Alsóházi és városi rangadó • SportTV

Alsóházi és városi rangadó

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 05. 08:30    
Olvasási idő: 2 perc

Sajátos mérkőzéseket mutatunk két követett futballbajnokságunkból pénteken este. Németországban tabellaszomszédok, Portugáliában városi vetélytársak csapnak össze a 28. fordulóban.

Ez a párharc pénteken este is érdekes lehet. A freiburgi Nicolas Höfler ezúttal a levegőben küzd meg Jean-Philippe Gbaminnal, aki novemberben gólt szerzett, s most sérülése után tér vissza az SCF ellen (Fotó: Getty Images)

MAINZ–FREIBURG

A legdélibb német nagyváros csapata továbbra is nélkülözi Sallai Roland szolgálatait. A műtétje utáni rehabilitációt teljesítő ifjú magyar válogatott játékos legkorábban májusban tér vissza a pályára. (A Mainz ellen egyébként csereként beállva éppen ő szerezte csapata szépítő gólját ősszel a hazai pályán 3–1-re elvesztett mérkőzésen.) Az SC Freiburg jelenleg a 12. pozíciót foglalja el a táblázaton, két pont az előnye péntek esti vendéglátója, a Mainz előtt.
Az FSV és az SCH keretéből is 8-8 játékos hiányzik különféle okok, főleg sérülések miatt. A hazaiaknak van nagy visszatérője is Gbamin személyében, aki valószínűleg felváltja Kundét a „hatos” pozíciójában, azaz mélységi irányítóként.
Freiburgban mindenki szerezné újra ugyanazt a kezdőt a pályán látni, amely szenzációs 1–1-et ért el a Bayern ellen, amely eredmény lehet, hogy a Bundesliga bajnoki címe szempontjából is döntő fontosságúvá válik az idény végén. A korábbi két középső védő közül Gulde csak rövid időre tért vissza (11 percet játszotta rekordbajnok ellen), most újra ki kellett hagynia edzéseket, Lienhart pedig agyrázkódása után még nem bevethető. Így marad a bajorok ellen kiválóan muzsikáló K. Schlotterbeck, Heintz belsővédő-kettős. A Freiburg még sosem nyert élvonalbeli bajnokit Mainzban, a múlt heti bravúrra nagy ráduplázás lenne ennek a rossz sorozatmak a megtörése.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (MAI–FRE)


ÖSSZESEN: 19 mérkőzés, 11 Mainz-győzelem, 4 döntetlen, 4 Freiburg-győzelem/ 36–18-as gólkülönbség
MAINZBAN: 9–6–3–0/ 22–6
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Freiburgban 3–1 (az ősszel), Mainzban 2–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Eric Maxim Choupo Moting 3, ill. Uwe Spies 4 gól

FC PORTO–BOAVISTA

A Porto brazil védőjét, Felipét ünneplik a társak a csapat második gólja után az idegenben megnyert 3–1-es mérkőzésen tavaly novemberben  (Fotó: Getty Images)

A városi rangadókról szokás mondani, hogy  a táblázat álláátóól függetlenül mindig háromesélyesek. Persze, ez csak azonos kaliberű csapatokra igaz, mondjuk egy Real Madrid–Leganés meccsről senki sem állítaná ezt. Az északportugál nagyváros két klubja közt kisebb a különbség, mint a például felhozott spanyol főváros egyletei közt, de nem egy szinten állnak. A Porto 28-szoros bajnok, a Boavista egyszeres, a Porto nyert négy nagy eurokupát (2-2 BEK/BL, ill. UEFA-kupa), most is versenyben van még a BL-negyeddöntőben, a Boavista elvétve jut ki csak az európai kupaszínpadra. (Egyre a azért a vénebb magyar szurkolók is emlékeznek, ld. Vasas 1980…). Egymás ellen eddig 92 tétmeccset játszottak, ebből az FC Porto 62-t nyert meg, a „sakkosok” csupán 15-öt. A Boavista legutóbb 2007-ben verte meg bajnokin a Portót, az azóta eltelt 10 bajnokijukon írd és mondd, összesen egy(!) gólt tudott szerezni a városi óriás ellen. 27 forduló után a „nagyok” 66 ponttal a 2., a „kicsik” 29 egységgel a 13. helyet foglalják el. Ráadásul a Porto ádáz harcot folytat a Benficával a bajnoki címért, csupán rosszabb gólkülönbségével szorul a rekordbajnok mögé.
Szóval erre mondták régen a totósok, hogy „országos egyes”, manapság a tippmixelők, hogy „tuti H”. Aztán ha mégsem, fel lehet melegíteni a városi riválisokról szóló tételt, azzal a kiegészítéssel, hogy ez újabban nagyságrend-különbségek esetén is igaz…

BUNDESLIGA, 28. FORDULÓ. Sport1 20:15 1. FSV Mainz 05–SC Freiburg  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); LIGA NOS, 28. FORDULÓ. Sport2 21:30 FC Porto–Boavista FC (kommentátor: Haraszti Ádám)