"BL-útkereszteződés" az Európa-liga-elődöntőben • SportTV

„BL-útkereszteződés” az Európa-liga-elődöntőben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 02. 14:53    
Olvasási idő: 2 perc

Hasonló cipőben jár az Eintracht Frankfurt és a Chelsea. Mindkét csapat a negyedik hazája bajnokságában, s mindkettő előtt célként lebeghet egy újabb európai kupasiker. Az utóbbi felé vezető útjuk éppen keresztezi egymást...

Filip Kosztics volt a Benfica elleni frankfurti meccs hőse. Vajon a Chelsea ellen is marad a gólokból? (Fotó: Getty Images)

Amióta a topbajnokságokból garantálva van négy hely a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ugyancsak felértékelődött a negyedik pozíció ezekben a ligákban. S amióta az El-győztes is kap egy BL-helyet, azért is kettőzött erővel küzdenek az együttesek. A csütörtök El-elődöntő egyik párosításának résztvevői pontosan ebben a helyzetben vannak. Mindkettejük számára még nyitva van mindkét lehetőség, persze az egyikből az egyikük kizárhatja a másikat.
Az Eintrachtnak – amely önmagához képest szenzációs idényt futott eddig – három pont az előnye a Bundesligában a követő Mönchengladbach előtt, és a Benfica elleni negyeddöntő-visszavágón igazi bravúrral maradt versenyben az Európa-ligában. A Chelsea-nek valamivel ingatagabb a bajnoki pozíciója a Premier League-ben, ugyancsak negyedik, de csupán két egységgel előzi meg az Arsenalt (amely az El-elődöntő másik párosításában van érdekelve) és a Manchester Unitedet. Az Európa-ligában viszont a Vidi elleni budapesti iksz kivételével az összes meccsét megnyerte, ami kiemelkedő teljesítmény.
A két együttes egymással még sosem találkozott eurokupában, az UEFA által rendezett sorozatokban a Chelsea németek elleni mérlege erősen pozitív (19 mérkőzés–10 győzelem–5 döntetlen–4 vereség), a Frankfurt angolok ellenije enyhén negatív (7–2–2–3).
Persze, a teljes kupatörténetet szemlélve a londoni kékeké jóval fajsúlyosabb klub: nem kevesebb mint öt trófeát mondhat magáénak (2 KEK, 1-1 BL, El és európai Szuperkupa) a frankfurtiak egyetlen végső sikerével (1980, UEFA-kupa) szemben. Ez persze leginkább csak a statisztikusokat érdekli, a szurkolók izgalmas, érdekes, s lehetőleg gólokban gazdag mérkőzést várnak csütörtökön este a Commerzbank Arenában (az UEFA szóhasználatában a Frankfurt Stadionban). Miként egy német és egy angol topcsapat küzdelmétől ez el is várható mindig, mindenhol – különösen, ha ekkora a tét.
Sport1 20:00 Európa-liga, elődöntő előzetes (műsorvezető: Faragó Richard); Sport1 20:45 SG Eintracht Frankfurt–Chelsea FC El-elődöntő, első mérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő Hajdu Attila, Nyilasi Tbor és Puhl Sándor); Sport1 23:00 az El-elődöntő játéknap összefoglalója (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő Hajdu Attila, Nyilasi Tbor és Puhl Sándor)