Bayern-lecke: visszaelőzés • SportTV

Bayern-lecke: visszaelőzés

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 14. 08:10    
Olvasási idő: 3 perc

Amint az várható volt, a Dortmund a Mainz elleni hazai 2–0-s győzelemmel ismét visszavette a vezetést a Bundesligában. A Bayern feladata: ugyancsak megszerezni a három pontot, amelyet Düsseldorfból kellene hazavinni. A rekordbajnok mérkőzését azonban közrefogja két másik találkozó. Előtte mutatjuk a H-kezdőbetűs rangadót, magyar szereplőkkel, mögötte, utána pedig a jelenleg is, ősztől is eurokupa-résztvevő Frankfurt hazai meccsét, egy könnyebbnek látszó ellenféllel.

Dodi Lukebakio triplája mellett Thomas Müller is összehozott egy duplát a novemberi Bayern–Düsseldorf meccsen. A képen a csapattárs Leon Goretka köszönti a világbajnokot a második gól alkalmából (Fotó: Getty Images)

HOFFENHEIM–HERTHA

Bár a Kicker a korábbiak során sokszor tévedett (és nem is keveset…) a kezdő összeállításokat illetően, most reméljük, hogy nem így lesz. A szaklap online verziója szerint ugyanis három magyar részese is lehet a kora délutáni Bundesliga-meccsnek. A Hoffenheimbe ugyanis Szalai Ádámot  jelöli a hazai támadókettősbe, az utóbbi hetekben remeklő, az elmúlt fordulóban mesterhármast jegyző algériai-francia Ishak Belfodil társaként. A Hertha virtuális kispadján pedig Dárdai Pál mester oldalán ott ül majd legidősebb fia, a másik Pál (a námet médiában. Palkó) is.
A hazai együttes nagy harcban áll az Európa-ligában főtáblás, illetve selejtezős indulást jelentő 5-6. helyek valamelyikéért. Egy mérkőzéssel kevesebbel 44 ponttal áll a 9. helyen, döntetlennel jobb gólkülönbséggel megelőzné a Wolfsburgot és a Leverkusent is, győzelemmel még plusz a 6. Werdert is.
A Hertha az idény legrosszabb periódusát éli, az elmúlt négy mérkőzését mind elvesztette, 4–12-es gólkólönbséggel. Persze a magyar exkapitány helyét ez nem veszélyezteti a kispadon, sokkal nagyobbak, klubtörténetiek az ő érdemei Berlinben. Most azt kell megmutatnia, úrrá tud lenni egy kialakulóban lévő válsághelyzeten is. Játékosként a legendás időkben csapattársa, most “főnöke”, Michael Preetz sportigazgató szerint a hátralévő hat fordulóban 8 pontot kell szereznie az együttesnek. Hogy a Hoffenheim ellen konkrétan mennyit  gondolt, arról nem szól a fáma. Mindenesetre az ötödik “gyufát” sorozatban nagyon elkerülné a két excsapattárs – mindkettejük működésének negatív rekordja lenne ez a végkifejlet!
Ősszel Berlinben egyébként kétszer is vezetett két góllal a Hoffenheim, mégis egyenlíteni tudott a Hertha (3–3). Hasonló koreográfiával vagy azonos gólszámmal most is kiegyeznénk. (Még egy kis plusz magyar vonatkozás: a két csapat közös históriájának Hertha-gólkirálya, a tunéziai Anisz Ben-Hatira jelenleg a Bp. Honvéd labdarúgója.)

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (HOFF–HER)


ÖSSZESEN: 17 mérkőzés, 7 Hoffenheim-győzelem, 5 döntetlen, 5 Hertha-győzelem/ 30–20-as gólkülönbség
SINSHEIMBEN: 8–4–2–2/ 14–9
A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Berlinben 3–3 (az ősszel), Sinsheimben 1–1 (a 2017–18-as idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Sejad Salihovic 5, ill. Anisz Ben-Hatira 3 gól

DÜSSELDORF–BAYERN

Mind a távolabbi, mind a közelmúlt sima Bayern-sikert ígér. A legközelebbi nem! Az őszi idény egyik müncheni „szögbe lépése” lépése éppen a Fortuna elleni hazai találkozó. 2–0-s és 3–1-es Bayern-vezetés után csak 3–3 lett a vége, azon a meccsen robbant be a mesterhármast szerző Dodi Lukebakio a német futballköztudatba. Az a mérkőzés csak megalapozta a düsseldorfiak „óriásölő” minősítését, egy hónapra rá aztán ők vették el a Dortmund idénybeli veretlenségét! A listavezetőtől kettőstől tehát ősszel összesen négy pontot csentek el, de megverték a jóval előttük álló Hoffenheimet és Mönchengladbachot is hazai pályán. Amúgy éppen „indifferens” pozícióban állnak a táblázaton, sem előre, sem hátra nemigen vezet az útjuk.
Niko Kovac természetesen ragaszkodik a Dortmund-verő kezdő tizenegyhez, abban véli megtalálni az ideális csapatot. A hét közben Ribéry kórházba került, mellette csak a másik veteránra, Robbenre és a hosszabb ideje sérült világbajnok Tolissóra nem számíthat csak a mester, azaz a bőség zavarával küzd. A győzelmi kényszer persze „alapállapot” a Bayernnél, az viszont igen ritka, hogy győztes pozíciót kiengedjen a kezéből a rekordbajnok. Márpedig két hete, a Freiburg elleni döntetlennel ezt tette. Ha most újra ilyesmire „vetemedik”, alighanem oda a sorrendben hetedik bajnoki cím…

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (DÜS–BAY)


ÖSSZESEN: 47 mérkőzés, 10 Düsseldorf-győzelem, 10 döntetlen, 27 Bayern-győzelem/ 62–109-es gólkülönbség
DÜSSELDORFBAN: 23–7–4–12/ 39–42
A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Münchenben 3–3 (az ősszel), Düsseldorfban 0–5 (a 2012–13-as idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Klaus Allofs 7, ill. Gerd Müller 12 gól

FRANKFURT–AUGSBURG

A gólgyáros frankfurti trió beltagja és a „kisegítő”: Sebastien Haller és Filip Kosztics (Fotó: Getty Images)

A lisszaboni 2–4-gyel 15 mérkőzéses veretlenségi sorozatot (9 győzelem, 6 döntetlen) bukott el a Frankfurt, az összes tétmeccset beleszámítva. A kétgólos hátrány azonban nem behozhatatlan, viszont a frankfurtiak aligha tehetik meg azt, amit a Barca vagy a Juventus a hét végén, hogy egy bajnokit csak úgy odadobjanak a B-csapattal felállva. Előnyük ugyanis mindössze 1 pont a Gladbachhal szemben a BL-t garantáló negyedik helyen. Pánikra persze semmi ok, az Augsburg nem az az ellenfél, amely idegenben borogatná a papírformát. Összesen öt meccsen szerzett pontot idegenben, ebből csak kettőt (Bayern , Hertha) a táblázaton előtte álló ellenféltől.
Noha az utóbbi időben kissé csökken a frankfurti nagy hármas – Haller, Lukics, Rebic – góltermelése, újabb erők, például Filip Kosztics (a legutóbbi 6 találkozón 4-szer talált be) szállnak be az eredményességi ráta fenntartásába. Úgy tűnik, a remek idény a botlás ellenére folytatható. Alighanem így véli ezt majd a Commerzbank-Arena közel ötvenezres nézőserege is. A frankfurti stadion hivatalos befogadóképessége 51 500 fő, a nézőátlag ebben az idényben 49 464. Noha az ilyen fokú kihasználtság Németországban nem ritkítja párját, ez mégis bizonyító adat arra, hogy csapat és közönsége igencsak egymásra talált erre az idényre (is). Bár a hazai mérlegen így is van javítanivaló. A 14 otthon megvívott találkozóból hat ellenfél is egy vagy három ponttal távozott Frankfurtból. Adi Hütter és legénysége azon lesz, hogy ez a szám ne növekedjen 7-re vasárnap este.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (FRA–AUG)


ÖSSZESEN: 13 mérkőzés, 3 Frankfurt-győzelem, 5 döntetlen, 5 Augsburg-győzelem/ 17–19-es gólkülönbség
FRANKFURTBAN: 6–2–2–2/ 10–8

A LEGUTÓBBI MÉRKŐZÉS: Augsburgban 3–1 (az ősszel), Frankfurtban 1–2 (a 2017–18-as idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (minden tétmeccsen): Alexander Meier 3, ill. Raul Bobadilla és Dzsi Dong Vun 3-3 gól

BUNDESLIGA, 29. forduló. Sport1 13:15 TSG 1899 Hoffenheim–Hertha BSC (kommentátor: Faragó Richard, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Mészáros Ábel); Sport1 15:30 Fortuna ’95 Düsseldorf–FC Bayern München (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Takács Rita, szakértő: László Csaba); Sport1 17:45 SG Eintracht Frankfurt–FC Augsburg (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila)