Dwyane Wade búcsúja a tét • SportTV

Dwyane Wade búcsúja a tét

2019. 04. 09. 12:10    
Olvasási idő: 3 perc

Még két játéknap van hátra az NBA 2018-19-es alapszakaszából, és jön a várva-várt rájátszás. Egy igazán kardinális kérdés maradt nyitva, hogy keleten ki csípi el az utolsó, nyolcadik helyet. Ezen múlik, hogy Dwyane Wade-től már most elköszönünk, vagy a rájátszásban még láthatjuk.

Egy búcsúvacsin már túl vagyunk. De mikor lesz a vége Wade karrierjének? (Fotó: Bobby Metelus/Getty Images)

Hétfőn nem rendeztek meccseket az NBA-ben, de a kedd és a szerda nagyon sűrűnek ígérkezik. A 16-ból 15 hely már adott az NBA rájátszásában, keleten még egy hely kiadó, és hárman versengenek érte: a Detroit Pistons, a Miami Heat és a Charlotte Hornets.

A legtöbb fejtörést a Miami Heat vezetőségének és kreatív csapatának okozza szerintünk ez a helyzet,

ugyanis mindenki tudja, hogy Dwyane Wade, a klub történetének legfontosabb játékosa, háromszoros bajnok, korábbi döntő MVP a szezon végén elköszön, de amíg nem dől el, hogy ez az alapszakaszban történik, vagy esetleg a rájátszásban, addig nem tudják, hogy búcsúzzanak tőle. Wade mentalitását ismerve a legtisztességesebb egy kőkemény playoff-párharc lenne, de a csapattársai nem tettek meg annyit a közelmúltban, hogy ez összejöjjön. Pedig a Detroit Pistons bénázott annyitt, hogy ez sikerülhessen, de az Orlando Magic és a Charlotte Hornets nem tette meg ezt a szívességet. A Magic egy hete még a Heat mögött volt, most már kvalifikálta magát a legjobb nyolc közé.

Mert a Detroit Pistons áll a nyolcadik helyen 39-41-es mutatóval, de az utolsó 10 meccsén csak 3-10-es mutatót tud felmutatni, és zsinórban négyszer kapott ki. A rá váró két meccsen előbb a Memphis Grizzliest fogadja, majd, majd a New York Knickshez látogat.

A Charlotte Hornets játékosain érződik az, hogy be akarnak jutni a rájátszásba. Egyszer már úgy tűnt, elúszik az esély, de előbb egy négyes győzelmi, majd egy hármas vesztes, azóta pedig egy újabb hármas győzelmi sorozat kellett ahhoz, hogy 7-3-as mérlege legyen az elmúlt 10 meccsen.  Kemba Walker lett keleten a hét játékosa, és sikerült feljönni 38-42-es győzelmi mutatóra. A Hornetsre ma este a Cavaliers idegenben, majd az Orlando Magic hazai pályán vár.

A Miami Heat is 38-42-n áll pillanatnyilag, és könnyen lehet, hogy a Philadelphia 76ers elleni találkozó lesz az utolsó, amin Dwyane Wade pályára lép az American Airlines Arenában. És ezt kizárólag magának köszönheti a csapat, mert a Pistons botladozásait nagyon könnyen kihasználhatta volna, de akkor kapott ki négyszer egymásután, amikor a Pistons vereségeinek köszönhetően előzhettek volna, ráaásul a Magic és a Hornets április 3-án még a Heat mögött volt, a másik floridai alaklulat azóta már biztos playoff-résztvevő. Két Celtics elleni zakó után egy vereség Minnesotában és egy Torontóban hosszabbítás után. Ez utóbbi azért lehet fájó, mert a Raptors számára már nem volt tétje a meccsnek, kicsit nagyobb akarással talán jobb pozíciót teremthettek volna maguknak az utolsó két játéknapra.

Sajnálatos, hogy a Timberwolves és a Raptors ellen is a 37 éves, csereként pályára lépő legenda dobta a legtöbb pontot a csapatból.

Mert a Heat ma a Sixerst fogadja, holnap pedig a Brooklyn Nets lesz az ellenfél Brooklynban.

Lehet, hogy ez a kettő lesz Dwyane Wade két utolsó meccse az NBA-ben, de lehet, hogy nem, és majd a rájátszásban búzsúzik…

Ki tudja? Nem lennénk most a Heat menedzsmentjében, nehéz döntés lehet, úgy készülni egy meccsre, hogy egyszerre kell szurkolni a rájátszásba jutásért, és közben mindenki kedvencétől is méltó búcsút kell venni. A Pistons Grizzlies elleni meccse fél órával előbb kezdődik, és ha ott nyernek Blake Griffinék, a Heat pedig kikap a Sixerstől, akkor egyszerre kell feldolgozni, hogy ez volt az utolsó hazai meccs, és hogy a klub elsőszámú legendáját is utoljára látták hazai pályán játszani.

Wade adott egy interjút az ESPN-nek, és azt mondta, pont ezt a szituációt akarta elkerülni, hogy az utolsó meccseken a rájátszsért harcoljon a Heat. Persze, máshogy készül majd a hátralévő két meccsre, de amíg a rájátszás a tét, az van fókuszban. De ez a két meccs akkor is érzelmekkel teli lesz számára, mert valami gyönyörűnek a végét jelentik. Persze Kobe Bryant a búcsúmeccsével egész magasra tette a lécet (amikor 60 pontot dobott), és ha nem lenne ilyen tétje a meccsnek, megpróbálna sok pontot, mondjuk 40-et dobni. Azt ígéri, nem fog sírni, bármi történik. Ezt azért majd meglátjuk.

Egy dolgot azért be kell vallanunk, ha a playoffba jutna a csapat, akkor sem lenne könnyű kiszámítani, hogyan búcsúztassák el Wade-et, és szerintünk a Sixers elleni meccs mindenképpen érzelemdús lesz.

Hogy megelőzzük a kérdéseket: Sajnos a Sport TV nem közvetíti a Heat egyik meccsét sem, azok ugyanis nem szerepelnek az NBA európai kiajánlójában. Nálunk a Oklahoma City Thunder – Houston Rockets lesz (április 10. – 3:30, Sport1; 16:15, Sport1; 20:30, Sport2) az alapszakaszt lezáró meccs. A Rockets még lehet nyugati második, ami az év eleji bénázás után hatalmas eredmény, a Thunder pedig szeretne minél előrébb végezni, matematikailag lehetne ötödik, de inkább a hatodik hely megtartása számára a cél (a San Antonio Spurs és a Los Angeles Clippers kapar érte). Még az is előfordulhat, hogy ez a két csapat egymás ellen játszik majd az alapszakasz első körében.