Össznémet finálé Kielben • SportTV

Össznémet finálé Kielben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 18. 11:37    
Olvasási idő: 2 perc

Most 24. alkalommal is német klubé lesz az EHF-kupa, hiszen Kielben a házigazda THW a címvédő Füchse Berlinnel vívja a második számú férfi kézilabda eurokupa döntőjét. A Kiel sikerável beérheti az örök ranglista élén álló Göppingent, a Fückse sikerével éppen házigazdáját foghatná be a második helyen.

A két bajnokin kívül a kupaelődöntőben is legyőzte már az idényben a Kiel a Füchsét. Képünk a THW dán olimpiai és világbajnok dán kapusát, Landint a 24–22-re megnyert kupameccsen mutatja (Fotó: dkb-handball-bundesliga.de)

HOLSTEBRO–PORTO

A pénteki két vesztes szomorkásan veselkedik neki a bronzcsatának. A Holstebro kiváló kezdés után végül 32–26-ra kapott ki a Kieltől, a Porto 24–20-ra veszített a Füchse ellen.
A csoportküzdelmek során kétszer is megütköztek egymással, Holstebróban 33–31-re, otthon 32–29-re egyformán a portugál bajnok győzött. „Tökéletesen ismerjük a Holstebro játékát, hiszen kétszer már megmérkőztünk vele az idényben. Egyik csapat sem tud meglepetést okozni a másiknak” – mondta Rui Silva, a portóiak beállósa. Simon Fade, a dánok kapusa pedig így fogalmazott: „Már átéltünk ellenük rossz élményeket, szeretnénk bosszút állni a két szűk vereségünkért, ezért aztán mindent beleadunk majd.”
A meccs igazi „sárkánycsata” lesz, a mítikus állat mindkét klub logójában szerepel.
A Holstebro balszélsője, Magnus Bramming csak négy gólra van attól, hogy megszerezze jubileumi, 100. találatát ebben az EHF-kupakíírásban.

KIEL–FÜCHSE BERLIN

Nyolcadik alkalommal kerül sor német-német fináléra az 1981-ben útjára induló kupasorozatban.  A német győztesek száma így nem változik, marad  összesen 11, csak vagy a rendező Kiel szerzi meg negyedszer a trófeát (1998, 2202 és 2004 után) vagy a Berlin diadalmaskodik harmadik alkalommal 2015-öt és 2018-at követően.
A két csapat a Bundesligában persze jó néhányszor összecsapott már, az európai kupákban ez lesz az első összeakaszkodásuk.
„Már háromszor kikaptunk a Kieltől az idényben, de ezek egytől egyig nagyon szűk vereségek voltak. Tudjuk, hogy képesek vagyunk megverni a Kielt. Roppantul várjuk már a csatát” – nyilatkozta a berliniek irányítója, Mattias Zachrisson.
„Nem használódtunk túlságosan el fizikailag a saját elődönzőkben, sokat tudtunk cserélni. Így biztos vagyok benne, hogy rengeteg frisseség maradt bennünk a döntőre” – replikázott a másik svéd, a kieli jobbszélső Niclas Ekberg.
Mindkét együttesnek külföldi születésű az edzője – ami persze, nem különlegesség a német klubok estében. Kieli győzelem esetén az izlandi Alfred Gislason ünnepelheti edzői karrierje 7. eurokupa-sikerét (3 BL, 2 európai „Szuperkupa”, névlegesen Bajnokok Kupája és egy EHF-kupa után), vagy berlini győzelm után a még Jugoszláviában született – ma már német állampolgár –  Velimir Petkovic a ötödiket. (Korábban a Borac Banja Lukával IHF-kupát nyert még 1991-ben, majd az EHF-kupát kétszer a Göppingennel és tavaly a Füchsével.)

FÉRFI KÉZILABDA EHF-KUPA, négyes döntő. Sport1 17:45 TTC Holstebro–FC Porto a 3. helyért (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István); Sport1 20:30 THW Kiel–Füchse Berlin döntő (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila, műsorvezető: Fazekas Erzsébet, szakértő: Pásztor István)