Moszkva vagy Szentpétervár? • SportTV

Moszkva vagy Szentpétervár?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 09. 08:34    
Olvasási idő: 2 perc
KHL

A kérdés nem politikai vagy kulturális, hanem ízig-vérig sportszakmai. Oroszország két metropolisa most az egyik legnépszerűbb csapatsportág, a hoki területén méri össze erejét reprezentatív exkatonacsapatai révén. A KHL nyugati főcsoportdöntője elérte a maximális meccsszámot, a CSZKA és az SZKA a hetedik összecsapáson dönt arról, melyikük játszhat az idén a Gagarin-kupáért az Avangard Omszkkal.

A CSZKA-nál nem kérdés a kapus kiléte: Ilja Szorokin (a kép bal szélén) védte végig csaknem az egész alapszakaszt és minden mérkőzésen ő állt a kapuban a rájátszás során (Fotó: Getty Images)

A két nagy rivális a „legszabályosabb” úton jutott el a mindent eldöntő hetedikig, azaz mindketten megnyerték mindhárom hazai mérkőzésüket. A CSZKA 2–1-re, 3–1-re és 3–0-ra, az SZKA hosszabbításban 2–1-re, 3–1-re és 3–2-re. Az összgólkülönbség tehát 12–10, de ennek különösebb jelentősége nincs. Sokkal inkább annak, hogy a pályaelőny megmaradt, így a fővárosiak játszhatják a mindent eldöntő utolsó találkozót hazai jégen, az MSZK CSZKA Arenában, közel 12 ezer, nyilván zömmel moszkvai illetőségű szurkoló előtt.
Márpedig a csapat január 26., a kazah Barisz Asztana (akkor még úgy hívták a kazah fővárost) elleni 2–3 óta 14 mérkőzést vívott hazai csarnokában, s ezek közül egyetlenegyet veszített el, a városi rivális Dinamo elleni főcsoport-negyeddöntő második csatáját, hosszabbításban 1–0-ra. Az összes többit megnyerte, ráadásul egy kivétellel mindet a rendes játékidőben  (a kivétel a Jaroszlavl elleni alapszakasz-mérkőzés, amelyen rávezetésekkel győzött 2–2 után).
A legutóbbi sikerélmény persze a szentpéterváriaké. A hatodik mérkőzésen az SZKA Jakupov révén szerzett vezetést, még a 16. percben. A második harmad elején ugyanő duplázta meg az előnyt, a CSZKA azonban bő két perc alatt (33:15, 35:17) ki tudott egyenlíteni, ugyancsak egy duplával, a kanadai védő Mat Robinsonéval. A győztes gólt aztán a  hazaiaknak sikerült elérniük,  45:52-nél az egykori CSZKA-játékos, Nyikita Guszev éppúgy emberelőnyből talált a kapuba, mint Robinson második, egyenlítő góljánál.
Ha nem is biztosan döntő jelentőségű, de érdekes lehet, hogy a hetedik mérkőzésre ki élvezi majd Ilja Vorobjov – korábban a Metallurggal Gagarin-kupa-győztes, az orosz válogatott vezetőedzője is –  bizalmát a kapuban. Két állandó kapuvédője közül a svéd Magnus Hellberg játszott többet az alapszakaszban, jobb a statisztikája – a százalékos és a 60 percre számolt kapottgól-átlag is – Igor Sesztyorkinnál, mégis  a kulcsmeccseken inkább az oroszt védeti.
Mindenesetre annyi bizonyos, hogy a ki tudja, hány perces csata végén valamelyik együttes harmadik alkalommal megmérkőzhet a Gagarin-kupáért (a CSZKA eddig mindkét nagydöntőjét elvesztette, az SZKA megnyerte) az Avangard Omszkkal. A szibériai együttes 4–2-re legyőzte a keleti főcsoportdöntőben a Szalavat Julajevet, s másodszor szállhat harcba a trófeáért. Az elsőt – még 7 évvel ezelőtt elvesztette. Történetesen egy másik moszkvai csapat, a Dinamo ellen.

Sport2 18:30 HK CSZKA Moszkva–HK SZKA Szentpétervár nyugati főcsoportdöntő, 7. mérkőzés  (kommentátor: Engyel István)