Klassiker: számok mindkét fél mellett és ellen • SportTV

Klassiker: számok mindkét fél mellett és ellen

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 06. 12:12    
Olvasási idő: 3 perc

Nívós felvezetést kap az „év meccse”: a Bayer Leverkusen fogadja az RB Leipziget a Bundesliga 28. Fordulójának délutáni etapjában, este pedig következik a bajnoki cím szempontjából alighanem döntő fontosságú csúcsrangadó., az FC Bayern–Borussia Dortmund összecsapás.

Robert Lewandowski a Klassiker históriájának messze legeredményesebb futballistája. A BVB tagjaként 14 meccsen 5 gólt szerzett a Bayern ellen, a bajorok játékosaként pedig 16 találkozón 14-szer talált be a dortmundiak kapujába (Fotó: Getty Images)

LEVERKUSEN–LEIPZIG

A bajnoki címért kétcsapatos, a bronzért lényegében három klub közötti versenyfutás folyik a Bundesligában. A korábban a pozíciót biztosan birtokló Mönchengladbach visszaesése és a Frankfurt folyamatos javulása után a stabil Leipziggel együtt az a trió táplálhat reális reményeket a dobogó alsó fokára. (A jelenleg 3. lipcseiek és 5. gladbachiak közt 5 pont a különbség a táblázaton.) A Leverkusen viszont ugyancsak egy hármas, a második Európa-liga-helyért hajtó trió tagja a két W-betűs klubbal, a Werderrel és a Wolfsburggal azonos pontszámmal áll (42), csak a gólkülönbség tesz különbséget köztük.
A Bayernek van a ligában a 6. legeredményesebb támadójátéka, míg a Leipzig kapta messze a legkevesebb gólt (csupán 20, a második legkevesebb a Bayern 28-a is nyolccal több ennél…) Kissé leegyszerűsítve tehát a Leverkusen-támadók és a lipcsei védelem nagy csatáját hozhatja a mérkőzés. Ám mivel a Leipzig-kontrák roppant gólveszélyesnek bizonyultak eddig, a Bayer pedig 13 eddigi hazai meccséből ötöt(!) is elvesztett a BayArenában, a vendég győzelem sem elképzelhetetlen a délután meccsén. Vélhetően magyar részvétellel, Gulácsi Péter és Willi Orbán is tagja a várható lipcsei kezdő tizenegynek.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (LEV–LEI)


ÖSSZESEN: 5 mérkőzés, 1 Leverkusen-győzelem, 1 döntetlen, 3 Leipzig-győzelem/ 8–10-es gólkülönbség
LEVERKUSENBEN: 2–0–1–1/ 4–5
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Lipcsében 0–3 (az ősszel), Leverkusenben 2–2 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): ilian Brandt és Kevin Volland 2-2, ill. Youssouf Poulsen 3 gól

BAYERN–DORTMUND

Mivel honlapunkon korábban már két tüzetes elemzést olvashattak Mészáros Ábel szakértőnk avatott tollából (pontosabban klaviatúrájából…) a jubileumi, 100. Bayern–Dortmund bajnoki előtt, most inkább néhány érdekesebb adatot emelnénk ki a kicker szaklap online változatának mai adatáradatából, amelyet olvasóira zúdított frissen a Klassiker alkalmából. Íme, a teljesség idénye nélkül…
Nemcsak a két legtöbb pontot gyűjtő, hanem a két legeredményesebb csapat is csap össze az Allianz Arenában: a Bayern 69-szer, a Borussia 66-szor talált az ellenfél kapujába az idényben. A legeredményesebb játékos Lewandowski 19, illetve Paco Alcácer 16 góllal, utóbbi azonban sérülés miatt nem játszhat a rangadón. A Bayern lengyelje, ki az elmúlt négy találkozón 8-szor vette be exklubja kapuját, már 30 gólnál tart az idényben, s csapata góljainak 43.5%-ában vett részt közvetlenül (gólszerzőként vagy gólpasszadóként), a második ezen a speciális listán a dortmundiak angolja, Jadon Sancho (25%).
Fontos lehet a rögzített játékhelyzetek kihasználása. A BVB 16 gólt szerzett ezekből, 8-szor szögletet, egyet szabadrúgást, egyet bedobást követően, háromszor pedig 11-esből. Akkor is roppant veszélyes lehet, ha egyik legjobban rúgó embere, Guerreiro szintén nem szerepel a rangadón. A Bayern 14-szer volt eredményes hasonló szituációból, 9-szer szögletből, egyszer bedobás után, 3-szor szabadrúgást követően. A Dortmund idegenbeli góljainak 40%-át rögzített helyzetet követően szerezte! A legnagyobb veszélyt azonban a kontrák jelentik a rekordbajnokra: a Borussia már 14 gólt ért el villámgyors ellentámadásból eddig.
A szárnyjátékot illetően a  Bayern erősen „jobboldalas” csapat: 69 góljából 37-et jobbról vezetett támadás után ért el. Ezzel szemben a BVB balról veszélyesebb. 37 gólja született erről az oldalról. A dortmundi csapat 11 gólt szerzett a 16-oson kívülről, a büntetőterületen belül viszont az FCB a hatékonyabb: 61-szer talált be a vonalon belülről, s ebből 16-szor az ötösről vagy közelebbről.
A dortmundiak többet futnak a meccseiken (118,7 km a müncheni 116.2-vel szemben), többet sprintelek (7.6 km kontra 6.8), ugyanakkor jobban bírják a mérkőzések második felét és főként a hajráját. Az utolsó fél órában a Borussia 35 gólt szerzett, a Bayern csupán 22-t, s ami a müncheniek számára figyelmeztető: a BVB a hosszabbításban 9-szer volt eredményes. S még két ellentétes adat: a Bayern az egy híján félszáz hazai bajnokijának több mint 3/5-ét megnyerte örök riválisa ellen, a Dortmund viszont a legutóbbi öt alkalommal, amikor listavezetőként a táblázat másodikjával játszott, mindig győzni tudott.
Szóval a tengernyi szám igazából csak arra való, hogy mindenki számára kedvező előjeleket olvasson ki belőle. Aztán a kilencven plusz egynéhány perc történései megváltoztatják az adatóceán minden egyes faktumát, hogy legközelebb megint elő lehessen venni őket…

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (BAY–DOR)


ÖSSZESEN: 99 mérkőzés, 45 Bayern-győzelem, 29 döntetlen, 25 Dortmund-győzelem/ 190–122-as gólkülönbség
MÜNCHENBEN: 49–30–10–9/ 121–51
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Dortmundban 2–3 (az ősszel), Münchenben 6–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Gerd Müller 15, ill. Lothar Emmerich 9 gól

BUNDESLIGA, 28. FORDULÓ. Sport1 15:15 Bayer 04 Leverkusen–RB Leipzig  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport1 17:45 FC Bayern München–BV Borussia Dortmund (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Kemenes Szabolcs és Mészáros Ábel)