Ifjú nagyratörők csatája • SportTV

Ifjú nagyratörők csatája

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 06. 03:00    
Olvasási idő: 2 perc

Két fiatal, gyors, tehetséges és sikeréhes gárda csap össze csütörtök este a guimaraesi Adolfo Henriques Stadionban. A cél: az új UEFA-válogatott torna döntőjébe jutás, hogy megküzdhesenek a rendező portugálokkal a trófeáért.

Legutóbb tavaly márciusban a vb előtt Amszterdamban találkoztak. Akkor felkészülési meccsen az angolok 1–0-ea nyerni tudtak (Fotó: Getty Images)

A különbség  a két gárda közt, hogy az angolok egy nagy tornán, a tavalyi vb-n már nemcsak megmutatták stílszerűen oroszlánkörmeiket, hanem szét is marcangolták vele ellenfeleiket egészen az utolsó két mérkőzésig. A hollandok viszont az elmúlt két nagy verseny (2016 Eb, 2018 vb) selejtezősorozatának kudarca után a mostani NK-n indultak meg felfelé. Kvalitásaikról ékesen beszél, hogy a legutóbbi két világbajnok testén keresztül jutottak el a portugáliai fináléig, mindkettőt hazai pályán legyőzve. Igaz, a továbbjutáshoz két, az utolsó 7 percben szerzett gól is kellett vert helyzetből a németek ellen, de hasonló bravúrokat az Ajax csikócsapatától is láthattunk a legutóbbi BL-idényben. Amúgy a négy ajaxos mellett két friss BL-győztes, a lassan Európa legjobb védői közt emlegetett Virgil van Dijk és a Barcelona elleni anfieldi 4–0-ban óriási érdemeket szerző középpályás Grigorinio Wijnaldum is a holland keret, s vélhetően a kezdőcsapat tagja lesz.

Ami azt illeti, az angoloknak is kellett az ellenfelek, konkrétan a vb-ezüstös horvátok segítsége a csoportgyőzelemhez. A záró horvát–spanyol ki-ki meccsen még a 92. percben is a 2–2 a vendégek továbbjutását jelentette volna, ám Tino Jedvaj a  hosszabbítás 3. percében (másodszor is) betalált, s ezzel az angolokat juttatta el az NK négyes döntőjébe
A két csapat örökmérlege nagyon kiegyensúlyozott, 21 eddigi meccsükből 6-6-ot nyertek meg, 9 remi mellett, csak a szerzett gólok rovatban szerepel az angolok mellett 30 találat a hollandok 26-jával szemben.
A két szakvezető egyaránt válogatott játékos volt korábban. Az idősebb, Ronald Koeman tagja volt a narancsosok 1988-as Európa-bajnok együttesének, a 7 évvel fiatalabb Gareth Southgate viszont a 8 évvel későbbi hazai Eb tragikus hőse lett a németek elleni 11-es párbajban elrontott utolsó lövésével. Amúgy Southgate „válogatott mérlege” játékosként a hollandok ellen 1-1 győzelem, döntetlen és vereség. Az említett Eb-n játszott a 4–1-es angol győzelemmel végződött csoportmérkőzésen, 2001-ben egy 0–2-es barátságos meccsen a White Hart Lane-en és egy évre rá egy amszterdami 1–1-es találkozón.  Koeman is három meccset játszott válogatottként az angolok ellen, 1988-ban közvetlenül az Eb előtt 2–2-re végzett csapatával, az Eb-n a Van Basten mesterhármasával 3–1-re megnyert csoportmeccsen éppúgy pályán volt, mint a ’90-es vb gól nélküli csoporttalálkozóján.
Az Eb-selejtezők márciusi rajtja Southgate-éknek sikerült jobban, mi több, remekül: 5–0-ra verték meg otthon a cseheket és 5–1-re idegenben Montenegrót. A narancsosok viszont két hazai meccsükből a fehéroroszokat elpáholták ugyan 4–0-ra, ám a németektől az öt hónappal korábbi 3–0 után 3–2-re kikaptak.
A semleges szurkolók lendületes, izgalmas, talán még gólokban is gazdag meccsre számíthatnak. Ez nem az a két csapat és az a két edző, amely és aki beéri egy agyontaktikázott 0–0-val, hogy aztán döntsön a „11-es lutri’!

Sport1 20:30 Hollandia–Anglia Nemzetek Kupája-elődöntő (kommentátor: Méhes Gábor. műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Hajdu Attila és Puhl Sándor)