Argentína unja már a „nevét” • SportTV

Argentína unja már a „nevét”

2019. 06. 15. 08:49    
Olvasási idő: 2 perc

Egyes nyelvekben az argentin szó az ezüst származéka, a gauchók ennek megfelelően gyűjtögették az ezüstöket (is) a kontinenstornán. A dél-amerikai bajnokság, illetve a hivatalosan 1967-től a helyébe lépő Copa América históriájának az argentinok gyűjtötték e legtöbb ezüstöt, szám szerint 14-et. Ha ehhez hozzávesszük az eddig három alkalommal elbukott világbajnoki finálét, kezd érthetővé vélni, mennyire kezdik utálni az ottani drukkerek az ezüst medáliákat…

Messi és Agüero formája kulcskétdés lehet szombaton és az egész tornán is (Fotó: Getty Images)

PERU–VENEZUELA

A Copa második meccseként az A-csoport másik találkozója került a programba. A Porto Alegre-i Gremio Stadionban két olyan együttes csap össze, amely ugyan a sorozat örök táblázatán csupán  6. és 11. helyezett, ám az elmúlt évtizedben saját korábbi átlagához képest kiválóan teljesített.  A legutóbbi három kiírásból a peruiak kétszer, a venezuelaiak egyszer eljutottak az elődöntőbe, nyolc éve éppen egymással vívták a bronzmeccset, előbbiek sikerével. Peru a tavalyi oroszországi vb-n is részt vehetett, amióta az argentin Ricardo Gareca a mestere, az elmúlt négy és fél évben a szubkontinens csapatainak első felébe küzdötte fel magát.
Venezuela pedig már nem az örök utolsó – amíg tízcsapatos volt a bajnokság, 9-ből 8-szor volt 10., a létszámemelés első három kiírásában meg 12. – ,  az elmúlt négy alkalomból viszont az elődöntője mellett kétszer lett 6. (azaz negyeddöntős) , és nem végzett 9.-nél rosszabb helyen.
Kettejük küzdelme praktilusan mát az első mérkőzésen a továbbjutásért folyik, hiszen mindketten erősebbnek látszanak a brazilok ellen roppan halványnak tűnő Bolíviánál.

ARGENTÍNA–KOLUMBIA

Salvadorban a B-csoport azonnal rangadóval kezdődik. Érdekesség, hogy a jövő évi torna – az Eb-vel való ”szinkronizálás” szándékával térnek át az azonos években rendezésre – két társrendezője csap össze. A bevezetőben emlegetett ezüsthalmozás az elmúlt másfél évtizedben még jobban felerősödött, a 2004 óta befejezett öt tornából négyszer is bejutott Argentína a fináléba, de kétszer Brazíliától, kétszer Chilétól kikapott, a legutóbbi két alkalommal csak 11-es párbajban alulmaradva. (Ha ehhez hozzávesszük a 2014-es vb-ezüstöt, kezdjük megérteni az ottaniak ezüstutálatát…)  Ráadásul Messi, mint vezéregyéniség az öt vesztes döntőből négyszer is ott volt a pályán, de egyszer sem sikerült győzelemre vinnie társait. A jelenlegi gárda a neveket tekintve szerényebbnek tűnik a korábbi évek csapatánál, de ha egyszer Messinek és Agüerónak együtt menni fog a játék és netán Dybalának is megtalálják a helyét az együttesben, félelmetesek lehetnek a rojiblancók. Viszont kétségtelen, hogy a védelem stabilitása az utóbbi időben növekedett: az egykori U21 vb-ezüstérmes (!) Lionel Scalonival a kispadon öt meccsből négyen összesen egy gólt kapott, csak a Venezuela elleni madridi 1–3 lóg ki a sorból.
Kolumbia az oroszországi vb-n nem volt olyan jó, mint négy évvel korábban, de továbbra is remek játékosok alkotják, akiknek ha kijön a lépés, bárkire veszélyesek lehetnek.  Porto Alegrében kiderül, jelen állapotukban az elődöntőért lehetnek majd harcban a továbbiakban, vagy örülnek, ha továbbvergődnek a negyeddöntőbe. Carlos Queiróz mester karrierjéből még hiányzik egy kiugró nagy válogatott siker, amelynek lehet, hogy éppen most jött el az ideje.

COPA AMÉRICA. Sport1 21:00  Venezuela–Peru csoportmérkőzés (kommentátor: Fülöp László); Sport1  1:00 Argentína–Kolumbia csoportmérkőzés (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba)