Lesz-e német házidöntő az EHF-kupában? • SportTV

Lesz-e német házidöntő az EHF-kupában?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 17. 06:58    
Olvasási idő: 2 perc

Az 1982-ben életre hívott EHF-kupa a német klubok „háziversenye”. A 37 eddig befejezett kiírásból 23-szor győzött német klub, s nem kevesebb mint 7 alkalommal házidöntőt vívtak a németek. (Az elsőt még az újraegyesítés előtt a „nyugatnémet” TURU Düsseldorf játszotta „keletnémet” Vorwärts Frankfurttal.) Pénteken délután és este Németországban, Kielben eldől, lesz-e nyolcadik ”össznémet” finálé – következésképp szombaton 24. germán kupagyőzelem is – a második számú férfi eurokupában.

Alfred Gislason magyaráz tantványainak. A kieliek ikonikus mestere lehet az első edző a sportág történetében, aki a BL-t és az EHF-kupát a régi és a négyes döntős lebonyolítási rendszerben is elnyeri (Fotó: eurocups.eurohandball.hu)

HOLSTEBRO–KIEL

A négyes döntőt a Sparkassen Arenában rendezik, amelyben a hétköznapokon a THW Kiel játssza a meccseit A német sztárcsapat így hazai csarnokában kapja meg a lehetőséget, hogy az örökranglistán behozza a Frisch Auf Göppingent, amelynek már négy  EHF-kupa-trófeája van. Mind a négyet 2011 óta szerezte, míg a kieli együttes az eddigi három közül a legutóbbit 2004-ben. Azóta viszont az elődöntőbe, illetve a négyes döntőbe sem sikerült eljutnia, igaz „mentsége” is van erre, hiszen az esetek nagy többségében a Bajnokok Ligájában volt jelenése.
A kieliek egyik legismertebb sztárja, a kapus Niklas Landin már korábban elnyerte a trófeát, igaz még az RN Löwen színeiben 2013-ban.  „A reményeinket első számban az táplálja, hogy hazai pályán véghatunk neki a küzdelemnek. Otthon mindig remek érzés játszani, akár a BL-ben, a Bundesligában vagy az EHG-kupában kell pályára lépni. Ráadásul itthon jól is megy nekünk nagyon, inkább idegenben akadnak problémáink. Itthon mindenki ellen a győzelem, a két pont megszerzése az első számú cél” – nyilatkozta a az olimpiai és világbajnok kapus az EHF honlapjának.  Persze, számára speciális lesz a pénteki elődöntő, hiszen dán csapat ellen kell társaival fellépnie. „Nekem persze mindig kicsit különleges dán klub ellen játszani. Számos érzelmet szabadít fel bennem egy ilyen találkozás, a legtöbb játékossal van valamiféle kapcsolatom, ezért is remélem, hogy kiváló meccset fogunk játszani egymással” – mondta.
A Holstebrót – sajnos – nem kell bemutatni nekünk. A negyeddöntőben éppen a Tatabányát győzte le a TTC szoros küzdelemben, összesítésben csupán két góllal. A klub másodszor jutott el a kupasorozat négyes döntőjébe, első ízben 2013-ban a harmadik helyen végzett.  „A Kielnek hazai közönsége előtt kötelező a győzelem, mi nyomás nélkül játszhatunk. Ez meg a gyorsaságunk ad némi reményt a sikerre” – nyilatkozta a holstebróiak mestere, Patrick Westerholm.
A kieli együttes egyébként az egyetlen a mezőnyben, amely mindegyik mérkőzését megnyerte eddig. A csoportban mindhárom ellenfelét oda-vissza megverte, negyeddöntőt pedig rendezőként nem is kellett játszania. A mérkőzést – először az EHF-kupa történetében – női bírókettős vezeti, a francia ikerpár, Charlotte és Julie Bonaventura.

FÜCHSE BERLIN–FC PORTO

A másik elődöntőt a másik német csapat, a címvédő – és korábbi 2015. évi győztes – Füchse vívja a négyes döntős újonc FC Porto  ellen. A futballcsapat jó BL-szereplése mellett a portugál kézilabdások is remekeltek az EHF-kupában. Hosszú utat kellett bejárnia az együttesnek: a selejtező első körében kettős győzelmet aratott a román Potaissa Turda ellen, a második kanyarban ötgólos hazai előnyéből négyet megőrzött Minszkben a fehérorosz SZKA otthonában, a harmadikban pedig Magdeburgban kikapott hárommal, de Portóban 7 góllal győzte le az SCM-et! A csoportkörben oda-vissza legyőzte mindhárom riválisát, a másik elődöntőben érdekelt Holstebrót, a spanyol Liberbank Cuencát és a másik románt, a Dobrogea Constantát is. Végül a negyeddöntőben az esélyesebbnek vélt francia St. Raphael Varon is felülkerekedett, az első meccs 30–30-a után otthon 34–30-ra győzve.
A címvédő Füchse igazi EHF-kupaspecialista, az elmúlt hat évben ötödször szerepel a négyes döntőben! 2014-ben harmadik lett, utána nyert először, 2016-ban a selejtező 3. körében kiesett a francia Chambéry ellen, tavalyelőtt elvesztette a döntőt a Göppingen ellen, tavaly pedig a fináléban éppen a St. Raphaelt verte meg, amelyet péntek esti ellenfele a negyeddöntőben ütött ki.
Amúgy a portóiak edzője, a svéd Magnus Andersson már győzött a Füchse ellen – tavalyelőtt ugyanis ő volt a Göppingen mestere az akkor a Frusch Auf csarnokában, az AWF Arenában rendezett fináléban!