Hat vagy 39 év után kupadöntő? • SportTV

Hat vagy 39 év után kupadöntő?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 09. 08:00    
Olvasási idő: 4 perc

A Chelsea hat esztendeje járt legutóbb eurokupa-döntőben, a Frankfurt egy év híján négy évtizede. Az első mérkőzés eredménye alapján előbbi van közelebb az újabb fellépéshez.

Pedro betalál Frankfurtban az Eintracht hálójába. A Chelsea a meccs előtt ezzel a góllal áll jobban ellenfelénél... (Fotó: Getty Images)

Nem csupán az eredmény alakult egy hete az angol együttes számára kedvezően – a játék képe is a Chelsea fölényét mutatta.
A kékek a Stamford Bridge-en  a legutóbbi öt kupakiírás 18 mérkőzéséből csupán egyetlenegyet vesztettek el, a három évvel ezelőtti BL-nyolcaddöntőt a PSG ellen, 2–1-re. Márpedig ha nem kapnak ki, csak 2 vagy magasabb gólszámú döntetlennel kell elbúcsúzniuk a döntőtől, amelyet május 29-én szerdán a baki Olimpiai Stadionban rendeznek. Egy másik rekord is már a londoniaké: 16 mérkőzés óta veretlenek az El-ben, erre a sorozat történetében még egyetlen csapat sem volt képes.
A Frankfurt is kiváló El-idényt fut, 13 eddigi mérkőzéséből 11-et megnyert, egyet adott döntetlenre (a múlt heti frankfurti elődöntőt) és egyszer kapott ki.
Az első találkozón Jovics fejessel szerzett vezetést, az előnyt még a félidő vége előtt Pedro egyenlítette ki, akinek ez már a harmadik gólja volt a Chelsea legutóbbi két EL-mérkőzésén.  A londoniak eddig 22 eurokupa-mérkőzést vívtak Bundesliga-ellenfelekkel 10–7–5 mérleggel, az első győzelmüket még a néhai VVK-ban a München 1860-nal szemben aratták 1966-ban. A második meg egy kupadöntőre esett, a KEK 1998-as döntőjét nyerték meg a VfB Stuttgart ellen. (Lisztes Krisztián ott ülte végig a meccset a németek kispadján.) Sőt még egy finálét nyertek német klub ellen, az emlékezetes müncheni BL-döntőt, hosszabbítás után 11-esekkel a Bayernnel szemben 2012-ben. Az elmúlt húsz évben 8 összecsapásuk volt hazai pályán német ellenféllel, 6 győzelem, 2 döntetlen mérleggel. Igaz, ebből csak egy esett a kieséses fázisra – a 2004-es nyolcaddöntőben oda-vissza legyőzték a Stuttgartot.
A Frankfurt sosem játszott a Chelsea-vel egy héttel ezelőttig, angol klubok ellen a legutóbbi három oda-vissza párharcát elveszítette, mindannyiszor angliai vereséggel.  A legutóbbi ilyenre 1982-nem került sor, akkor az UEFA-kupa negyeddöntőjében a Tottenham ellen búcsúzott 2–1, 0–2-vel. Nem kieséses fázisban az UEFA-kupa csoportkörében 2006-ban 0–0-t játszott a Newcastle Uniteddel.
A Chelsea

13 eddigi mérkőzéséből 11-et megnyert,

csak kétszer ikszelt (a Vidi és az Eintracht ellen) az idényben. Ez a csapat második szereplése az El kieséses fázisában, az elsőt hat esztendeje győztesen fejezte be. A 16 veretlen mérkőzéses sorozat átnyúlik arra az idényre. A legutóbbi 9 hazai meccsét sorozatban megnyerte az El-ben, a Rubin Kazanytól a 2013-as nyolcaddöntőben elszenvedett hazai 2–3 óta. Ötöt megnyert a legutóbbi 9 kieséses eurokupa-párharcából az első mérkőzés döntetlenje után, a legutóbbi három alkalommal viszont elbukott  kétszer spanyol (Atlético, Barcelona, mindkettő a BL-elődöntőben, 0–0 után)  ellenféllel, egyszer a PSG-vel szemben (2016, BL-nyolcaddöntő, 1–1 után hazai 2–2).
Az Eintracht a tavalyi DFB-kupagyőzelemmel (3–1 a Bayern ellen) 30 év után első ízben nyert trófeát. A csoportkörben most 9 (!) ponttal előzte meg a Laziót. A kieséses szakasz első két körében 1-1 döntetlennel és győzelemmel jutott túl két korábbi UEFA-kupa-győztesen (Sahtar, Inter), majd a lisszaboni 2–4 után hazai 2–0-val ütötte ki a Benficát. Ezt megelőzően 12 idény alatt a frankfurti csapat egyetlenegyszer indult az európai porondon, 2013–14-ben az Európa-ligában, amikor túlélte a csoportkört, de a 32 között kiesett a Portóval szemben. Összesített El-mérlege (a selejtezőkkel együtt) 16 győzelem, 5 döntetlen, 2 vereség, utóbbiakból az egyik a mostani lisszaboni, a másikat a Maccabi Tel-Avivtól szenvedte el 2013 novemberében, még a csoportkörben (2–4). Négyszer utazott hazai döntetlen után visszavágóra, ezekből hármat elbukott,

az egyetlen siker az Inter elleni mostani negyeddöntőé

(hazai 0–0 után Milánóban 1–0). Egyszer indult csupán 1–1-gyel az útnak, akkor 3–0-ra kikapott a Juvétól az 1995-ös UEFA-kupanegyeddöntőben.
A Chelsea játékosai közül Antonio Rüdiger (Stuttgart 2012–15) és Andreas Christensen (Mönchengladbach 2015–17) játszott korábban a Bundesligában. A két klub játékosai közül korábban közös csapata volt Mateo Kovacicnak és Ante Rebicnek (horvát válogatott), Rüdigernek és Kevin Trappnak (német válogatott), valamint Chrisensennek és Fredrik Rönnownak (dán válogatott). Filip Kosztics és Luka Jovics játszott a szerb válogatottban Willian ellen a tavalyi vb brazil–szerb (2–0) csoportmeccsén. Rebic parádás kapásgólt lőtt Willy Caballerónak ugyancsak az oroszországi vb horvát–argentin (3–0) összecsapásán, amelyet Gonzalo Higuaín az albiceleste kispadján ült végig.
Az El idénybeli góllövőlistáját Olivier Giroud vezeti 10 góllal, Luka Jovics a második 9-cel. Christensen az egyetlen ez elődöntősök közül, aki csapata minden játékpercét a pályán töltötte ebben a kiírásban. A frankfurti Danny da Costa és Haszebe Makoto játszott klubja mind a 13 meccsén. Három további játékos, Willian, illetve Jovics és Mijat Gacsinovics nevezve volt csapata összes találkozójára.
Az Eintracht az egyetlen csapat az EL összes elődöntőse közül (a másik kettő a Valencia és az Arsenal), amely a legutóbbi négy kupakiírásból csak ezen állt rajthoz.
A Chelsea vasárnap a Watford elleni legutóbbi 3–0-val véglegesítette helyét a Premier League legjobb négy csapata közt, ezzel biztosan a BL-ben indulhat az ősszel induló új kupaidényben. Ugyanazon a napon a Frankfurt – legnagyobb idénybeli vereségét elszenvedve – 6–1-re kikapott Leverkusenben, és csak jobb gólkülönbségével előzi meg legyőzőjét a 4. helyen a Bundesligában.

Korábban a két együttes ötször volt érdekelve 11-es párbajban az UEFA által kiírt kupasorozatokban. A Chelsea 4-1-re elbukta a párharcot a Liverpool ellen a 2007-es BL-elődöntőben, 6-5-re veszített a Man United ellen a következő évben a döntőben, viszont 4–3-ra nyzrt ugyancsak a fináléban a Bayern ellen 2012-ben, legutóbb pedig éppen a bajoroktól vesztett 5–4-re 2013-ban, az európai Szuperkupa-mérkőzésen. Az Eintracht egyszer kényszerült a „futball orosz rulettjére”: 1994-ben az UEFA-kupanegyeddöntőt 5–4-re bukta el a Salzburg ellen.

Luka Jovics, az Eintracht eurokupa-gólkirálya ebben a kiírásban. 9 gólja csak eggyel kevesebb a sorozat teljes listáját vezető világbajnok, a Chelsea Olivier Giroud-ja 10 találatánál (Fotó: Getty Images)

Az angol klub szereplési és gólrekordere az eurokupákban Gonzalo Higuaín (105/35), aki egyáltalában nem biztos, hogy kezd a Stamford Bridge-ben csütörtök este, csupán egy szerepléssel előzi meg a másik dél-amerikait, Williant (104/22). A Frankfurttól a legtöbb európai kupameccset Martin Hinteregger játszotta (54), a csapat házi eurogólkirálya Luka Jovics, aki mind a 9 találatát ebben a kiírásban érte el.
A mérkőzést a román Ovidiu Hategan vezeti, aki a Chelsea-nek még sosem bíráskodott, a Frankfurtnak viszont az idei milánói negyeddöntő visszavágóját vezette az Inter ellen (1–0).

A mi „körítésünk” a szokásos. A mérkőzés előtt félórás beharangozó műsorral jelentkezünk, utána a pedig az összefoglaló műsorban közel húsz percben mutatjuk az elődöntő másik meccsének (Valencia–Arsenal) legfontosabb jeleneteit.

Sport1 20:00 Európa-liga, elődöntő visszavágó előzetes (műsorvezető: Faragó Richard); Sport1 20:45 Chelsea FC–SG Eintracht Frankfurt El-elődöntő, visszavágó (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő Hegyi Iván, László Csaba és Nyilasi Tibor); Sport1 23:00 az El-elődöntő játéknap összefoglalója (kommentátor: Haraszti Ádám, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő Hegyi Iván, László Csaba és Nyilasi Tibor)