Megkezdődik a „temérdek leg viadala” • SportTV

Megkezdődik a „temérdek leg viadala”

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 20. 10:02    
Olvasási idő: 2 perc

Szinte minden egyhelyszínes PDC-dartsviadalnak megvan a maga jellegzetessége, amely megkülönbözteti a többiektől. Az 1994-be életre hívott – és azóta a blackpooli Winters Gardenben sorra kerülő – World Matchplay a legekre (értsd: nem szettekre) játszott versenyek közül a leghosszabb mérkőzéseket tartalmazó kilencnapos viadal.

A sorozat pénzdíjas és meghívásos. 32 játékost invitáltak meg rá, a 16 kiemelt a június 29-én élő világranglista (order of merit) első 16 helyezettje, melléjük sorsolták az éppen futó Pro Tour-sorozat első 16 olyan játékosát, akik a másik társaságban nincsenek benne. (A „nemzeti” arányszám: 17 angol a 15 nem angollal szemben, a sportág alapítói e tekintetben a rajtnál még fölényben vannak a világ többi részével szemben.) Az első fordulóban 10, a nyolcaddöntőben 11, a negyeddöntőben 16, az elődöntőben 17, a fináléban 18 megnyert legig játszanak, utóbbiban 20–20 esetén mérkőzés- és tornaeldöntő leg következik.
A verseny históriáját a sportág történtének legnagyobb játékosa, Phil Taylor tevékenysége dominálja. „The Power” a 25 eddig befejezett tornából 16-ot nyert meg, mindössze egy döntőt veszített el (három éve Van Gerwen ellen), ő dobta az első és a legtöbb (2) kilencnyilast, övé a tíz legjobb meccsátlagból 8 (benne az első négy), ő dobta egy mérkőzésen a legtöbb 100 fölöttit (62-t, 2010-ben az első körben) és övé az öt legjobb tornaátlag is. Nem véletlenül nevezték el róla a győztesnek járó díjat Phil Taylor Trophynak, amelyet tavaly ugyan nem ő adott át az első helyezett Gary Andersonnak, de talán az idén vállalja ezt a „nehéz feladatot”.

A pénzdíj – mint a sportág legtöbb versenyén – itt is emelkedett, a tavalyi 500 ezer font helyett idén már 700-at osztanak szét, a győztes 115 helyett 150-et kap a szánlájára.
A csúcsesélyes, akárcsak három-négy éve minden viadalon, amelyen csak elindul, Michael van Gerwen. A világelső 2 győzelmével és egy vesztes döntőjével máris az örök ranglista másodikja, a három fináléjából kettőt Taylor ellen vívott (2014-ban 8–18, 2016-ban 18–10 a tar zseni szempontjából). „Természetesen” szerepel a 9 nyilasok hatfős listáján is (összesen 7 volt, Taylor duplázott, mint már említettük korábban), 2012-ben a második körben Steve Beaton ellen dobta meg a tökéletes leget, akivel most az első fordulóban játszik. MVG most fogadkozik, nem szeretne olyan negatív meglepetést szerezni, mint tavaly, amikor az első körben kizuhant a honfitárs Jeffrey de Zwaan ellen, 10–6-ra elvesztvén nyitó mérkőzését. (Van Gerwen a vasárnap délutáni program harmadik mérkőzését játssza Beatonnal, legyőzője a kettővel korábbit, a nap nyitó meccsét a mezőnyben szereplő öt világbajnok egyike, James Wade ellen.)

Ha már itt tartunk, tavaly a végső győzelmet is megszerző Gary Anderson dobta a legutóbbi 9 nyilast a negyeddöntőben Joe Cullennek. Azóta a Sport TV-ben nem mutat(hat)tunk ilyet, most remélhetőleg nem nyúlik egy esztendőnél hosszabbra ez a „rossz széria”.
Az első napon a programban a 13. kiemelt Nathan Aspinall, a 7. Gerwyn Price, a 4. (s egyben címvédő) Gary Anderson és a második Rob Cross mérkőzése szerepel.

DARTS WORLD MATCHPLAY. Sport1 20:00: az első forduló mérkőzései (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)

Kapcsolódó

World Matchplay, a szombati program

Nathan ASPINALL (angol, 12. kiemelt)–Mervyn KING (angol)
Örök mérleg: még nem játszottak egymással

Gerwyn PRICE (walesi, 7.)–Stephen BUNTING (angol)
Örök mérleg: 5 mérkőzés, 3 Price-győzelem, 2 Bunting-siker. Legutóbbi mérkőzés: Price–Bunting 6–2, dán nyílt bajnokság, nyolcaddöntő, 2019. 6. 16. A WMP-n korábban: –

Gary ANDERSON (skót, 4.)–Danny NOPPERT (holland)
Örök mérleg: 2 mérkőzés, 1 Anderson-győzelem, 1 Noppert-siker. Legutóbbi mérkőzés: Noppert–Anderson 6–3, UK Open-selejtező, 1. forduló, 2018. 2. 11. A WMP-n korábban: –

Rob CROSS (angol, 2.)–Chris DOBEY (angol)
Örök mérleg: 4 mérkőzés, 3 Cross-győzelem, 1 Dobey-siker. Legutóbbi mérkőzés: Cross–Dobey 6–4, német nyílt bajnokság, a 32 között, 2019. 4. 27. A WMP-n korábban: –