„Kis kiemeltek” a „salakos nemzetekből” • SportTV

„Kis kiemeltek” a „salakos nemzetekből”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 19. 08:34    
Olvasási idő: 2 perc

A hatalmas wimbledoni döntő után folytatódik a teniszvilág nagy körforgása. Mi a magyar csatornánkon két ATP 250-es viadallal, egy európai salakos és egy (az egyetlen) észak-amerikai füves pályás versennyel folytatjuk teniszközvetítés-sorozatunkat, a negyeddöntőtől felvéve az események fonalát.

Richard Gasquet a legmagasabb versenyben maradt kiemeltként küzd az elődöntőért Bastadban (Fotó: Getty IOmages)

BASTADBAN

a svéd nyílt bajnokságon a legjobb nyolc közé az első három kiemelt egyike sem jutott el. A legmagasabban rangsorolt versenyző a a 4. Richard Gasquet, a korábbi címvédők közül egyesül Albert Ramos-Vinolas, a 2016-os bajnok van versenyben, aki az idén nem került a kiemeltek közé, viszont a második körben azonnal elbúcsúztatta a honfitárs, másodikként rangsorolt Fernando Verdascót. A negyeddöntőbe csupa „salakos nemzetet” képviselő játékos jutott el, két-két spanyol, argentin és francia, illetve egy-egy chilei á portugál alkotja a nyolcak mezőnyét.

Délelőtt 11-kor a centerpályán Jérémy Chardyval (a világranglistán 80.) és Nicolás Jarryval (vlr.: 80., a 6. kiemelt) kezdünk. A franciának „chilei napjai vannak’, hiszen ez a előző körben éppen mostani ellenfele honfitársát, az első kiemelt Christian Garint verte meg két 6:4-es szettben. Jarry ellen is jobban áll. Eddigi egyetlen meccsüket idén Miamiben, az 1000-es mesterverseny első körében szoros csatában, a döntő játszmát rövidítésben nyerte meg 7-5-re.
A második találkozót az argentin Federico Delbonis (vlr.: 70.) és a portugál Joao Sousa (vlr.: 56.) játssza. Ők már ötször megküzdöttek az ATP Touron, az európai játékos vezet 3–2-ere, a négy salakos találkozójukból hármat nyert meg, a másik kettőből egyszer salakon, egyszer kemény pályán Delbonis bizonyult jobbnak. Az öt meccsből egyet játszottak csak Európában, Genfben, azt a portugál fiú nyerte meg döntő szettben, a másik négy találkozón az aktuális győztes szettveszteség nélkül diadalmaskodott.
A harmadik meccsre egy újabb argentint, Juan Ignacio Londerót (vlr.: 71.) és egy újabb franciát, Richard Gasquet-t (vlr.: 40., a 4.kiemelt) szólítanak a salakra, kettejük eddigi egyetlen csatáját az idei Roland Garros második körében a 8 évvel fiatalabb és jóval esélytelenebb dél-amerikai játékos nyerte meg, négy játszmában.
A nap záró összecsapásának csak spanyol nyertese lehet, ugyanis Roberto Carballes Baena (vlr.: 77.) és Albert Ramos-Vinolas (vlr.: 99.) küzd meg egymással. A hat évvel ifjabb és 22 hellyel előbb álló Baena tartja az egyensúlyt tapasztaltabb és sikeresebb honfitársával: négy ATP-meccsük mérlege 2–2, a régebbi kettőt a tapasztaltabb barcelonai, az újabb kettőt az ifjabb tenerifei játékos nyerte meg. (Korábban játszottak selejtezőben és challenger versenyeken is, azok mérlege 2–1 Ramos javára.)

NEWPORTBAN

Hall of Fame néven fut a verseny, lévén itt játszották az első hivatalos USA-bajnokságot 1881-ben, és itt székel a sportági Hírességek csarnoka is. Stílszerűen füvön küzdenek, ez az egyetlen jelentős verseny Észak-Amerikában ezen a borításon. A két utolsó negyeddöntőt egy-egy hazai versenyző vívja kazah, illetve ausztrál ellenféllel. Tennys Sandgren (vlr.: 72.), a tavalyi ausztrál open elődöntőse Alekszandr Bublikkal (vlr.: 83.), a 7. kiemelttel vív meg. Az orosz születésű, de kazahként szereplő Bublik nyerte meg kettejük egyetlen ATP tour-mérkőzését idén Indian Wellsben, az első körben a döntő szett rövidítésében 7-5-re. (Előtte kétszer játszottak selejtezőben, egy-egy sikerrel.)
Az utolsó negyeddöntő John Isneré (vlr.: 15.), akik szabad kártyásként lett első kiemelt. A verseny korábbi háromszoros bajnoka (2011, 2012, 2017) a három évvel fiatalabb, 31 esztendős ausztrál Matthew Ebden (vlr.. 110.) ellen már ötször is pályára lépett, mi több, éppen ellene nyerte meg a tavalyelőtti döntőt 6:3, 7:6(4)-ra. Összesítésben a veterán szervagyáros 4–1-re vezet a dél-afrikai születésű perthi teniszező ellen.

 ATP 250-es versenyek, negyeddöntő, Sport2 11:00-től Svéd nyílt bajnokság, Bastad  (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs); Sport2 19:00-től US Hall of Fame Open, Newport (kommentátor: Haraszti Ádám, szakértő: Machán Róbert)

Kapcsolódó

Bajnok szakkommentátor

1980-ban szakkommentátorunk, Taróczy Balázs első kiemeltként vágott a versenynek egyesben. Az új-zélandi Onny Parunt kétszer 6:3-ra, az osztrák Hans Karyt 6:0, 6:2-re, a svéd Kjell Johanssont 6:3, 5:7, 6:4-re legyőzve jutott az elődöntőbe, amelyben az ugyancsak hazai Birger Anderssont szintén 6:0, 6:2-re verte meg. A döntőben a 8. kiemelt amerikai Tony Giammalvát múlta felül 6:3, 3:6, 7:6-ra. Előtte egy évvel is finalista volt a svéd bajnokságon, negyven éve a zseniális Björn Borgtól kapott ki a fináléban 6:1, 7:5-re. 1978-ban pedig párosban döntőzött Szőke Péterrel az oldalán, 7:5, 6:4-es szoros vereséget szenvedve az ausztrál Bob Carmichael, Mark Edmondson duótól. Mi több, bajnokunk 1977-ben is részt vett a legutolsó egyes csatában, akkor az olasz Corrado Barrazzuttitól kapott ki két rövidített szett után a döntő játszmában 6:2-re, ám előtte a negyeddöntőben kiverte az első kiemelt lengyel Wojciech Fibakot.
A négy év alatt négyszer döntős szakkommentátorunk tehát igazán személyes emlékek és élmények birtokában értékelheti a négy évtizeddel későbbi utódok játékát…