NBA: Őrület, könnyek, öröm, döbbenet, rekord • SportTV

NBA: Őrület, könnyek, öröm, döbbenet, rekord

2019. 04. 10. 21:09    
Olvasási idő: 2 perc

Április kilencedikén megőrült az NBA. Minden megtörtént, ami megtörténhet. Magic Johnson hirtelen csak úgy lemond, Dirk Nowitzki és Dwyane Wade miattbőgsz, mint egy óvodás, aki megtudja, hogy nincs mikulás. Eközben szépen csendben Jamal Crawford egy felülmúlhatatlannak hitt Michael Jordan rekordot dönt meg, és még a fiatalok is itt vannak a kapuban. Úristen, mi történt itt?

Ha lesz este, amit egy ideig nem felejtünk, az ez lesz. (Fotó: Michael Reaves/Getty Images)

Hihetetlen, mi volt tegnap magyar idő szerint délutántól az NBA-ben! Először kikerült a netre a Budweiser Dwyane Wade-búcsúztató videója. Ugye tudtad, hogy Wade búcsúzik, és készül valami, de ez váratlanul jött, mint bokszban a legrafináltabb kiütés:

Paff, kész vagy, mert amikor Wade anyukája elmondja, hogy drogos volt, és a saját fiának köszönheti, hogy le tudott jönni a szerről, akkor könnyezel, de nem kicsit, hanem úgy istenigazából.

Aztán csorogsz be az európai estébe, és jön a hír, hogy Magic Johnson, a Lakers elnöke nem beszélt hetek óta Luke Waltonnal, a csapat edzőjével… Majd pár óra múlva lemond a Los Angeles Lakers elnöki pozíciójáról. És ezt a tévében jelenti be úgy, hogy a főnökének nem mondta még el. WTF? Ez az a Magic Johnson, aki akkor, amikor 20 éves volt, bajnoki címre vezette a Los Angeles Lakerst úgy, hogy a döntő meccsen nem játszott csapata akkori legjobbja, Kareem Abdul-Jabbar? Inkább „csak” Magic akar lenni, és le akarja dobni magáról a Los Angeles Lakers menedzselésével járó terhet…És nem merte még elmondani a főnökének? Fura.

Aztán elbúcsúztunk Dirk Nowitzkitől és Dwyane Wade-től. Nowitzkiről Moncz Attila írt egy remek cikket, Dwyane Wade-ről is fogunk majd hamarosan.

Eddigre már a könny és az orrváladék összekeveredett, annyira elérzékenyül az ember. Dirk akkor volt újonc, amikor Dávid Kornél, és gyerekként azt hasonlítgattad minden nap 1999-ben a Nemzeti Sportban, hogy melyikük dobott több pontot, és kinek van jobb statisztikája. Kornél akkor nem maradt el még sokkal Dirk mögött, de azért a német elég pofás karriert futott be. A másik srác (Wade) meg mindig alulértékelt kosarasként érkezett a ligába, de nagyon sokra jutott, aki több, mint egy átlagos kosárlabdázó, és ezt a Budweiser videójából megtudtad. Ráadásul ő az, aki a nagy 2003-as generáció legjobbjai közül először lett bajnok (Darko Milicsicset most nem soroltuk a legjobbak közé).

Ja, aztán nyilván mindketten 30 pontot dobnak utolsó hazai meccsükön:

Dirk hivatalosan is bejelentette ugyanis, hogy visszavonul a szezon végén. Meglepő, de ezt ő eddig nem tette meg.

Nosztalgiázol ezerrel, és csak Dirkre figyelsz, de közben a Phoenixben Jamal Crawford a cserepadról beszállva 51 pontot dob. Ezzel ő lett az NBA történetének legidősebb játékosa, aki elérte az 50 pontos határt. Egy bizonyos Michael Jordan csúcsát döntötte meg. Talán hallottál már róla. Crawford 39 éves és 20 napos, Jordan a Wizards színeiben 38 évesen és 315 naposan érte ezt el. Nem mellesleg a liga első játékosa, aki négy különböző csapat játékosaként is elérte az ötvenes határt (Bulls, Knicks, Warriors, Suns).

Crawford is az a nosztalgiavonat, amivel a Magic-kel, a Dirkkel és a Wade-del kapcsolatos hírekkel felültél, hiszen 2000 óta koptatja a liga parkettáját, és ha így folytatja, ez még így lesz egy ideig. Voltál vele az NBA Live-ban a 2000-es évek első felében a Bullsban és a Knicksben is. Köszi, Jamal!

Aztán a jövő:

Az már el is törpül mindezek mellett, hogy Donovan Mitchell karriercsúcsot jelentő 46 pontot dobott a Denver Nuggets legyőzése közben, Luka Doncic pedig tripladuplázott a Suns ellen. Előbbit Wade-hez hasonlítják, Doncicnak pedig Dirk volt a mentora egész szezonban, valahol ez is sorsszerű.

Kell ennél jobb utolsó előtti játéknap az NBA alapszakaszából?