Final fourra hajt a Győr és a Fradi • SportTV

Final fourra hajt a Győr és a Fradi

2019. 04. 07. 08:19    
Olvasási idő: 4 perc

Pénteken megkezdődött, vasárnap három mérkőzéssel folytatódik a női kézilabda BL negyeddöntője első mérkőzéseinek sora. Mindhármat közvetítjük, sorban egymás után. A két fontosabb van elöl: a Fradi hazai, majd a Győr idegenbeli összecsapása.

Egy év után újra összecsap a negyeddöntőben a Fradi és a Rosztov (Fotó: fradi.hu)

FTC–ROSZTOV-DON

A Fradi saját históriájában a modern idők egyik legjobb kupaszereplését produkálta ebben az idényben. Az ősszel csoportjában csak a 3. helyen végzett, de a tavaszi középdöntőben megelőzte őszi legyőzői közül az egyiket, s csak a másik csoport csúcsklasszisa, a Győr – amelytől egyedüliként tudott pontot rabolni (kétszer) is az idényben – és a Vipers mögött maradt.  Mindezt úgy, hogy számos meghatározó játékosa küszködött sérülésekkel, és jó néhány fiatalt kellett beépítenie a csapatba.
Az ellenfél, a Rosztov-Don az őszi csoportkörből esélyeshez méltón, mindössze egy döntetlennel pontot vesztve jutott tovább. Tavasszal végig kemény harcot vívott a Metzcel a középdöntő csoportgyőzelemért, melyet azzal bukott el, hogy oda-vissza kikapott francia ellenfelétől.
Tavaly ugyancsak a negyeddöntőben csapott összes a két csapat. Rosztovban csupán két góllal nyertek az oroszok, Dabason viszont (akkoriban ott játszotta hazai BL-találkozóit a Fradi) tíz góllal bizonyultak jobbnak. A tavalyi és az idei rosztovi együttest így hasonlította össze a fradi.hu: „Távozott a nyáron Siraba Dembele, Cabral Barbosa és Katarina Bulatovics is – ők hárman a két tavalyi meccsen tizennyolc góllal terhelték meg a Fradi kapuját. Műtétje után lábadozik és várhatóan még nincs bevethető állapotban (bár Budapestre utazott…) Anna Vjahirjeva sem, aki egymaga tizenötöt szórt nekünk és egyébként is a csapata, illetve az orosz válogatott legjobbja. A Rosztov-Don keretében egyébként összesen négy légiós található, egy holland (Lois Abbingh), egy ukrán (Viktorija Borscsenko) és két brazil (Mayssa Pessoa, Ana Paula Rodrigues), meg a fél orosz válogatott. Egészen pontosan a 2018 decemberi Európa-bajnokságon a franciák elleni döntőben nyolc rosztovi kézilabdázó jutott szóhoz – vagyis azt többé-kevésbé leszögezhetjük, hogy míg tavaly egyfajta világválogatott volt az ellenfelünk a negyeddöntőben, addig most az orosz válogatottat kellene felülmúlnia a Ferencvárosnak. Jelentős változás még, hogy a vezetőedző ebben a szezonban már a régi ismerős, a korábbi győri tréner, s a román válogatott jelenlegi szövetségi kapitánya, Ambros Martín.
A szakember személye egyébként nagyjából garancia rá, hogy elképesztően kemény védekezéssel találjuk majd szembe magunkat, na meg irtózatosan magas fallal. Az oroszok keretében nyolc 180 centiméternél magasabb játékos található, míg nálunk Bíró Blankán és Szemerey Zsófin kívül csak Háfra Noémi, Bobana Klikovac és Djurdjina Malovics nőtt ilyen magasra. Úgyhogy várhatóan a gyors és technikás játékosaink, valamint a szélsőink élhetnek meg jobban a Rosztov-Don elleni összecsapáson.”
A Fradi egyébként hatmeccses veretlen sorozatban van, tavasszal oda-vissza legyőzte a szlovén Krimet és a német Thüringer HC, kétszer pedig – egyformán 32–32-re – remizett a csúcsfavorit Győrrel.
A rosztoviak fent említett légióskontingensének egyik tagja, brazil Rodrigues egyéves kihagyás után éppen a múlt héten, az Orosz Kupa négyes döntőjében tért vissza, amelyet nem mellesleg természetesen megnyert a csapata.
A Fradi legeredményesebb játékosa Háfra Noémi a BL-idényben, 66 góljával ötödik a kupa teljes góllövőlistáján, az oroszok közül a legtöbb gólt Vjahirjeva szerezte –  aki ott lesz Érden, de aligha játszhat – 51 találattal.

ODENSE–GYŐRI ETO

A holland szuperklasszis Nycke Groot most még a Győr színeiben léphet pályára a dánok ellen, ősztől már az Odensében szerepel (Fotó: ehfcl.com)

Az 1. csoport 4. helyezettjeként játszik az Odense a 2. csoport győzteseként végző Győrrel. A magyar bajnok két egymást követő BL-győzelemmel a tarsolyában érkezik Dániába (mi több, az elmúlt öt kiírásból négyszer elhódította a trófeát), vendéglátója viszont újonc a csúcsligában.  Viszont ismét bejutott a dán bajnoki elődöntőbe, amely igencsak jót tehet a játékosai önbizalmának.
„Mondhatjuk, hogy most dől el a sorsunk, kiderül, elég-e az a munka, amit eddig elvégeztünk. Nagyon bízom a csapatban, nagyon keményen dolgoztunk, nemcsak ezen a héten, hanem az egész szezonban. Nem lesz könnyű dolgunk, hiszen egy nagyon harcos csapattal találjuk szembe magunkat, de semmi sem lehetetlen. Azért megyünk oda, hogy nyerjünk” – mondta a klubhonlapnak adott mini videointerjúban a román klasszis beállós, Crine Pintea.
„Az Odense kerete nagyon erős, s mint általában az északi csapatoknak, nekik is nagy erősségük a gyors kontratámadásra épülő játék. Nekünk is legjobbat kell nyújtani, hogy nyerjünk” – vélekedett honfitársai együtteséről a 49 góllal a csapat BL-vicególkirálya, Anne Mette Hansen.   (A másik 49 gólos Stine Oftedal, de még náluk is több győri gólt szerzett a sorozatban Nycke Groot, 62-t.)
Ez lesz az első összecsapás a két klub között.
A dán csapat a felsőházi rájátszásban a Köbenhavn elleni idegenbeli 40–32-es győzelemmel véglegesítette bajnoki címét kedden este, míg a magyar NB I-ben százszázalékos Audi ETO 35–27-re győzte le az EHF-kupa-elődöntős Siófokot múlt szombaton. Az Odense nélkülözi a mérkőzésen a hosszú ideje sérült balkezes átlövőt, Mette Trenborgot, a „babaszabadságon” lévő Maja Jakobsent és a gyermekáldás előtt álló jobbszélső Jessica Quintinót. A mérkőzés különlegesnek ígérkezik Nycke Groot számára is, aki a következő idénytől éppen az odensei csapatot erősíti.

BUDUCSNOSZT–VIPERS

A BL történetének legtöbbször szereplő csapata, a montenegrói Buducsnoszt (23-adszor indul) ötödik alkalommal szeretne eljutni a final fourba. Ellenfele, a Vipers Kristiansand második indulásra először jutott el a negyeddöntőig. Mindketten azonosan teljesítettek a középdöntőben: 4 győzelemmel és 2 vereséggel zárták ezt a fázist. Ám a norvégok ezzel megszerezték a 2. helyet a Győr mögött, mag a Buducsnoszt csak a 3. lett  a Metzet és a Rosztov-Dont követve. A két csapat másodszor kerül össze, a 2017–18-as alap-csoportkörben kölcsönösen legyőzték otthon a másikat. A montenegrói együttes az elmúlt 9 kiírásból 8-szor eljutott a negyeddöntőig, négyszer pedig a négyes döntőbe is bekerült. A múlt idényben a Buducsnosztot a Győr búcsúztatta a negyeddöntőben, így első ízben marad távol a budapesti final fourtól annak 2014-es első megrendezése óta. A Vipers megnyerte a nemzeti kupát és a bajnokság alapszakaszát Norvégiában. Két négyszeres BL-győztes csap össze a párosításban: Katrin Lunde háromszor nyert a Viborggal, egyszer a Győrrel, Katarina Bulatovics pedig a Slagelsével, a Győrrel és kétszer a Buducsnoszttal.  2015-szer mindketten az ETO tagjaként szerezték meg a trófeát.
A norvégok edzője, Gustav Ole Gjekstad ls a jobbátlövő Linn Jorum Sulland játszott már a Buducsnoszt ellen a Larvik tagjaként a 2015-ös BL-döntőben. A másik oldalról az edző Dragan Andic, a játékosok közül Bulatovics, Marina Rajcsics és Milena Rajcsevics is ott voltak a 2015-os fináléban a Buducsnoszttal, amely 26–22-vel hódította el a serleget.

Természetesen nem maradhat el ez esti értékelő-elemző stúdióműsor, a Harmadik Félidő sem, és a „kézilabda-telhetetlenek” éjféltől a Sport2-n megnézhetik felvételről a Magdeburg–THW Kiel férfi Német Kupa-döntőt is

NŐI BAJNOKOK LIGÁJA, negyeddöntő, első mérkőzések. Sport1 13:45 FTC- Rail Cargo Hungaria–Rosztov-Don (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Petur András, szakértő: Tóth Tímea); Sport1 16:30 Odense HC–Győri Audi ETO KC (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Petur András, szakértő: Pigniczki Krisztina és Tóth Tímea); Sport1 18:45 ZSRK Buducsnoszt Podgorica–Vipers Kristiansand  (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Pigniczki Krisztina)
Sport1 20:45 Harmadik Félidő kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András), Sport2 0:00 SC Magdeburg–THW Kiel  férfi Német Kupa-döntő (kommentátor: Ágai Kis András)