Derbigyőzelem kell a lépéstartáshoz • SportTV

Derbigyőzelem kell a lépéstartáshoz

Sport TV avatar Sport TV 2019. 04. 27. 12:33    
Olvasási idő: 2 perc

Két Bundesliga- és egy Liga NOS-találkozóval jelentkezik a futball a Sport TV szombati kínálatában. A német bajnokságban ezúttal a Borussia Dortmund van soron, a megoldandó feladat a Ruhr-vidéki derbi, az örök rivalizálás következő felvonásának sikerrel teljesítése a Schalke ellen. Mutatjuk még az osztályozós helyről elrugaszkodni igyekvő Stuttgartot a még BL-reményeket dédelgető Gladbach ellen, a portugál pontvadászatból pedig a bronzra hajtó Sporting hazai meccsét a középmezőny egyik legjobbja, a Guimaraes ellen.

Daniel Caligiui és Marco Götze a ignal Iduna Parkban is olyan kemény párharcot vívhat, mint decemberben Gelsenkirchenben (Fotó: Getty Images)

DORTMUND–SCHALKE  

A derbi mindig háromesélyes, a Ruhr-vidéki is az, noha jelenleg 13 hely és 39 pont különbség mutatkozik a tánlázaton – a BVB javára. Favre csapatának csak a győzelem jelenthet reményt – emellett még négy alkalommal bizakodhat abban, hogy a Bayern ismét votlik. A Schalke ugyan  ismét visszahívta históriája legeredményesebb mesterét, egyelpre nem hat a Stevens-mágia, a hollanddal sem sikerült előbbre lépni, sőt, a Stuttgart is „csak” hatpontnyira van, akár ebben a fordulóban is „lőtávolba” kerülhet.
A Dortmundban még mindig kényszer-középhátvéd is van a csapatban Weigl személyében, de legalább középen és elöl mindenki egészséges, nem kis szerepe van ennek a múlt heti freiburgi négyesben. A Schalkében kérdéses, Oczipka vagy Carls kerül a középpályára, a fiatalokban hagyományosan bízó Stevens akár Mascarellt vagy Budzsellabot is a csapatba vezényelheti, mivel Konopljanka izomproblémái miatt májusig nem játszhat, Bentaleb pedig az U23-csapatban pótolja meccshiányát.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (DOR–S04)


ÖSSZESEN: 93 mérkőzés, 33 Dortmund-győzelem, 29 döntetlen, 31 Schalke-győzelem/ 145–133-as gólkülönbség
DORTMUNDBAN: 46–20–15–11/ 82–52
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Gelsenkirchenben 2–1 (az ősszel), Dortmundban 4–4 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Lothar Emmerich  11, ill. Gerhard Kleppinger, Kevin Kurányi és Olaf Thon 5-5 gól

STUTTGART–MÖNCHENGLADBACH   

A két korábbi többszörös bajnoknak más és más miatt fontos a találkozó három pontja. A hazai svábok ponthátránya csupán kétgyőzelemnyi a Schalkével szemben, ha a királykékek bukják a Ruhr-derbit, a VfB egy győzelemnyi közelségbe kerülhet hozzájuk. A Gladbach viszobt csupán két egységnyire van a BL-helytől, ennyire van elmaradva a Frankfurt mögött, amely egyébként a kissé leeresztő Herthát fogadja a játéknapon.
A sváboknál Nico Willig már a harmadik edző, aki leülhet a csapat kispadjára, Markus Weinzierlnek április 20-án köszönték meg a munkáját. A II. csapat mestere után tehát jön az U19-é, úgy fest, sztáredzőre aligha telik a sváb főváros kirakatcsapatánál – legalábbis erre az idényre.
A Gladbachnál a svájci válogatott Elvedi szereplése kérdéses, Jantschke helyettesítheti, a csatársorban pedig a vádlisérülést szenvedő Raffael helyére a középpályás Thorgan Hazard lép előre a csatárkettősbe.

Kapcsolódó

BUNDESLIGA-MÉRLEG (STU–MÖN)


ÖSSZESEN: 95 mérkőzés, 38 Stuttgart-győzelem, 28 döntetlen, 29 Mönchengladbach-győzelem/ 154–126-os gólkülönbség
STUTTGARTBAN: 47–24–10–13/ 98–50
A LEGUTÓBBI EREDMÉNYEK: Mönchengladbachban 0–3 (az ősszel), Stuttgartban 1–0 (a 2017–18. évi idényben)
A LEGJOBB GÓLSZERZŐK (az összes tétmeccsen): Fredi Bobic  10, ill. Hans-Günter Bruns, Horst Köppel és Raffael 6-6 gól

SPORTING–GUIMARAES  

A lisszaboni Sporting az idényben változó sikerű párharcot vívott a bragaival a harmadik helyért, úgy tűnik, megnyeri ezt a speciális versenyfutást. Az SCP a liga egyik legjobb formában játszó csapata, legutóbbi 10 meccséből 8 győzelen, 2 döntetlen a mérlege, mi több, hatos nyerő sorozatban van. A Vitória Guimaraes viszont az ezt megelőző 5 meccséből kettőt megnyert, hármat elveszített, nem számíthat túl sok babérra a José Alvalade Stadionban.

BUNDESLIGA, 31. FORDULÓ. Sport2 14:45 BV Borussia Dortmund–FC Schalke 04  (kommentátor: Fülöp László, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Kemenes Szabolcs és László Csaba); Sport2 18:30 VfB Stuttgart–BV Borussia Mönchengladbach (kommentátor: Faragó Richard); LIGA NOS, 31. forduló. Sport1 21:30 Sporting Clube de Portugal–Vitória Guimaraes  (kommentátor: Haraszti Ádám)