigi egyetlen Hertha-győzelem viszont éppen Lipcsében  született 2017 decemberében, amikor a berliniek már 3–0-ra vezettek, onnan zárkózott fel a hazai együttes éppen Willi Orbán és már jó későn, a 92. percben Markus Halstenberg találatával.
A Lipcsében a megsérülő Klostermannt Mukiele helyettesíti a jobbhátvéd posztján, a Herthában Rekik, Grujics és Selke is izomproblémákkal küzdött, de a héten teljes értékű edzésmunkát végeztek, és Dárdai vélhetőleg mindhármukkal a kezdőcsapatban számol. Az RB reálisan számolva a bajnoki címre már (régen) esélytelen, de a Mönchengladbachhal folytatott versenyfutásban a bronzért mindenképpen szüksége van a pontokra. A HBSC viszont igazán nyugodtan játszhat, hiszen az Európa-ligától felfelé 7, az osztályozótól lefelé 12 pontnyi távolságra van.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (LEI–HER)


ÖSSZESEN: 5 mérkőzés, 4 Leipzig-győzelem, 0 döntetlen, 1 Hertha-győzelem/ 17–6-os gólkülönbség
LIPCSÉBEN: 2–1–0–1/ 4–3
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Berlinben 3–0 (az ősszel), Lipcsében 2–3 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Timo Werner 6, ill. Salomon Kalou és Davie Selke 2-2 gól

BUNDESLIGA, 27. FORDULÓ. Sport2 15:30 BV Borussia Dortmund–VfL Wolfsburg  (kommentátor: Méhes Gábor); Sport2 18:30 RB Leipzig–Hertha BSC (kommentátor: Fülöp László)