Újonc vagy harmadik duplázó? • SportTV

Újonc vagy harmadik duplázó?

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 21. 08:14    
Olvasási idő: < 1 perc

Dél-amerikai döntőt játszanak Európa második legészakabbra fekvő ATP versenyhelyszínén, Bastadban. (Ennél északabbra csak szintén Svédországban, Stockholmban és az oroszországi Szentpéterváron rendeznek ATP-viadalt.) A mérkőzés végén vagy tízre emelkedik az idei első versenygyőztesek, vagy háromra az idén első tornájuk után a másodikat is megnyerők száma…

Juan Ignacio Londero szívesen belépne a duplázó újonc győztesek sorába (Fotó: Getty Images)

Bastadban az egész tornát uralták a „salakon felnövekvő” tenisznemzetek (spanyolok, spanyol ajkúak és franciák) képviselői, közülük az 5. és a 6. kiemelt, azaz a chilei Nicolás Jarry és az argentin Juan Ignacio Lóndero jutott el a fináléig. Egyik játékosnak sem volt még versenygyőzelme a legmagasabb szinten 2019 előtt, februárban Córdobában azonban a 26 esztendős argentin megünnepelhette első ATP-tornadiadalát. A döntőhöz vezető út elején, a második fordulóban történetesen Jarryt győzte le, 6:2, 7:6(5) arányban. Mind ez ideig ez az egyetlen találkozójuk a touron főtáblán, korábban kétszer challenger versenyen mérkőztek meg, ugyancsak salakon, 2014-ben Quitóban és 2017-ben Montevideóban egyaránt Jarry győzött, szettveszteség nélkül.

A chileinek tehát még nincs tornasikere, ám argentin ellenfelén kívül még további 8 olyan tenisztársa van, akik az idén léptek be a versenygyőztesek táborába. Közülük kettő, Christian Garin és Matteo Berettini az első után már a másodikat is megnyerte az esztendő során, őket szeretné utolérni a fizimiskájával a honfitárs futballsztárra, Kun Agüeróra hajazó Lóndero. Ahhoz azonban szombati formáját kellene hoznia és nem a péntekit. A negyeddöntőben ugyanis csak azzal kerekedett a műtétje után csak lassan visszaakklimatizálódó Richard Gasquet fölé, hogy sok rontása kevesebb volt a rengeteget hibázó franciáénál. Az elődöntőben viszont technikás, ötletes, attraktív játékkal valósággal szétzilálta a tapasztaltabb, Bastadban három évvel korábban bajnoki címet szerző spanyol Ramos Vinolast.

Ha mindketten legjobbjukat mutatják, Lónderónak meglesz a dupla, Jarry meg három vesztes finálé után futhat neki később, hogy végre bekerüljön az ATP-versenygyőztesek „klubjába”.

ATP 250-es versenyek. Sport2 12:00 US Hall of Fame Open, Newport, második elődöntő (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Köves Gábor, felvételről); Sport1 14:00  Svéd nyílt bajnokság, Bastad, döntő  (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor: Taróczy Balázs); Sport2 22:00 US Hall of Fame Open, Newport, döntő (kommentátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Köves Gábor, csúsztatott felvételről)

Kapcsolódó

Újonc ATP-versenygyőztesek 2019-ben

Január: Alex De Minaur (ausztrál, Sydney, 250-es torna), Tennys Sandgren (amerikai, Auckland, 250)
Február: Juan Ignacio Londero (argentin, Córdoba, 250), Reilly Opelka (amerikai, New York, 250)
Április: Christian Garin (chilei, Houston, 250 – később nyert Münchenben is 250-es tornát), Matteo Berettini (olasz, Budapest – később nyert Stuttgartban is 250-es tornát)
Június: Adrian Mannarino (francia, s’-Hertogenbosch, 250), Lorenzo Sonego (olasz, Antalya, 250) , Taylor Fritz (amerikai, 250)
A kilenc új idei győztes száma vasárnap akár 12-re is növekedhet, az eddigi fináléit elvesztő Jarry mellett Balázs Attila (Umag) és a kazah Alekszandr Bublik (Newport) is pályafutása első döntőjét vívja, úgyszintén 250-es tornán.