Két kontinensbajnokság „összeér” • SportTV

Két kontinensbajnokság „összeér”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 21. 08:02    
Olvasási idő: 2 perc

Már nyolcadik napja közvetítjük a dél-amerikai kontinensbajnokságot, pénteken megkezdődik Kairóban – és a sporttévé képernyőjén – az Afrikai Nemzetek Kupája is. A legtöbb országot felvonultató földrész bajnokságát első ízben rendezik 24 csapattal, a július 19-i döntőig tartó 64 mérkőzést egytől egyig megmutatjuk majd. A tornát Egyiptomban rendezik, amely több tekintetben is a fekete földrész vezető futballhatalma.

Eduardo Vargas a Japán elleni duplával jelezte, hogy két győzelem után harmadszor is harcba száll a Copa gólkirályi címéért (Fotó: Getty Images)

ECUADOR–CHILE

Ecuador bemutatkozó meccsén felettébb lesújtó képet mutatott az uruguayiak ellen. Ám még mielőtt elhamarkodottan ítélnénk, Japán csütörtök esti (nálunk éjjeli) példája megmutatta, a látszólag reménytelen együttesek is képesek egyik mérkőzésről a másikra látványos feltámadást produkálni. Az ecuadori kapitány, a roppant tapasztalt Hernán Darío Gómez alighanem ugyanúgy felfrissíti és bátrabb játékra ösztönzi együttesét, mint japán kollégája tette – sikerrel. Hogy aztán a torna előtt az esélyesek sorában hátrébb helyezett, kissé „öregecskének” titulált legutóbbi kétszeres győztes Chile teljesítménye ugyanúgy visszaesik-e kicsit, mint Uruguayé, nem tudni. A hatalmas rutin – a keretből öt állandó játékos, azaz a mezőnyjátékosok fele túl jár századik válogatottságán – mindenesetre előre jelzi: nem fognak kapkodni a chileiek, amolyan „fontolva haladó” módon törekednek majd arra, hogy Kolumbia mellett második százszázalékos csapatként zárják a csoportkör második fordulóját.  (Az A-csoportból egyébként Brazília és Peru, a B-ből Kolumbia, a C-ből pedig Uruguay már az első két meccsen matematikailag is kvalifikálta magát a negyeddöntőbe, a címvédő ötödikként követné a példát, akár csak egy pont megszerésével is.)

EGYIPTOM–ZIMBABWE

Mo Szalahtól várja Egyiptom, hogy a csapatot nyolcadszor, hazai pályán negyedszer Afrika trónjára vezesse (Fotó: Getty Images)

Egyiptom azután kapta meg a torna rendezésének jogát, hogy az eredetileg kijelölt Kamerun 2017 novemberéig nem tudott megfelelni a rendezési kritériumoknak, és a földrész szakszövetsége (CAF) elvette a jogot, majd újabb gyors pályázatot írt ki. Erre Egyiptom és Dél-Afrika jelentkezett, a 2018. január 8-i végrehajtóbizottsági szavazás 18–1-es szavazati különbséggel az észak-afrikaiak mellett döntött. A 1959 óta 32. alkalommal megrendezendő bajnokságot – éppúgy két neve volt, mint az Eb-nek, korábban Afrikai Egységkupának hívták – így 13 esztendő után játsszák újra az észak-afrikai térségben.
Egyiptomot némi túlzással nevezhetjük Afrika Brazíliájának is. Csapata ugyan nem nyert öt vb-címet – a három világbajnoki fellépésén egyetlen győzelemre sem futotta a „fáraóktól” – viszont éppúgy ötödször rendezheti meg a földrésze bajnokságát és egy kivétellel valamennyit meg is nyerte. 1959-ben még csak egy háromcsapatos tornát akkori nevén EAK-ként (az alakulat Egyiptom és Szíria időleges államszövetségét takarta) magyar edző, Titkos Pál vezetésével; 1986-ban már 8 csapatos döntőt, a végén Kamerun 0–0 utáni 11-esekkel  legyőzésével;  2006-ban már 16 csapatos tornát az ugyancsak gól nélküli fináléban ismét 11-esekkel Elefántcsontpart ellen. A brazilokkal ellentétben azonban egy „hibapont” becsúszott: 1974-ben a csapat az elődöntőt elbukta az abban az esztendőben vb-döntős Zaire ellen 3–2-re és csak a bronzzal vigasztalódhatott Kongó 4–0-s legyőzésével.
Az idei tornát négy város hat stadionjában bonyolítják le az egyiptomiak, Kairó 3 pályája mellett Alexandria, Szuez és Ismailia ad otthont a mérkőzéseknek.
A rekorderként 7-szeres kontinensbajnok Egyiptom (e tekintetben arányaiban jócskán lepipálja Brazíliát, 31-ből 7-et megnyerni sokkal jobb, mint 45-ből 8-at…) a szereplések számát tekintve is csúcstartó, 24. alkalommal vesz részt a bajnokságot eldöntő tornán. A nyitó mérkőzésen ellenfele Zimbabwe lesz, amelynek ez a 4. fellépése a döntők során, az eddigi három tornáján, 2004-ben, 2006-ban és 2017-ben sem sikerült továbbjutnia a csoportkörből. Egyiptom nem rendezőként is kvalifikálta volna magát a tornára (a G-selejtezőcsoportban 13 ponttal 2. lett a 15 pontos Tunézia mögött), Zimbabwe pedig megnyerte a G-csoportot, a Kongói DK-t megelőzve.
Az ANK-t egyébként nem kis mértékben a mezőny jelentős játékoskontingensét adó európai klubcsapatok nyomására első ízben rendezik nyáron és nem a korábbi állandó január-februári időszakban. Az időpont megmarad, a továbbra is kétévenként rendezendő – és szándékosan az Eb-k évétől „eltérített” – eseményt 2021-ben Kamerun, 2023-ban Elefántcsontpart, 2025-ben Guinea rendezi majd. Persze, csak ha tudja…

Sport1 21:45 Egyiptom–Zimbabwe Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Petur András, műsorvezető: Takács Rita, szakkommentátor: Kemenes Szabolcs); Sport1 1:00  Ecuador–Chile Copa América-csoportmérkőzés (kommentátor: Faragó Richard)