Az első(?) dán akadály a Siófoknak • SportTV

Az első(?) dán akadály a Siófoknak

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 06. 10:23    
Olvasási idő: 2 perc

Az elődöntőben egy dán trióval találta magát együtt a Siófok kézilabdacsapata az EHF-kupában. Ellenfélül közülük a legnevesebbet, a Viborgot kapta. Mivel ez a sorozat még a „régi” (oda-visszavágós) rendszerben zajlik, majd a visszavágón derül ki, csak két vagy négy dán meccse van hátra a Balaton-parti gárdának.

(Fotó: ehfcl.com)

A Viborg hatalmas hagyományú klub. Legyen elég csak annyit említenünk, hogy 14 dán bajnoki címe mellett nem kevesebb mint 9 európai trófeát (2-2 BL és EHF-kupa, 1 KEK, 2 európia Szuperkupát jelentő EHF Champions Trophy) is magáénak mondhat.  Igaz, ezek a sikerek mind az 1994 és 2014 közi két évtizedre datálódnak, az elmúlt öt évben nem szerzett nemzetközi címet a csapat.
Ebben az EHF-kupa-sorozatban eddig százszázalékos a csapat, a selejtezőtől kezdve mind a 14 mérkőzését megnyerte. Oda-vissza győzelemmel jutott túl  német Buxtehudén és a szerb Jagodinán, a csoportkörben odahaza és idegenben is legyőzte a francia Besancont, a norvég Larvikot (nemrég még BL-negyeddöntős…) és az orosz Krasznodart, s ugyanígy múlta felül a negyeddöntőben a honfitárs Nyköbing Falstert.
A Siófok eredménysora egyetlen meccs híján hasonló. A 2. selejtezőkörben ugyancsak egy nemzetbelit, a Vácot győzte le kétszer, a  3. Fordulónam szenvedte el egyetlen vereségét Togliattiban (26–30), de 11 gólos győzelemmel (37–26) fordított otthon. A csoportkörben a német Metzingen, a dán Herning-Ikast és a svéd Sävehof iratkozott fel a kétszer legyőzöttek sorába, a legjpbb nyolc között pedig a norvég Storhamar.

Moen mester nagy küzdelmet vár az elődöntőtől (Fotó: siofokkc.hu)

„Egy elődöntő mindig nagyon izgalmas tud lenni, extra érzelmeket vált ki az emberből. Ritka az, amikor egy ilyen párharc már az első meccsen eldől. A tét hatalmas lesz, nekünk pedig ezt úgy kell kezelni, mintha egy normál összecsapás lenne. Igyekeztünk minél többet megtudni az ellenfélről, hiszen az a csapat, amely alaposabban felkészül a másikból, előnnyel lép pályára. Remek példa a Herning-Ikast elleni oda-visszavágós csoportmeccs, ahol az első összecsapáson nem kézilabdáztunk jól, de rengeteget tanultunk ellenfelünkről. Megismertük és feltérképeztük őket, a visszavágón pedig sokkal jobb teljesítményre voltunk képesek. A Viborg remek formában van, sokkal stabilabbak, mint a szezon elején, és ahogyan mi, úgy ők is hibátlanok a nemzetközi porondon idén. Apró előny a számunkra, hogy Bent (Dahl, a másodedző – a szerk.) és én remekül ismerjük a skandináv kézilabdát. A védekezés lesz a kulcs, valamint a gyors lerohanások. El kell érnünk azt, hogy mi legyünk az a csapat, mely nyomást gyakorol a másikra. Az első összecsapás speciális lesz, mivel még sohasem játszottunk velük. Kell majd pár perc az elején, hogy lássuk mit is várhatunk tőlük pontosan. Mentálisan és fizikálisan egyaránt rendben vagyunk, felkészültünk, és már nagyon várjuk a szombatot” – nyilatkozta a klubhonlapnak Sven Odvar Moen, a siófokiak norvég vezetőedzője.
Simone Böhme, a balatoniak jobbszélsője nemcsak honfitársai, hanem exklubja ellen is lép pályára, hiszen 2015 és 2017 között a viborgiak mezét viselte. „Az idei évük kissé hasonlít a miénkre, ugyanis Európában veretlenek, a bajnokságban viszont többször botlottak, nem tudtak kiegyensúlyozottan teljesíteni. Örülök, hogy a Viborgot kaptunk, dán kézilabdázóként számomra ez extra motivációt ad” – mondta ugyancsak a siofokkc.hu-nak a kitűnő kézilabdázó.
A másik ágon a másik két csapat, a Herning-Ikast és az Esbjerg ugyancak szombaton 17 órakor játssza le az első mérkőzését-
Kézilabdarajongó nézőink a magyar-dán női kupacsata után felvételről megtekinthetik a férfi Német Kupa (DHB-Pokal) elődöntőjének két mérkőzését, a Hannover–Magdeburg és a THW Kiel–Füchse Berlin összecsapást is.

Sport2 16:30 Siófok KC–HK Viborg női kézilabda EHF-kupa-elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Tóth Tímea, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István)