A dinó és az újhullám - jön a HSV-Leipzig kupaelődöntő! • SportTV

A dinó és az újhullám – jön a HSV-Leipzig kupaelődöntő!

2019. 04. 23. 14:11    
Olvasási idő: 5 perc

A másodosztályú Hamburg és a gyakorlatilag BL-résztvevő RB Leipzig vívja az első elődöntőt a Német Kupában.

Kedd és szerda este rendezik a Német Kupa elődöntőit, amelyeken két északi rivális fogadja a jóval esélyesebbnek tartott Bayern, RB Leipzig duót. Nézzük előbb a Hamburg – Lipcse párharcot!

#TITZOUT

A történelmi kiesés után a legendásan kaotikus HSV-vezetőség (a korábbi játékos, a 33 éves Marcell Jansen lett az elnök), az idei évre elvileg új erőkkel indult: megtartották a hosszú évek óta a „dinoszauruszba” új életet lehelő Christian Titzet, akit persze tíz meccs után lapátra tettek. Az utánpótlásban remeklő, abszolút taktikamániás Titz nem igazán akart változtatni az egyébként igen látványos futballján, és ezt a Kiel elleni nyitó meccsen elszenvedett három-, valamint a Regensburg elleni ötgólos kudarc után nem bocsátották meg neki. Titzről és a HSV hátteréről való elemzésemben taglaltam az előzményeket: http://bundesligafanatic.com/20180503/titz-a-kind-of-magic-have-hsv-had-their-best-coach-stuck-in-their-youth-system-all-along/

WOLF: erős kezdés után nagy visszaesés

Titzet, Hannes Wolf  követte – a Dortmundnál ő volt az U19-es edzője pl. Pulisicnek és Bruun Larsennek, majd tavaly a Stuttgartnál került lapátra. Az első nyolc meccsén veretlen is maradt a Hamburg, sőt ezekből hetet meg is nyert. Azonban azóta a bajnokságban csak négy meccset tudott megnyerni, öt vereség és négy döntetlen mellett, ráadásul a legrosszabbkor kezdett el gyengélkedni.

Az elején a Wolf-féle HSV pár taktikai érdekességgel meglepte a másodosztályt : a szélsővédők támadásban behúzódnak és majdnem belső 8-ast játszanak, ennek ellenére inkább kevésbé látványos, labdabirtoklós, ám nem túl sok gólt lövő focit játszik – 23 meccsen 35 találat minden meccset beleértve. Miközben elvileg és néha gyakorlatban elkötelezett modern visszatámadós és pozíciós focit játszó edzőként tartják számon a 38 éves trénert, sokszor előjön a kicsit konzervatív, színtelen-szagtalan futballja, és pl. nem igazán sikerült eltalálni a belső védők párosát, legyen szó David Batesről, Rick van Drongelenről, Leo Lacroix-ról, a sérülésből visszatérő Papadopouloszról vagy éppen Gideon Jungról. Bár Pulisic és Bruun Larsen bizonyíték arra, hogy Wolf ért a fiatalokhoz, ez egyelőre a Hamburgnál nem jött össze: a(z emiatt is a) Bayernbe igazoló, a Bundesligába 17 évesen berobbanó szupertehetség, Jann-Fiete Arp gyakorlatilag megállt a fejlődésben, és újabban Wolf egyáltalán nem számol vele.  Mostanában sorra jöttek a kínos vereségek (Regensburg, Darmstadt, Magdeburg), miközben a városi rivális St. Paulit 4-gyel verték, míg a múlt héten botrányos első félidő után nagyon feljavultak és 1-1-re hozták a Köln elleni szuperderbit. Talán mindent elmond a HSV-ről, hogy gólkirályuk a még mindig rengeteg pénzt kereső, 13 gólos Pierre-Michel Lasogga, aki vagy 2-3 góllal (Heidenheim, Bielefeld, St. Pauli, Sandhausen) hozza a meccseket vagy észrevehetetlen. A hétvégi, Aue ellen meccsen a kölni hős Manuel Wintzheimer meglőtte második gólját, de a volt Bayern II csatár csak 107 percet kapott az idény során.

HSV-taktika

Wolf pozíciós játéka a Nürnberg ellen

Taktikailag szinte mindig 4-1-4-1-ben játszanak pozíciós focit. Ebben óriási szerepe van az időnként óriásikat bakizó Pollersbeck kapusnak, aki (Titz óta) a liga egyik legjobban passzoló hálóőre. Wolfnál nem annyira jön ki kvázi söprögetni, meg passzolni, de azért lesz majd ilyen. Főleg a Lipcse agresszív presszingje miatt különösen fontos lesz Pollersbeck, hiszen a két középső védővel így 4:2 elleni emberfölényt tudnak kialakítani.

Santos a bal oldali félterületben, mint Philipp Lahm

A belső védők közül Bates és Van Drongelen labdaügyes míg  Lacroix és Papadopoulosz kevésbe, így a kezdő majd sokat elárul a haditervről. Egyelőre úgy tűnik, „Papa” sérült, a hétvégén és a Köln ellen is Lacroix volt Van Drongelen partnere. Az mindenképpen érdekes, hogy Wolf megpróbálja még a rendkívül agresszív és jelentős játékerőt képviselő lipcsei csapat ellen, a labdát birtokolni. Szakaj és Santos a két szélsővédő ekkor bejön középre, és a félterületből passzolnak, meg teret nyitnak a két szélen futó iszonyatosan atletikus és jól cselező Jatta, Narey duónak.

A papíron jobbhátvéd Sakai hőtérképe az Aue ellen – forrás Sofascore

Aki tehát a Guardiola-féle „hamis” szélsővédő játékot kedveli, az egyrészt rossz ember nem lehet, másrészt nézzen sok Szakajt és Santost! Főleg addig, amíg lehet, mert a hírek szerint 15-20 millióért viszi a Leverkusen a brazilt…

A védekező középpályás posztra, amennyiben a Stuttgartból kölcsönvett (szerencsére nekik pont nem kell VKP), remekül futballozó Mangala nem épül fel, Gideon Jung vagy Vasile Janjicic lehet jelölt, így a felállás 4-2-3-1-re módosulhat. Mangala is kihagyta a hétfői edzést, mint ahogyan Douglas Santos is. Elöl a kupahős, és a berlini döntőre érthető okokból nagyon fókuszáló Lasogga (a Herthában 2010-11-ben 13 góllal karriercsúcsot futott) kezd. A saját reality show-val, fantasztikus ügynökkel (a mamája)  és évi 3,5 millió eurós keresetével rendelkező csatár idén echte kupaspecialista: a hamburgi csapat 11 góljából HATOT lőtt, ezzel, nemcsak a sorozat legjobb góllövője, de beállította két HSV-legenda, Ivica Olic és Horst Hrubesch csúcsát. Mindenesetre nem árt tanulgatni ennek a remek gólörömdalnak a szövegét:

Mire lehet ez elég a Lipcse ellen?

Ennyi pozitívum után azt hihetnénk, a HSV fantasztikusan futballozó csapat, ám az utóbbi 11 meccsen Wolfék csak 16 pontot szereztek a bajnokságban, és jelentős veszélybe került a feljutás. Ez viszont létfontosságú lenne a HSV-nek, mert már így is nagyon vissza kellett venni a büdzséből. A hírek szerint 27 milliót költenek fizetésekre: Holtbyval nem hosszabbítottak, Lasogga 3,5 millió euróját sokallják, kb. ennyit keres Bobby Wood, aki kölcsönben van Hannoverben, de a héten mondták, hogy kb soha többet ne jöjjön vissza, mert nem bírják fizetni. A kölni pontszerzés nagyon kellett, és a 3 pont kötelező lett volna az AUE ellen, szerencsére az Union Berlin egy gól és egy ember előnyben nem tudta a három pontot elvinni Fürthből. Mivel a fantasztikusan kontrázó és presszingelő Paderborn és a Bayernt is majdnem megtréfáló Heidenheim is megnyerte az utóbbi két meccsét. Négy fordulóval a vége előtt tehát óriási küzdelem van a második helyért, a már feljutott Köln mögött. A Hamburg 53 pontos, de a következő három hétben idegenben játszik az 51 pontos Paderbornnal és az 50 pontos Unionnal, úgyhogy akár alakulóban is lehet a Hannes Wolf vs Stuttgart „bosszúmeccs” a feljutásért. Abba jobb bele sem gondolni, ha netalántán még az se jönne össze. Egy szó, mint száz, elképzelhető, hogy a Lipcse elleni kupameccs nem feltétlenül a legfontosabb az idényben. Hannes Wolf is hűtötte a kedélyeket a meccs előtti sajtótájékoztatón:

„Merünk álmodni, de nem túl nagyot, a berlini kupadöntő persze fantasztikus lenne, de ekkora álmokat nem akarunk egyelőre szőni, hiszen a Lipcse egy remek együttes.”

a kicker szerint így áll fel a két csapat

A forma, stílus és a minőség miatt a Lipcse egyértelmű esélyes

A múlt és a jövő

A Gladbach elleni győzelemmel, négy fordulóval a bajnokság vége előtt már tízpontos előnyre tett szert a BL helyekért menő ötödikkel szemben Gulácsi és Orban csapata. A tavalyelőtti idényben a Lipcse harmincmillió bevételre tett szert a BL-lel, így az idei bejutás ismét új impulzust adhat a jövőre már Nagelsmann által irányított „bikáknak”.  A Bayernnel  szemező Werner mellett, Augustin, Bruma és Ilsanker távozhatnak, míg Mvogo kapust és a balhátvéd Saracchit inkább kölcsönbe adnák. A télen érkező Tyler Adams (RBNY) és Amadou Haidara (RB Salzburg) mellé az osztrák futball egyik legnagyobb tehetségének tartott húszéves Hannes Wolf (Salzburg) és  a 18 éves balhátvéd Luan Candido biztos, hogy érkeznek. De ez még a jövő zenéje, és persze Rangnickéknak óriási eredmény lenne egy esetleges kupadöntő (vagy győzelem), főleg egy olyan nagy múltú klub, mint a HSV ellen. Csak emlékeztetőül, amikor a Lipcse 2009. május 19.-én megalakult és az ötödosztályra készült, a bajnoki ötödik HSV a német kupában az elődöntőig menetelt: Olic, Jerome Boateng és mostani elnök Marcell Jansen is hibáztak a tizenegyespárbajban, így a Werder jutott a döntőbe, majd Mesut Özil góljával meg is nyerte azt. Sőt, a HSV abban a szezonban, az UEFA kupában is az elődöntőig jutott – a sors pikantériája, hogy ott is pont a Nordderby másik résztvevője, a Bréma verte meg őket idegenben lőtt több góllal, a jelenlegi sportigazgató Frank Baumann lőtte a harmadikat.

A jelen

A Hannes Wolf alatt mostanában belassuló HSV-féle labdabirtoklós foci az RBL ellen pont nem ideális (lásd: Gladbach, 1. félidő), hiszen ők a presszingből és kontrákból élnek, arra pedig bőven lesz majd alkalom. A vendégeknél egyelőre csak a már egy ideje maródi Yvon Mvogo, Dayot Upamecano és Tyler Adams hiányzik. Így a hétvégi Gladbach elleni meccset a kispadon kezdő, de a félidőben, illetve a hajrában beszálló Yussuf Poulsen és Willi Orban is jó esélyekkel pályázik a kezdőcsapatba kerülésre. A magyar válogatott középső védője vélhetően a klasszikus erőcsatár Lasoggával küzdhet meg, feltéve, ha Rangnick nem tréfál meg bennünket megint egy 3 belső védős felállással. Ennek az egycsatáros hamburgi felállás miatt nagy a realitása. Klostermann és Halstenberg azon kevés játékosok közé tartozik, akik dinamizmusban a Jatta, Narey duóval felvehetik a versenyt, míg Sabitzer és Laimer figyelhet a befelé húzodó Szakaj, Santos párosra. A játékban nem sok vizet zavaró, inkább védekező felfogású Janjicic vagy Jung szabadon hagyása nem jár majd különösebb következményekkel.

A Lipcse 4-4-2 gyémánt a HSV 4-2-3-1-je ellen

Ha mégis az idegenben gyakrabban használt, biztonságibb három belső védős szisztémát választja Rangnick, akkor Klostermann akár a jobb vagy a bal oldalon is biztosíthat az előretörő Santos vagy Szakaj ellen, attól függően, hogy Sabitzert hova rakják.

A 3 belső védős lipcsei felállás

A HSV támadásban az ötvédős Lipcse ellen

A lipcseiek felkészülését azért a Gladbach elleni komoly erőpróba és egy éjjeli fél háromkor előadott petárdázás zavarta. Ralf Rangnick egyébként a HSV pontrúgások elleni védekezését emelte ki, esetleges gyenge pontként, hiszen a 33 bekapott gólból 17 (!!!) esett rögzített szituáció után. Saját csapata erényeiből pedig az erős presszinget és kontrapresszinget, valamint a villámgyors átmeneti fázisokat emelte ki, cseppet sem meglepő módon a presszingpápa.

A meccs 20:30-tól látható a Sport1-en.