Az SZKA-t másolná a Szalavat Julajev • SportTV

Az SZKA-t másolná a Szalavat Julajev

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 02. 07:43    
Olvasási idő: < 1 perc
KHL

Keleten a helyzet – a nyugathoz hasonló. Már ami a KHL főcsoportdöntőit illeti. Ahogy a pályaelőnyös CSZKA, úgy az Avanfard Omszk is 2–0-s előnyt szerzett hazai pályám a négy nyert meccsig tartó párharcban. Nyugaton a SZKA nagy csatában szépíteni tudott az első hazai összecsapáson – az ufai Szalavat Julajev másolná a szentpéterváriakat.

Három az omszki legény: (balról) a kanadai Taylor Beck 17 meccsen 16, honfitársa Davis Deshamais 58 mérkőzésen 29, az orosz Szergej Sumakov pedig 21 találkozón 17 pontot tett a közösbe eddig az egész idényben (Fotó: Getty Images)

Van azért egy kis különbség is. Míg nyugaton az alapszakasz első és második helyezettje jutott el a főcsoportfináléig, keleten a 4. Avangard mérkőzik meg a 6. Szalavat Julajevvel.
Az omszki gárda a rájátszás első körében az 5. kiemelt Ak Barszot (nem mellesleg: a Gagarin-kupa védőjét) söpörte ki 4–0-val, majd a következő kanyarban a kazah Barisz Asztanát (ma már: Barisz Nur-Szultan) múlta felül 4–1-gyel.
A Szalavat Julajev előbb a 3. kiemelt Metallurgot intézte el 4–2-vel, majd az első  Avtomobilisztet még ennél is simábban, 4–1-gyel búcsúztatta.
A két együttes az alapszakaszban négyszer találkozott. Először Ufában a hazaiak 3–2-re győztek, utána hosszabbításban kaptak ki 1–0-ra. Omszkban aztán egy 60 perces 1–0 következett, majd egy rávezetéses 5–4, egyaránt a hazaiak javára.
A főcsoportdöntő is hosszabbítással kezdődött, 3–3 után Sumakov a 65. percben szerezte a mindent eldöntő negyedik Avangard-gólt. A második meccs volt az idény hat találkozója közül az első, amelyben egygólosnál nagyobb különbség alakult ki. Gól nélküli első harmad után a másodikban Sirokov szerzett vezetést. A záró játékrész elején Tkacsov egyenlíteni tudott, ám nem sokkal később Taylor Beck ismét az omszkiakat juttatta előnyhöz, aztán az 55. és az 58. percben Szemjonov és Jemelin biztossá tette az Avangard újabb sikerét.
Tehát itt is – mint nyugaton – ötmeccses nyerő sorozatot épített fel az egyik csapat – az Avangard – , amelyet a másiknak meg kell törnie, hogy érdemben versenyben maradhasson. Az SZKA-nak sikerült, a Szalavat Julajevnek másolnia kell, különben minimálisra csökken a remény. Ám tudjuk, az hal meg utoljára…

KHL, rájátszás. Sport2 16:00   Szalavat Julajev Ufa–Avangard Omszk főcsoportdöntő, 3. mérkőzés (kommentátor: Engyel István)