Csoportkörzáró, meccstrióval • SportTV

Csoportkörzáró, meccstrióval

Sport TV avatar Sport TV 2019. 05. 21. 06:44    
Olvasási idő: 2 perc

A csoportkör utolsó napja következik kedden, amelyen már a „helyezkedés” áll a középpontban a szlovákiai jégkorong elit-vb-n. Legalábbis azon a két találkozón, amelyen már továbbjutók mérkőznek meg egymással, és láthatók is lesznek nálunk. (A svéd–oroszt nem tudjuk adni, az észak-amerikai derbit választottuk helyette, mert alighanem még tudjuk mutatni a címvédőt és az első számú trónkövetelőt, talán még egymás elleni „éles” csatában is…)

A csehek a világbajnokot már megverték a tornán. Kérdés, kedden kora délután mire mennek a tavalyi vb-ezüstérmessel (Fotó: Getty Images)

CSEHORSZÁG–SVÁJC

A csehek remekül kezdtek, az elmúlt két vb győztese, Svédország legyőzésével. Azóta csak a bivaly erős oroszoktól kaptak ki, további mérkőzéseiket magabiztosan nyerték meg, 34 szerzett góllal, amelynél csak a svédek ütöttek többet. A védekezésük viszont elég stabil, csak az oroszok (3), a finnek (7) és éppen a keddi ellenfél svájciak (9) kaptak kevesebbet a 10 góljuknál. A cseh gárda győzelem esetén sem tudja megszerezni a csoportelsőséget. Ugyanis csak svéd győzelem esetén lenne hármas holtverseny az élen. Ha svédek egy vagy két góllal nyernek, az oroszok jönnek ki legjobban a holtversenyből, háromgólos vagy annál nagyobb skandináv siker viszont a háromkoronások elsőségét jelentené. Döntetlen vagy svájci győzelem esetén viszont a csehek akár a negyedik helyre is visszazuhanhatnak, ha a világbajnok pontot szerez legnagyobb kihívójától.
A csehek egyébként csatáraik ponterősségében bízhatnak, a kanadai lista első 11 helyéből négyet (!) is az ő támadójuk foglal el, Frolik a harmadik, 12 ponttal (6+6), Vorácek a negyedik ugyanennyivel (2+10), Hronek és Kubalík pedig holtversenyben a 9., 3-3 góllal és 6-6 assziszttal.
A svájciak ereje főként kapusteljesítményeikben rejlik, Genoni a negyedik 94.25%-kal, Berra a hatodik 93.94%-kal az összesített kapuslistán. Eddig mindketten 3-szor kaptak bizalmat, bármelyikükhöz nyúl Patrick Fischer főedző, aligha téved.

SZLOVÁKIA–DÁNIA

A házigazda igényt tarthat az „elmúlt évek legszerencsétlenebb csapata” nem létező címre. Ahogy a Kanada és a Németország elleni meccsét vezetés után egyaránt az utolsó két percben elbukta – ráadásul egymás után – az valóságos rémregénybe illik, legalábbis északi szomszédaink nézőpontjából. Azóta persze összeszedték magukat, a franciákat 3, a briteket 6 góllal megverték, de ez csupán ahhoz elegendő hogy az 5. helyről kóstolgassák az igencsak savanyú szőlőt. Ráadásul ez az ötödik hely még csak veszélyben sem forog a dánok ellen, akik négy ponttal vannak elmaradva a szlovákoktól.
Azaz marad egy igazi örömhoki, egy afféle „mutassuk meg, mit tudunk” meccs lehetősége, s ha igazán megmutatják, az északiak aligha ússzák meg öt-hat gólnál kevesebbel…

KANADA–EGYESÜLT ÁLLAMOK

Nehéz döntés volt, de az észak-amerikai derbit választottuk a háromkoronások és a szbornaja összecsapása helyett. Az az iramot, öldöklő küzdelmet, reménységet és lendületet egyetlen más mérkőzés sem tudja produkálni, amit a két szomszéd óriás egymás ellen tud bemutatni.
Persze a két együttes a kezdés pillanatában már tudni fogja a kora délutáni finn-német mérkőzés végeredményét. A papírforma finn siker esetén az amerikai derbin a csoport 2. helye a tét, amelyet a Team USA csak győzelemmel tud megszerezni.
Érdekes összevetni a két örök rivális eddigi szlovákiai teljesítményét, az eddigi féltucat mérkőzés adatai alapján. A kanadaiaknak jobb a lövőszázaléka (14.10%–12.44%), jobb az emberelőny-kihasználása (58.82%–50%), de gyengébben védekeznrk hátrányban (78.95%–83.33%), kicsit halványabbak a kapusteljesítményeik (91.73%–92.45%), sokkal több a büntetéspercük (58–28). Érdekes, hogy az amerikaiak nézőátlaga magasabb, méghozzá nem is kevéssel (6239, az 5740-nel szemben, amire nincs logikus magyarázat, a házigazdák elleni nézőszámuk közt összesen 10 főnyi a különbség…
Az egymás elleni mérkőzésükre is sokan lesznek kíváncsiak – remélhetőleg a Sport2-t bekapcsolva itthon is…