Szászországi rangadó a Bundesliga 2-ben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 01. 10:39    
Olvasási idő: 1 perc

Az egykoron önálló országot képező keleti országrészt összesen négy csapat képviseli a német másodosztályban, ezek összecsapásai afféle „területi rangadót” jelentenek. Ezek közül egy, Aue és Drezda reprezantatív együttesének mérkőzése kerül a képernyőre hétfőn este.

Rico Benatelli egykori exklubja, az Aue ellen a tavaly októberi 1–1-es drezdai találkozón (Fotó: Getty Images)

A két „ex-NDK-s” együttes ráadásul azonos tartományban székel, tulajdonképpen szászországi derbit vívnak egymással. Először bajnokin 1951-ben(!) még az NDK Oberligájában találkoztak, akkor Wismut Aue–Volkspolizei Dresden néven. Az azóta vívott 92 tétmérkőzésük közül 58-at játszottak az NDK bajnokságában és csupán 15-öt jelenlegi osztályukban, a Bundesliga2-ben. (Utóbbiban a mérleg: 7 Aue-győzelem, 4-4 döntetlen és Dynamo-siker, 23–18-as gólkülönbség.) Legutóbbi mérkőzésükön októberben 1–1-es döntetlent játszottak.
Jelenleg tabellaszomszédok: a korábban Karl-Marx-Stadtként bajnok, majd Wismut Aueként szereplő együttes a 13. helyen áll 32 ponttal, az egykor a BEK-elődöntőig jutó Dynamo Dresden a 14., négy ponttal kevesebbel.  Hazai győzelem esetén az Erzgebirge, megelőzve a Darmstadtot és a Fürthöt három hellyel előrelép, döntetlen esetén azonos pontszámmal, kevésbé negatív gólkülönbséggel csak a Fürth elébe kerül. Drezdai sikerrel a két együttes helyezése változatlan marad, csak a Dynamo egy pontra megközelíti az Auét.
A hazai csapat vegyes eredményeket produkál, legutóbbi bajnokiján nagy vereségbe (1–5) szaladt bele Kielben, még a válogatott szünet előtt. (Németországban a másodosztályban sem volt forduló az Eb-selejtezők idején.)  A drezdai gárda negatív sorozatban van: ebben a naptári évben még nem nyert bajnoki mérkőzést, 3 döntetlen és 4 vereség a mérlege.
A drezdai játékosok közül Rico Benatelli játszik az excsapata ellen: a 27 esztendős középpályás 158 meccséből és 15 góljából a másodosztályban 52 találkozón 6 gólt még az Aue színeiben szerzett a 2013 és 2015 között ott töltött két idénye során.

BUNDESLIGA2, 27. forduló. Sport1 20:30 Erzgebirge Aue–Dynamo Dresden (kommentátor: Haraszti Ádám)