Siófok: kupadöntő, Szeged: csodavárás • SportTV

Siófok: kupadöntő, Szeged: csodavárás

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 05. 10:10    
Olvasási idő: 4 perc

Három kézilabda-mérkőzést tűztünk programunkra vasárnap, egy női és két férfi találkozót. A két magyar résztvevő közül az egyik szeretne előnyt szerezni a visszavágóra, a másik csodával elérő fordításra készül, nyolcgólos hátrányban…

Szegedi gól Szkopjében. A Tisza partján sok-sok ilyenre lenne szükség a vágyott négyes döntőhöz... (Fotó: ehfcl.com)

ESBJERG–SIÓFOK

A szakértők előzetesen is ezt a két gárdát várták a női EHF-kupa döntőjébe, mert a teljes mezőnyből nekik van csak nemzetközi, légiós klasszisokkal „felturbózott” játékoskeretük. A dán együttes a selejtező harmadik körében kapcsolódott be a sorozatba, eddig 12 mérkőzéséből 11-et megnyert, egyetlen döntetlen mellett, amelyet a norvég Storhamar otthonában ért el (28–28). A siófokiak egy körrel előbb kezdtek, következésképp 14 mérkőzést játszottak eddig 12 sikerrel és 2 vereséggel (egyszer a Ladától kaptak ki Togliattiban 30–26-ra még a selejtező harmadik körében, másodjára Viborgban az elődöntőben 27–25-re).
„Szeretnék egy nagyon szép emlékkel távozni Siófokról. Erre a pillanatra vártam a szezon eleje óta, hihetetlenül motivált vagyok én is és mindenki más is a csapatból. Sok nagy mérkőzést játszottam már, a legnagyobb világeseményeken volt lehetőségem a döntőben pályára lépni, de klubszinten ez lesz a csúcs. Minden egyes pillanatát meg kell élni. Ahogy készülünk a lányokkal, a szakmai stábbal és a klubban dolgozó emberekkel, az mind örök emlék marad. Úgy gondolom, hogy az Esbjergben rengeteg topjátékos játszik, a két legjobb csapat jutott a fináléba. Az lehet a döntő faktor, hogy ki lesz a frissebb és ki akarja majd jobban a végső győzelmet. Előny lehet számunkra a tény, hogy a második mérkőzést hazai környezetben játsszuk.” – mondta a sérüléséből visszatérő Estelle Nze Minko, a franciák világbajnoka a siofokkc.hu honlapjának.
Tor Odvar Moen, a siófokiak norvég edzője pedig a következőket mondta:
„Nagyon izgatottak vagyunk, ez volt a célunk és itt vagyunk, ezért dolgoztunk. Egy döntő mindig túlfűtött, de nekünk higgadtnak kell maradnunk. A legfontosabb most az, hogy megpróbáljuk ezt is csak egy normál mérkőzésként kezelni. Nem lehetünk görcsösek. Egy igazi topcsapat lesz az ellenfelünk, Dánia talán jelenlegi legerősebb klubja. A saját ritmusunkban szeretnénk kézilabdázni, arra fogunk törekedni, hogy mi befolyásoljuk a mérkőzést. Ez azonban nem lesz egyszerű feladat. Mindemellett azt is fejben kell tartanunk, hogy ez csak a párharc első mérkőzése, győztest csak százhúsz perc után avatnak majd.”
Az Esbjerg egyébként bejutott a dán bajnoki döntőbe, amelyben a Herning-Ikasttal mérkőzik meg, oda-vissza rendszerben, május 18-án és 21-én. Addigra persze már a siófoki visszavágón eldől, EHF-kupa-győztesként vagy ezüstérmesként…

SZEGED–VARDAR

A múlt csütörtöki szkopjei találkozón a 48. percben még csak 21–20-ra vezetett az északmacedón bajnok, aztán a MOL-Pick szinte összecsuklott a hajrában – 31–23 lett a vége! A 8 gólos hátrány hatalmas, de akadt már példa a BL-históriában ennál nagyobbnak a behozására is. (A Veszprém szombati ellenfele, a Flensburg például egyszer a Celje ellen jutott tovább mínusz 10-ről…)
A Szeged megnyerte a legutóbbi 10 mérkőzését hazai pályán, de a legutóbbi négy szezonban csupán öt alkalommal győzött 8 vagy több góllal a BL-ben – amennyire most szüksége lenne –  , beleértve az ebben a kiírásban a Celje Pivovarne Lasko elleni 33–24-es sikert is.
A 31–23-as kudarc egyébként a Szeged legnagyobb veresége volt elmúlt 50 (!) BL-meccséből. Ezt megelőzően a Kieltől kapott ki ugyanennyire a 2014–15-ös kiírás nyolcaddöntőjében. A Vardar korábban sosem kapott ki nyolc góllal az európai kupák kieséses fázisában. A Tisza-partiak a 2017–18-as csoportkör Wisla Orlen Plock elleni 24–25-ös mérkőzése óta mind a tíz hazai mérkőzésüket megnyerték a Bajnokok Ligájában.
A szkopjei csapat harmadik final fourját érheti el, a szegediek még sosem jártak a BL négyes döntőjében. Az északmacedónok az egész jelen kiírásban csak kétszer kaptak ki idegenben, 31–27-re Kielcében és 34–26-ra Barcelonában.
„Úgy kell gondolkodnunk, hogy ciklusokat kell megnyernünk. Fontos lesz: egy jó védelem, egy jó támadás. Ezen lesz a nagy hangsúly! Magas hőfokon, nagy tempóban kell játszanunk. A Vardar biztos, hogy lassítja majd a játékot, erre kell készülnünk. Komoly feladat, hogy ebben a magas ritmusban ne csináljunk butaságokat. Okosan kell kézilabdáznunk. Ha nincs védekezésünk, akkor nehéz lesz könnyű gólokat lőni. Ezt kell a szemünk előtt tartani végig!… Nem szabad azon gondolkodni, hogy mit rontottunk el az utolsó 7 percben. Fejben kell erősnek lennünk, meg kell keresnünk azt a lehetőséget, hogy ledolgozzuk a hátrányunkat. El kell hinnie mindenkinek, hogy meg tudjuk csinálni. Ez a meccs nemcsak a kézilabdáról szól majd, hanem a szívről, sok-sok szívről… Nem tettünk le arról, hogy ott legyünk Kölnben! Csak pozitívan szabad gondolkodnunk. Nagyon várom már a meccset, az elmúlt szombaton mondtam is a fiúknak, hogy játszhatnánk már a meccset. Nagy kihívás vár ránk!” – nyilatkozta Carlos Pastor, a szegediek edzője a klubhonlap pickhandball.hu-nak adott interjújában.
Mi mást nem tehetünk: közvetítünk és várjuk a szegedi csodát!

PSG­–KIELCE  

(Fotó: ehfcl.com)

A PSG a Veszprémhez hasonlóan örök esélyes, de még egyszer sem nyert BL-t. Ám míg a magyar rekordbajnok már véglegesítette helyét az idei kölni négyes döntőben, a franciák csúcscsapata igen távol került ettől az első mérkőzésen Lengyelországban elszenvedett tízgólos (!) vereséggel.
A Kielce 10 gólos előnye (34–24) a második legnagyobb, amelyet a négyes döntős, 2010-ben bevezetett rendszer óta bármely csapat szerzett az oda vezető út kieséses szakaszában. A negyeddöntőben a legnagyobb hátrányból a Füchse Berlin fordított még 2012-ben, amikor 23–34-es leóni vereség után otthon 29–18-ra megverte a spanyol Admart és idegenben szerzett több góljával lépett tovább.
A PSG 2014 óta nem veszített otthonában BL-találkozót. Az elmúlt hat szezonban 8 alkalommal ért el otthon 10 gólos vagy nagyobb hazai sikert, legutóbb tavaly a csoportkörben a dán Skjern elleni 38–28-cal.
A Kielce ebben a kiírásban 8 idegenbeli mérkőzéséből hármat megnyert, egyszer ikszelt és négyszer kikapott. 2009 óta a lengyel együttes mindössze egyetlen BL-meccsén szenvedett 10 gólos vereséget, 2015-ben a Vardartól kapott ki Szkopjében, éppen 34-24-re

KÉZILABDA EUROKUPÁK. Sport1 14:15  Team Esbjerg–Siófok KC női EHF-kupa-döntő első mérkőzés (kommentátor: Petur András, szakkommentátor: Tóth Tímea, műsorvezető: Ágai Kis András, szakértő: Borsos Attila);  Sport1 17:00 Paris Saint-Germain Handball–TGE Vive Kielce férfi BL-negyeddöntő visszavágó (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor-szakértő: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet);  Sport1 18:45 MOL-Pick Szeged–RK Vardar Szkopje EHF-kupa-negyeddöntő visszavágó (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István, riporter: Molnár Zsolt, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Borsos Attila); Sport1 20:45 Harmadik félidő kézilabda show-műsor (műsorvezető: Ágai Kis András, sztárvendég: Kentin Mahé)