Erős győri, gyengébb Fradi-esély • SportTV

Erős győri, gyengébb Fradi-esély

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 13. 10:15    
Olvasási idő: 2 perc

Az idény eleje óta él, az FTC remek tavasza után felerősödött, szombat délután eldől: egy vagy két magyar csapat ér oda a női kézilabda BL budapesti négyes döntőjébe. (Az elméleti esélyt jelentő nullára gondolni sem akarunk – a négyszeres bajnok, az elmúlt két évben egyaránt győztes Győri ETO-t az egész sorozat két-három legnagyobb esélyese egyikeként emlegetik szerte az európai kézilabdavilágban.) A győriek Dániából egygólos előnyt hoztak haza, az FTC Oroszországba háromgólos hátránnyal utazik, mi pedig mindkettejük meccsét élőben közvetítjük egymás után, a Sport1-en.

Minék kevesebb hasonló gólöröm kellene egy rosztovi Fradi-szuperbravúrhoz (Fotó: ehfcl.com)

ROSZTOV-DON–FTC

Noha a mérkőzés egyes részeiben az FTC-Rail Cargo Hungaria tudta tartani a lépést Érden a tavaly őt ugyanebben a fázisban Dabason csak két góllal legyőző Rosztov-Donnal, igazából pontszerzési esélye kevés volt. ”Azt gondolom a 29 kapott gól ellenére a védekezésünk jobban működöt, mint az elmúlt időkben bármikor. A támadójátékunk maradt jóval el attól, amit szerettünk volna. Nagyon kevés dolgot valósítottunk meg abból, amit szerettünk volna. Beszélgettünk arról, hogy sokkal-sokkal precízebben kell, Ellenfelünk nagy nehéz, erős emberekből álló csapat, ráadásul a világ egyik legjobb védekező edzőjének, Ambros Martínnak a csapata… Az elmúlt években néhányszor meg tudtuk valósítani, hogy feltörjük ezt a védekezést – persze nem a Rosztovét, hanem a Győrét – ,  ehhez mindenképpen több kellett volna a támadójátékunkban. Ehhez hozzájárult egy kritikán aluli játékvezetés és súlyos egyéni hibák is nehezítették a dolgunkat. A lélektanilag fontos pillanatokban túl sokat hibáztunk ahhoz, hogy egy ilyen mérkőzést meg lehessen nyerni” – foglalta össze az érdi vereség okait és tényezőit Elek Gábor vezetőedző „Nyilván itt az esélyek erősen eltolódtak. Iszonyúan hosszú és nehéz út vár ránk, de egyértelműen azért megyünk, hogy egy jó mérkőzést játsszunk, az meg majd eldől, ez mire lesz elég” – tekintett előre is a szakember a fradi.hu-nak adott videointerjújában.
Három statisztikai tényt figyelembe kell venni az esélylatolgatásnál. Egyrészt tavaly a kétgólos idegenbeli siker után a Rosztov tízzel „szórta meg” a Fradit a visszavágón (32–22). Másrészt az FTC az egyébként jó házon kívüli mérlege ellenére csak a német Thüringen ellen tudott annyira nyerni idegenben, amennyi most a továbbjutáshoz elegendő lenne.  A Rosztov pedig az egész sorozatban csak egyszer kapott ki otthon, a középdöntős csoportelső Metztől, igaz akkor nagyon, 8 góllal (18–26), még februárban.
A recept tehát megvan – megtartani a relatív stabil védekezést, sokat javítani a támadáson – csak hát ezt meg is kellene valósítan. Ekkora hátrány behozása ilyen ellenféllel szemben idegenben valódi bravúr lenne, valóságos kisebb csoda. A sportban pedig már sok nagy csodát is láttunk eddig, most egy ilyen kisebbel is beérnénk…

GYŐR–ODENSE

Az üdvözlő pacsi után a meccs végén győzelmi ünnepet néznénk! (Fotó: ehfcl.com)

A tavalyi és tavalyelőtti BL-győztes a dán bajnoki ezüstérmes otthonában már 7 góllal is vezetett, ám végül meg kellett elégednie az összesen egygólos előnnyel. Ez egyfelől figyelmeztető, másrészt biztató is. Danyi Gábor csapata valóban több góllal jobb az Odensénél, de még egyszer nem teheti kockára egy kihagyással újabb final four-részvételét.
„Nagyon élvezem a gyors, sok futással járó meccseket, hiszen én is északról származom, ott ez a stílus. Kicsit másképpen kell játszani az ilyen mérkőzéseket, de úgy gondolom, a mi csapatunk is egyre jobb ebben. Úgyhogy az a terv, hogy magabiztos győzelmet aratunk – mondta mosolyogva a győriek egyik kiválósága, a norvég Stine Oftedal a klubhonlapnak, a gyorietokc.hu-nak.

Az ETO már elérte a klubcsúcsot 22 egymást követő veretlen találkozóval, most igyekszik tovább javítani ezt a történelmi rekordot. A dán együttes kénytelen lesz nélkülözni ujjsérüléssel küszködő irányítóját, Mie Höjlundot, a három korábbi állandó távol maradó, Mette Tranborg, Maja Jakobsen  és Jessica Quintino mellett. Az együttes a hétközi bajnoki fordulóban 29–24-re kikapott  a Nyköbing Falstertől, ennek ellenére a playoff 1. csoportját vezeti, s egyben részese a bajnoki elődöntőnek is. Az ETO-nak nem volt hazai kötelezettsége, egész héten a kupamérkőzésre készülődhetett. A magyar bajnok ebben az idényben egyszer sem szenvedett vereséget tétmérkőzésen, ezt megtartva az elmúlt hat évben ötödször juthat el a Bajnokok Ligája budapesti négyes döntőjébe.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA negyeddöntő, visszavágók. Sport1 14:15  Rosztov-Don–FTC Rail Cargo-Hungaria (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Boros Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: TóthTímea);  Sport1 17:00  Győri Audi ETO KC–Odense Handbold (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pigniczki Krisztina, riporter: Szél Tamás Pál, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Tóth Tímea)