A Bayer az El-re, a Porto a BL-re hajt • SportTV

A Bayer az El-re, a Porto a BL-re hajt

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 26. 07:44    
Olvasási idő: 2 perc

A német és a portugál bajnokságból egy-egy Európába igyekvő csapatot mutatunk pénteken este. A Bundesligában 7. helyezett, Európa-liga várományos Bayer Leverkusen Augsburgban vendégszerepel, a Liga NOS-ban a bajnoki címért, s egyben a BL-főtábláért harcoló GV Porto pedig a Rio Ave otthonából kísérli meg elvinni mindhárom bajnoki pontot.

Karim Bellarabi és Philipp Max küzd a labdáért a két együttes decemberi bajnokiján (Fotó: Getty Images)

AUGSBURG–LEVERKUSEN

A hét közepém lejátszott két DFB-kupaelődöntő eggyel lejjebb tolta a „kupavonalat”. A döntőbe bejutó Bayern és Leipzig teljes, illetve majdnem teljes bizonyossággal NL-induló az ősztől, így a Bundesliga 7. helyezettje is El-selejtező-playoffos lehetőséghez jut. Márpedig a Bayer Leverkusen éppen ezt a pozíciót birtokolja a bajnoki táblázaton, két ponttal megelőzve a Werder Brement. Házigazdája, az Augsburt 31-gyel tíz ponttal áll jobban az osztályozós Stuttgartnál, így igazán nem nyomja semmiféle tét, roppant nyugodtan játszhat.
A hazai kapuba agyrázkódása után visszatér Kobel, a délkoreai Ku is újra elfoglalhatja helyét középen. Gooweleuw és Khedira kissé fáradtnak tűnik, de a helyükre nincs alternatív megoldása az április eleje óta a csapatot irányító Martin Schmidt edzőnek. Moravek izomhúzódás, a másik koreai, Dzsi térdproblémái miatt nem lehet kezdő, de a cserepadon helyet foglalhatnak.
A Bayerben Bailey izomsérülés miatt nem játszhat, Volland kerül a támadósor bal szélére, Alario középre. Ha Peter Bosz megmarad a 3-6-1-es, meglehetősen egyedi formációnál, meg kell találnia ebben a csapatkapitány Lars Bender helyét. Ha viszont 4-3-3-at játszat csapatával, Bender lehet a jobbhátvéd, Weiser pedig a balszélső.
A hazai győzelem mindenesetre unikális eredmény lenne: az Augsburg 15 eddigi nekifutásból egyetlenegyszer sem tudta legyőzni a Leverkusen a két együttes 2011 óta íródó közös Bundesliga-történtében! (Még 1993-ban a DFB-kupa nyolcaddöntőjében a BayArenában 0–0-s végeredmény után  ugyan megnyerte a 11-es párbajt 4–3-ra, ám ez statisztikailag „csak” döntetlennek számít… )

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (AUG–LEV)


ÖSSZESEN: 15 mérkőzés, 6 döntetlen, 9 Leverkusen-győzelem/ 14–30-as gólkülönbség
AUGSBURGBAN: 7–0–3–4/ 10–19
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Leverkusenben 0–1 (az ősszel), Augsburgban 1–1 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Ku Dzsa Csol 4, ill. Stefan Kiessling 7 gól

RIO AVE–PORTO

Moussa Marega, a mali center  ünnepli győztes gólját, amellyel a portóiak 2–1-re megnyerték a két együttes decemberi bajnokiját (Fotó: Getty Images)

A portói együttes még csak emésztgeti a múlt hét közepi BL-kiesést, de már csak a hazai frontokra kell koncentrálnia. A bajnokságban a Benficával fut hatalmas versenyt, ám nem saját kezében tartja a sorsát, mert gólkülönbsége sokkal kevesebb anagy rivélisnál, és mindkét mccsét elvesztette ellene, azaz csak pontelőnnyel tudna elébe kerülni. (S persze ott van még a Portugál Kupa döntője is, amelyben a Sportinggal kell megmérkőznie.)  Amúgy hazai csapattól a két Benfica-verésen kívül az egész idényben csupán egyszer szenvedett vereséget, még augusztusban (!) a Guimaraestől hazai pályán 3–2-re kapott ki.
A Rio Ave legutóbbi 9 meccséből mindössze hármat tudott megnyerni, így jelenleg csupán a 8. helyezett, s reális esélye csupán a 7. helyre van az idény végéig. A Vila do Conde-iek számára talán csak az jelenthet némi örömöt, hogy csapatkapitányuk, a Real Madriddal annak idején kétszeres BL-győztes Fábio Coentrao visszatérhet a csapatba, miután letöltötte a két fordulóban korábbi, a Guimaraes elleni meccsen összeszedett piros lapért kapott büntetését.
A két együttes múltbeli összecsapásait a Porto uralta: a sárkányok az 57 tétmeccsből 43-szor nyertek, 12 döntetlen mellett csupán kétszer kaptak ki. Bajnokin a Rio Ave egyetlen alkalommal tudta csupán legyőzni a Portót: 2004. április 30-án, azaz négy nap híján 15 éve, hazai pályán egyetlen árva gólocskával 1–0-ra.

BUNDESLIGA, 31. FORDULÓ. Sport1 20:15 FC Augsburg–Bayer 04 Leverkusen  (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Várhidi Péter); LIGA NOS, 31. forduló. Sport2 21:30 Rio Ave FC–FC Porto  (kommentátor: Fülöp László)