A házigazda tovább menetelne • SportTV

A házigazda tovább menetelne

Sport TV avatar Sport TV 2019. 06. 26. 07:17    
Olvasási idő: < 1 perc

Egyiptom, a győzelmi rekorder házigazda szűk 1–0-val kezdett az idei Afrikai Nemzetek Kupáján. Au újabb három pontot megszerezve a játékon még javítana az ötödik rendezése során negyedik végső sikerére áhítozó egyiptomi nemzeti együttes.

Mohamed Szalah Zimbabwe ellen is igyekezett, de most ,már a puszta igyekezetnél több kell (Fotó: Getty Images)

„Csak a győzelem számít, az pedig megvan” – mondta Javier Aguirre, az egyiptomiak szövetségi kapitánya a Zimbabwe elleni nyögve nyelős rajt után. Ezzel egyfelől elejét akarta venni a jobb játékot firtató kritikáknak, másrészt megnyugtatni a végig a győzelmi teher miatt láthatólag idegesen játszó csapatát.  Tény, nem lehetett nem észrevenni, hogy az esélyes házigazda a második félidő második felében, azaz az egész játék csaknem egynegyedében egygólos előnyét védte a világraglistán 60 hellyel mögötte álló ellenfelével szemben ahelyett, hogy újabb gólok megszerzésére törekedett volna. Az első számú csillagnak,  Mohamed Szalahnak sem ment a játék, pedig ő csapata legutóbbi hat találatából négyben tevékeny részt vállalt, kettőt maga szerzett, kettőt pedig előkészített. Az ő csúcsformába lendülésére pedig nagy szüksége van csapatának, hogy valóban versenyben legyen a nyolcadik tornasikeréért.
Ha az egyiptomiaknak kis híján magyarázkodniuk kellett győzelem után, mit szóljanak szegény kongóiak. Az ő együttesük esélyesként szinte kilátástalan játékkal szenvedett kétgólos vereséget az outsider Ugandától. A csapatkapitány Youssuf Mulumbu „megalázónak” nevezte a vereséget és bocsánatot kért országa 90 millió lakosától.
A Kongói DK számára kedvező statisztikai adat, hogy 2004 óta a tornán egyszer sem szenvedett két vereséget egymás után.
Az előzetes hírek szerint noha Aguirre messze nem elégedett a Zimbabwe elleni teljesítménnyel, nem változtat kezdőcsapatán. A kongóiaknál a Middlesbrough csatára, Britt Assombalonga, aki Uganda ellen csak csereként lépett a pályára, visszatérhet a kezdőbe.

Sport1 22:00 Egyiptom–Kongói DK Afrikai Nemzetek Kupája-csoportmérkőzés (kommentátor: Gyulai Miklós)