Gigászok harca a final fourért • SportTV

Gigászok harca a final fourért

2019. 04. 23. 22:32    
Olvasási idő: 2 perc

Szerdán megkezdődik a négyes döntőért folyó negyeddöntő párharcok sora a férfi kézilabda Bajnokok Ligájában. A két érdekelt magyar együttes közül elsőként a Telekom-Veszprém lép pályára a német bajnok és listavezető Flensburg-Handewitt otthonában.

Nagy László a Veszprémmel már négy final fouron játszhatott, most Flensburgban az ötödikért is harcba száll (Fotó: MTI/Bolgár Hajnalka)

A nyolccsapatos negyeddöntős mezőny legtapasztaltabbjai közül kettő került egymás útjába. Mindkét csapat kettős győzelemmel vette a nyolcaddöntő akadályát, a Veszprám a lengyel Wisla Plockot, a Flensburg a fehérorosz Meskov Bresztet ütötte el a továbbjutástól. Az elmúlt két kiírásban a német klassziscsapat számára egyaránt a negyeddöntő jelentette a végállomást, s mindkétszer a későbbi győztes bizonyult jobbnak: tavalyelőtt a macedón (ma már: északmacedón) Vardar Szkopje, tavaly a francia Montpellier. A Flensburg 12. negyeddöntője előtt áll, a Veszprém 17. alkalommal jutott el a kupasorozat legjobb nyolc együttese közé. A szerdai az utolsó hazai BL-meccs lesz a hazaiak svéd szuperklasszisa, Tobias Karlsson számára, aki az idény végeztével felhagy az aktív kézilabdázással.
A bakonyi gárda az egyetlen, amely négy egymást követő final fourban is érdekelve volt, 2014-től 2017-i sorozatban. A két középső évben bejutott a nagydöntőbe is, de mindkétszer vesztett, a Barcelona és a Kielce ellen.
A Flensburg egyetlenegy négyes döntőben volt jelen, 2014-ben el is hódította a trófeát Ljubomir Vranjes vezetésével, aki később a Veszprémet is edzette 14 hónapon keresztül. A bakonyiak játékosa, a francia Kentin Mahé 2018-ig a Flensburg együttesében szerepelt, idén nyáron a németek egyik klasszisa, a dán Rasmus Lauge Schmidt is csatlakozik majd a magyar rekordbajnokhoz. A Flensburg adta a legtöbb játékost az idei világbajnoki döntőbe: a klub négy kétilabdátója a győztes dán, egy a vesztes norvég csapat színeiben lépett pályára a koppenhágai fináléban.

A flensburgiak csak egyszer jártak Kölnben, most rajtuk a felelősség, hogy egymás után másodszor nem maradjon német csapat nélkül a Velux Bajnokok Ligája négyes döntője (Fotó: handballveszprem.hu)

A veszprémiek klubhonlapja ezt írja a két együttes közös múltjáról, illetve közelmúltbeli szerepléséről:
„A két csapat örökmérlegén öt veszprémi győzelem mellett három flensburgi található, illetve kétszer végeztek döntetlenre a felek. Tavaly a csoportkörben találkoztunk velük, először a Veszprém Arénában. A kiélezett és nagyon szoros mérkőzésen végül 28–27-es veszprémi siker született, amihez Lékai Máté kilenc, Nagy László pedig nyolc góllal járult hozzá. A németországi visszavágó még szorosabb csatát hozott, hiszen a 31–31-es döntetlennel még a pontokat is elfelezték a csapatok. A kinti meccsen a két jobbszélsőnk, Dragan Gajics és Gasper Marguc öt-öt gólt szerzett, míg az ellenfelünk húzóembere Holger Glandorf volt, aki öt góllal, és egy utolsó másodperces átlövés góllal segítette csapatát.”…  „A Bundesligában nagy valószínűséggel megvédi címét a Flensburg, hiszen vezeti a tabellát, ráadásul az eddigi 27 bajnoki meccsén csak a Magdeburg tudta megverni, akkor is egyetlen góllal. A +154-es gólkülönbségénél csak a Kiel rendelkezik jobbal. A múlt hétvégén rangadót játszottak a Rhein-Neckar Löwen ellen idegenben, és 26–23-ra nyertek is. Rasmus Lauge Schmidt nemcsak a Bajnokok Ligájában termeli a gólokat, hanem a Bundesligában is csapata legjobbja. Eddig 105 alkalommal talált ellenfelei hálójába.
A Telekom Veszprém múlt héten kétszer is pályára lépett a magyar bajnokságban, mindkétszer hazai pályán. Először a Tatabánya, majd a Mezőkövesd volt az ellenfél. Mindkét meccset sikerült megnyernie az „Építőknek”, így elmondható, hogy a Flensburg elleni főpróba sikeres volt. A csapat az ünnepek alatt is gőzerővel készült a szerdai rangadóra, és magabiztosan utazik el Németországba, ahol több mint ötven „Építők-drukker” fogja biztatni őket a helyszínen. A tét nem kicsi már a szezon ezen szakaszában, amivel a fiúk is tisztában vannak. Mindent megtesznek majd, hogy a hazai visszavágóra olyan eredményt érjenek el, amellyel sikerülhet kiharcolni az ötödik Final4-beli szereplést hat éven belül.”

(A sportág szerelmeseinek szolgálunk a másik szerdai BL-csatával is. A tavalyi BL-döntős Nantes és a legtöbbszörös BEK-/BL-győztes Barcelona meccsét felvételről közvetítjük, a Werder–Bayern DFB-kupaelődöntőt követően.)

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA negyeddöntő, első mérkőzés. Sport1 18:15 SG Flensburg-Handewitt–Telekom Veszprém (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Pásztor István, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila és Éles József); Sport1 22:00 HB Nantes–FC Barcelona Lassa (felv., kommentátor: Haraszti Ádám)