Argentína az „életéért” játszik • SportTV

Argentína az „életéért” játszik

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 19. 12:40    
Olvasási idő: 2 perc

A nyitónap veresége után Messiék számára igazából csak a győzelem jelenti az érdemi versenyben maradást. Az első szerdai találkozón pedig meglátjuk, mire megy a csoport eddigi egyetlen győztese a biztatóan bemutatkozó Ázsia-bajnok ellen.

Mintha Messi arcára lenne írva a kérdés: hogyan tovább, Argentína? (Fotó: Getty Images)

KOLUMBIA–KATAR

Katar csapata kiváló képet festett magáról az első találkozón. Elég balszerencsés módon kétgólos hátrányba került Paraguay ellen, ám nemhogy nem adta fel, hanem viszonylag hamar szépített, és kitartóan támadva az egyenlítő gólt is megszerezte. Mindezt kulturált, okos játékkal, kellő átütőerővel. A látottak alapján kontinensét méltón képviselheti a Copán, aligha lesz pofozógép, mint a jövő évi olimpiai tornára készülő, fiataljait túl mély vízbe dobó Japán.
Kolumbia állandó erényeit bedobva győzte le a fantáziátlan Argentínát, kérdés, esélyesként, domináló futballt tud-e játszani az Ázsia-kupa-győztes ellen.
Afféle igazi ibériai edzőcsata lesz a találkozón, hiszen a két kapitány a dél-európai félsziget két országából érkezett. A nagyobb név Carlos Queiróz a szakmában, de neki  önálló vezetőedzőként csak korosztályok válogatottakkal voltak sikerei, felnőttcsapatokkal kevésbé. (Természetesen óriási érdemei vannak az MU 2004 és 2008 közötti sikereiben, de akkor Sir Alex „adjutánsa” volt, két portugál kapitányi korszakában több volt a keserűség, mint a siker…) Felix Sánchez, a korábbi Barca-utánpótlásedző viszont már „villantott egyet” az ázsiai kontinensbajnokság százszázalékos mérlegű megnyerésével, Most majd kiderül, ami elég Ázsia letarolásához, mire elég Dél-Amerikában.

ARGENTÍNA–PARAGUAY

Noha Messiék vesztesen nyitottak, a főszereplő nem volt elkeseredve és optimista nyilatkozatot adott. Ám amit a pályán láttunk 90 perc alatt, az roppant kevés derűlátásra ad okot. Di María olyan gyenge volt, hogy a szünetben le kellett cserélni, Agüero bizonytalanul kóválygott a kolumbiai védők szorításában, Dybala pályára sem került. A csapat többi tagja sem hajazott egy győztes gárdára, s lassan kezdenek súlyt kapni azok az összehasonlítások, amelyet Maradonát és Messit mint csapatvezért vetik össze. Annak idején az isteni Diego vb-aranyig vezetett egy-két klasszissal és sok középszerű társsal felálló gárdát, mi több, egy még gyengébbet vb-ezüstig. Ami azt illeti, ezüstje Messinek is van már négy (egy vb-, három Copa-), aranya meg a pesszimisták szerint sosem lesz a rojiblancókkal.
Ráadásul az egy pont a versenyben maradáshoz elég lehet – persze ahhoz a csoportkör záró fordulójában meg kell verni Katart – , de ha csak harmadikként jut tovább Scaloni csapata, a kiírás értelmében mindenképpen csoportgyőztessel folytatja, azaz belefut a két csúcsfavorit egyikébe, Brazíliába vagy Uruguayba. Márpedig velük inkább az elődöntőben vagy a döntőben játszana.
Ami a szerdai ellenfelet illeti, Paraguay játéka sokban hasonlít Kolumbiáéra. Kemény, szikár, néha kegyetlen védekezés, technikás, indítani tudó középpályások, legalább egy gólképes befejező csatár – indigós feladatot kapott a Messi and Co. Kérdés, másodikra meg tudja-e oldani vagy nagy bukás lesz a vége. (Csak a statisztikai tények rögzítése végett: amióta egy helyszínes, csoportkörös rendszerben bonyolítják le a tornát, azaz 1987 óta Argentína még sosem esett ki az első körben, azaz valamennyi alkalommal kvalifikálta magát legalább a negyeddöntőbe.)

COPA AMÉRICA, csoportkör, B-csoport. Sport1 23:30  Kolumbia–Katar  (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba); Sport1  2:30 Argentína–Paraguay (kommentátor: Fülöp László)