Felvonulnak a „hazai erők” • SportTV

Felvonulnak a „hazai erők”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 17. 09:51    
Olvasási idő: 2 perc

Hétfőn megkezdődik a „füves 500-as dupla”, azaz a rövid, öthetes füves pályás szezon harmadik legfontosabb hete. (Az első kettő nyilvánvalóan Wimbledon.) Az elmúlt két évtizedet uraló nagy négyesből csak Federer lép pályára, ő Hallében fut neki a tizedik bajnoki címe megszerzésének. A lassan (nagyon lassan…) bekövetkező generációváltás jelképeként a Queens Club londoni versenyének első kiemeltje a NextGen egyik frontembere, Sztefanosz Cicipasz. A hagyományokhoz híven az első kiemeltek hétfőn még nem játszanak, de Halléban és Londonban is a másodikként rangsorolt versenyző, Alexander Zverev, illetve Kevin Anderson ütőt ragad és a centerpálya füvére lép.

HALLÉBAN
a hivatalosan Noventi Open néven megrendezendő viadalon az örökifjú Philipp Kohlschreiber a „nyitótáncos”, a 35 esztendős veterán (a világranglistán 50.) az amerikai Steve Johnsonnal (vlr.: 75.) kezdi meg a versenyt a centerpályán. A két játékos tavalyelőtt Stuttgartban ugyancsak füvön csapott össze a második körben, akkor szoros, „kétlabdás” meccsen a német öreg harcos nyert, a döntő szett rövidítésében 8-6-ra.
A második párban francia házi rangadót vívnak, Pierre-Hugues Herbert (vlr.. 43.) csap össze Gael Monfilsszal (5. kiemelt, vlr.: 16.). Noha már Herbert is 9 éve profi (Monfils meg 15 esztendeje az), ők is csupán egyszer kerültek szembe egymással a touron, tavaly az Indian Wells-i mestertornán kemény pályán Herbert ment tovább, mert ellenfele 6:2, 3:1-es állásnál feladta a mérkőzést.
A centerpálya harmadik meccse „kelet-európai derbi” a közvetlenül a főtáblás mérkőzések előtt visszalépő bosnyák Damir Dzumhur helyébe szerencsés vesztesként belépő, 19 esztendős szerb Miomir Kecsmanovics (vlr.: 82.) és az orosz Karen Hacsanov (3. kiemelt, vlr.: 9.). között.  A nap záró mérkőzésén szintén hazai menő, a 2. kiemelt, de Hallében csak két vesztes döntőig (2016, 2017 – előbb  Florian Mayertől, majd Federertől kapott ki) Sascha Zverev (vlr.: 5.) mérkőzik meg a rutinos Robin Haaséval (vlr.: 66.) Ők már több csatát is megvívtak egymással, öt eddigi összecsapásukból háromszor a német, kétszer a holland győzött. Az öt meccs legnagyobbika egy ötjátszmás küzdelem volt tavalyelőtt az ausztrál openen, egyébként négyszer kemény pályán, egyszer salakon küzdöttek meg, ez lesz az első füves pályás mérkőzésük.

LONDONBAN
a Fever-Tree Championshipsen  magyar idő szerint délután 1-től egy másik veterán, a 36. esztendejében járó Fernando Verdasco (vlr.: 37.) lép a centerre a 4. kiemelt Danyiil Medvegyev (vlr.. 13.) ellen. Kettejük hárommeccses mini-történelmében az orosz vezet 2–1-re, de a spanyol egyetlen sikere az eddigi egyetlen füves pályás mérkőzésükön született, tavaly az s’hertogenboschi viadalon, sima két szettben (6:4, 6:1). A második párban a füvön jó, de a nagy versenyeken mindig hektikus formát eláruló, a veresny címvédőjeként fellépő korábbi US Open-bajnok horvát Marin Cilic (4. kiemelt, vlr.:  32.) játszik a chilei Cristian Garínnal (vlr.: 32.), aki ebben az esztendőben tört be a világranglista első százának első harmadába. Nekik ez lesz az első találkozásuk a touron.
A harmadik és negyedik meccsre várják a hazai teniszajongókat tömegesen a szervezők, ezeken brit teniszezők lépnek fűre. Előbb a jobbik, Cameron Norrie (vlr.. 49.), akink nem kisebb feladat adatik meg, minthogy megküzdjön a „döntőhalmozó” Kevin Andersonnal (vlr.. 8.). A dél-afrikai óriás 6 tornagyőzelme mellett 13 (!) finálét bukott el eddig, közte van Wimbledon tavalyról és a Queens Club versenye 2015-ből is. Ők ketten először játszanak egymással, viszont  az utolsó mérkőzést vívó két teniszező, a selejtezőből érkező James Ward (vlr.: 202.) és egy másik „régi motoros”, Gilles Simon (vlr.. 38.) már túl van egy összecsapáson. Igaz, azt nem egyéni tornán játszották, hanem négy éve a francia–brit Davis-kupa-negyeddöntőben, amelynek keretében Simon három sima szettben, összesen 6 játékot vesztve kerekedett felül.

Szándékosan nem írjuk meg, a nyolc meccsből melyik kerül a Sport1 képernyőjére, a mérkőzések hosszának (és tartva a múlt heti esőmizériától, az időjárási viszonyoknak is) megfelelően aktuálisan döntjük el, mikor kapcsoljuk (lehetőleg élőben) Hallét vagy Londont.

Sport2 12:00-tól ATP 500-as tornák, Halle és London, 1. forduló (kommentátor: Kaplár F. József)