Kinek lesz második trófeája? • SportTV

Kinek lesz második trófeája?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 09. 02:52    
Olvasási idő: 2 perc

A holland válogatott négy, a portugál két döntőt vívott históriája során nagy futballtornán. Mindkét csapat egy-egy alkalommal nyert – egyaránt Európa-bajnokságon. Most az új sorozat, a Nemzetek Ligája fináléja után egyikük kétszeres győztesnek mondhatja magát. Előtte persze megvívják a bronzcsatát is, amely után az angolok vagy a svájciak vigasztalódhatnak a legfakóbb éremmel.

"Hát hogy kaphattunk egy hármast?" – mintha ezt kérdezné Ronaldo kézmozdulatával a tavaly márciusi genfi 0–3-on. Most egy nagy döntő után talán nem kell méltatlankodnia a portói Dragao Stadionban... (Fotó: Getty Images)

ANGLIA–SVÁJC

A háromoroszlánosok rutinos „bronzmeccselők”, az 1966-os hazai vb-győzelem óta negyedik alkalommal jutottak el odáig, hogy egy nagy torna 3. helyéért mérkőzzenek. Az 1968-as Eb-n megnyerték, az 1990-es és a tavalyi vb-n elvesztették az éremcsatát. (1996-ban szereztek ugyan egy bronzot, de az 1984 óta az Eb-ken minden elődöntősnek jár, mert ott nem játszanak külön a 3. helyért.) A svájciak újoncok voltak már nagy torna elődöntőjében is, értelemszerűen nekik még sosem volt bronzmeccsük.

Mindkét csapat 3–1-re veszítette el a saját elődöntőjét. Ám míg a svájciak végig pariban voltak a rendező portugálokkal, s csak C. Ronaldo zsenialitásának lettek áldozatai az utolsó három percben, az angolok csak saját magukat okolhatták a vereségért. Pontosabban a hátul elkövetett szarvashibák okozták a vesztüket. Amilyen stabilan működött hátsó alakzatuk tavaly a vb-n, annyira bizonytalanul játszottak védőik a hollandok elleni elődöntőben.

Egymás elleni mérlegük természetesen az angolok jelentős fölényét mutatja, 25 mérkőzésből 17 győzelmükkel szemben csak 3 svájci siker szerénykedik, 5 döntetlen mellett, az össz-gólkülönbség 57–19. Legutóbb tavaly szeptemberben találkoztak, akkor az angolok Leicesterben 1–0-ra nyertek Rashford góljával.  A helvétek közül négyen aligha érzik magukat furcsán, ha az angolok ellen kell játszaniuk, ugyan is szigetországban keresik kenyerüket. Fabian Schär középhátvéd a Newcastle, a tartalék hátvéd Timm Klose a Norwich City, Granit Xhaka az El-döntős Arsenal, míg Xherdan Shaqiri a BL-győztes Liverpool középpályása. (Utóbbi a madridi döntőben nem lépett pályára.) Lehet, hogy éppen az ő „speciális angolismeretük” lesz a döntő faktor a bronzcsatában.

PORTUGÁLIA–HOLLANDIA

Portugália harmadik alkalommal küzdhet meg egy nagy trófeáért. Először – már az ifjú CR7-tel a soraiban  – 2004-ben otthon csúcsfavoritként elbukta az Eb-döntőt a görögük ellen. Másodszor három éve Párisban meglepetésre nyert a hosszabbításban a házigazdák ellen ugyancsak a kontinensbajnoki fináléban. Most pedig ismét hazai pályán, csak éppen nem a fővárosi Estadio da Luzban, hanem a portói Estadio de Dragaóban lép pályára. Azaz még nem volt „semleges pályás” döntője, vagy saját vagy ellenfele otthonában kell(ett) megküzdenie a soros trófeáért.
Ami az ellenfél pályáján való küzdelmet illeti, a hollandoknak is megvan a maguk (keserű) tapasztalata. Sajátos rekordként három vb-döntőt buktak eddig el, ebből az első kettőt (1974, 1978) éppen ellenfelük nemzeti stadionjában. Egyetlen eddigi trófeájukat – az Eb-serleget – viszont semleges pályán szerezték 1988-ban Németországban a Szovjetunió ellen.
A két csapat eddigi találkozói után a portugálok örülhettek sokkal többször. 13 eddigi mérkőzésükön 7 portugál és csupán 2 holland siker született, 4 döntetlen mellett, a gólkülönbség 15–10. Eddigi három legnagyobb tétért folytatott küzdelmüket egyaránt az ibériaiak nyerték meg: a 2004-es Eb-elődöntőt Lisszabonban 2–1-re, a 2006-os vb-nyolcaddöntőt Nürnbergben 1–0-ra és a 2012-es Eb-csoportmeccset Harkivban ismét 2–1-re. Legutóbb viszont tavaly márciusban, Genfben a vb-ről lemaradó hollandok győztek 3–0-ra az oroszországi tornára készülődő Ronaldóék ellen. A nagy CR7 mind a négy említett mérkőzésen szerepelt, Lisszabonban egy, Harkivban két gólt szerzett.
A 13 eddigi meccsből ötöt vívtak portugál földön, ezekből hármat a hazaiak nyertek, kétszer döntetlenül végeztek. A narancsmezeseknek még egyszer sem sikerült nyerniük 1990, az első portói csata óta.  Most a „minden sorozat megtörik egyszer” klisé aktuális megvalósulásában bíznak az értük szorítók vasárnap este.

Sport1 14:45 Anglia–Svájc Nemzetek Kupája, a 3. helyért (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba. műsorvezető: Takács Rita, szakértő: Várhidi Péter); 20:00 Portugália–Hollandia Nemzetek Ligája-döntő (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Faragó Richard, szakértő: Nyoilasi Tibor, Pióuhl Sándor és Várhidi Péter)