Rangadókkal kezdjük az elit-vb-t • SportTV

Rangadókkal kezdjük az elit-vb-t

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 10. 06:41    
Olvasási idő: 2 perc

Pénteken megkezdődik Szlovákiában a jégkorongsport 83. világbajnoksága. A közel két és fél hetes tornán 16 csapat vesz részt, az aranyéremre azonban a „klasszikus” hatos az esélyes leginkább. Az „elit elitjéből” négyet mutatunk a vb első játéknapján.

Tavaly is a csoportkörben találkozott a svéd és a cseh válogatott. Akkor a koppenhágai Arenában szoros csatában, de csaknem végig vezetve nyert a címvédés felé igyekvő háromkoronás együttes (Fotó: Getty Images)

KANADA–FINNORSZÁG

A mezőnyt az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan két, egyenként nyolccsapatos csoportba sorsolták, és körmérkőzéses csoportkört rendeznek. Az A-csoportban rajtol a házigazda Szlovákia,  a kiemelt klassziscsapatok közül a két észak-amerikai, Kanada és az Egyesült Államok, valamint Finnország társaságában.
A jégkorongsport dicső állandóságára jellemzően az eddigi 82 vb-n összesen 11 csapat – a jogutódlásokat (szovjet-orosz, csehszlovák-cseh, NSZK-német) egybe számolva – nyert érmet, s mind a 11 jelen van az idei tizenhatban! (Egy picit csalóka azért a megállapítás: a britek az 1951-es A-csoportos szereplés óta másodszor tagjai a mezőnynek, közben egyetlenegyszer, 1994-ben voltak a legjobbak között, a 12 tagú mezőnyben 12.-ek lettek…) Szokás a tradicionális hatost kiemelni a mezőnyből, azt a hat országot, amelynek csapatai egynél többször nyertek aranyat (Oroszország+Szovjetunió 27, Kanada 26, Csehország-Csehszlovákia 12, Svédország 11, Egyesült Államok és Finnország 2-2). Ezek az együttesek, ha egymás ellen játszanak, azok rendszerint a tornák kiemelkedő mérkőzései, s mint az igazi rangadók, mindig kétesélyesek.
Mivel a NHL rájátszása még zajlik, szokás megemlíteni, hogy a csapatok hány NHL-játékost szerepeltetnek a tornán – ezek száma persze közben változhat. A kanadaiak keretében persze mindenki – mind a 19 jelenlegi kerettag – az, igaz a 20 éves hátvéd Dante Fabbro „hivatalos” klubja az NCAA-ben szereplő Boston University, de az idényben már a Pittsburgh-ben is lejátszott 4 alapszakasz- és 6 playoffmérkőzést. A csapat meglehetősen fiatal, a legidősebb két játékos is csak 29 éves. A legutóbbi világbajnok kanadai együttesből (2016) három év után egyetlen játékos maradt hírmondónak, az Ottawából az idény közben Las Vegasba átszerződő 26 éves csatár, Mark Stone.
A finn együttes 25 tagú bő keretében egyetlen NHL-játékos sem szerepel, a KHL-ből is csak négyen vannak, azokból is csupán kettő az ország KHL-együtteséből, a Jokeritből. Tavaly a dániai vb-n ugyan megnyerték a csoportjukat, ám utána meglepetésre kikaptak Svájctól, amely aztán a döntőig is menetelt. Idén a szurkolók többet várnak Jukka Jalonen mester csapatától, az első erőfelmérő talán megmutathat valamennyit a valós esélyekből a sportág tanítómestereinek aktuális csapata ellen a kassai Steel Aremában, ahol a csoport összes találkozóját játsszák.

CSEHORSZÁG–SVÉDORSZÁG

A fenti lista megmutatja: „történetileg” a sportág 3. és 4. számú  nagyhatalma lép jégre egymás ellen a pozsonyi Ondrej Nepela Jégcsarnokban. Az elmúlt években azért a háromkoronásoknak ment jobban a vb-ken: a 2016-os meglepő negyeddöntős kudarc után tavalyelőtt és tavaly is megszerezték a világbajnoki aranyat. A csehek viszont az elmúlt három esztendő egyikében sem tudták átugrani a negyeddöntő jelentette akadályt.
A svéd együttes keretében a 21 játékosból 18 jött az NHL-ből, kettő a KHL-ből. Csupán az egyik kapus, Jhonas Enroth képviseli a svéd ligát (SHL) az Örebro portásaként, igaz, az idény nagyobbik részében még a KHL-es Dinamo Minszkben védett, nem kevesebb mint 52 mérkőzést. A szövetségi kapitány a kétszeres aranykovács Rikard Grönborg maradt, mégis  – persze, részben kényszerből – sokat változtatott keretén. A tavalyi győztesek és  a 2017-es bajnokok közül négyen-négyen tagjai csak a mostani 20-as keretnek.  Egyedül Oliver Ekman-Larsson, az Arizona 27 esztendős védője volt mindkét csapat tagja, neki nem mellesleg van még egy olimpiai (Szocsiból) és egy vb-ezüstje, valamint egy vb-bronza is korábbról.
A csehek 20-as keretében 9 NHL-hokis található, no meg 3 KHL-játékos, érdekes, hogy a „bizalmi” kapus poszton mindkét jelölt a hazai bajnokságban játszik. Ők persze lecserélték a vezetőedzőjüket, tavaly Josef Jandac vezette az együttest, idén Milos Riha kapott bizalmat, hogy az elmúlt éveknél messzebb vezesse a csapatot.  Érdekes a csapatvezető (general manager) személye: Petr Nedved, a legendás lillehammeri olimpiai döntőben (1994) az ezüstérmes kanadai együttesben szerepelt a szétlövéssel győztes svédek ellen (El is rontotta a maga rávezetését a mindent eldöntő párbaj hatodik lövőjeként.)

JÉGKORONG-VB, 1.  forduló. Sport2 16:15  Finnország–Kanada (kommentátor: Engyel István, szakkommentátor: Szuper Levente); Sport2 20:15 Csehország–Svédország (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Balogh Tibor)