Angol negyeddöntős nap Blackpoolban • SportTV

Angol negyeddöntős nap Blackpoolban

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 25. 13:11    
Olvasási idő: < 1 perc

Talán a sportág hőskorában, a 90-es évek végén lehetett ennyire domináns az alapító angolok jelenléte a World Matchplayn. mint ebben az esztendőben. A 32 között a rajtnál 17-en voltak, a nyolcaddöntőbe 8-an jutottak be, a negyeddöntő nyolcfős mezőnyének kétharmadát ők alkotják. Mi több, az egyik ágon négy angol küzd, azaz egyikük mindenképpen ott lesz a végküzdelemben.

Glen Durrant: egy háromszoros ŐDC-világbajnok után jön egy egyszeres (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A „tiszta angol nap” nyitó csatáját Michael Smith (5. kiemelt) vívja Mervyn Kinggel. Előbbi negyeddöntője kevésbé meglepő, King azonban két kiemelt, Nathan Aspinall, majd a címvédő Gary Anderson testén át jutott el eddig.  Kettejük örök mérlege is szoros – eggyel vezet csak King – , és a tornán nyújtott teljesítményük is közelít egymáshoz, aligha számíthatunk valamelyik fél nagy különbségű győzelmére. (Egyébként a mérkőzések a negyeddöntőben már 16 nyert legig tartanak, ha nincs döntés addig, 18–18-nél következhet meccsdöntő leg.)

Így örült Wade már kétszer is Blackpoolban egy dartsmaratoni után. Fog-e harmadszor is? (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A másik „összangol” derbi ha lehet, még izgalmasabbnak ígérkezik. Már csak azért is, mert itt kellene játszania a csúcsfavorit világelső Van Gerwennek, de nem játszik, mert a másik háromszoros világbajnok, a BDO triplázója, Glen Durrant útját állta. Még el is tört a mécses a jó „Duzzánál”, aki pedig kettőből kétszer verte meg MVG-t, ezzel mérlege megegyezik Ton Greebével, akivel pályája elején játszott kétszer a tar zseni, ő meg már kifelé tartott játékod-pályafutásából.

Durrant ellenfele, James Wade az első  körben óriási, döntő legig menő mérkőzésbe bonyolódott Jeffrey de Zwaanal, amelyet úgy nyert meg, hogy a holland öt (!) meccsnyilat hagyott kihasználatlanul. Másodikra meg a tavalyi WMP-döntős Mensur Suljovicot verte meg, akivel szintén a előírt standardnál hosszabb, 24 leges mérkőzést vívott, amelyet 13–11-re sikerült megnyernie. Az elsőhöz hasonlóan ez a negyeddöntő is szorosnak ígérkezik, megjósolhatatlan végkifejlettel. Azaz egy valami biztos: angol elődöntős lesz itt is, akárcsak az előző találkozón.

DARTS WORLD MATCHPLAY. Sport1 20:30 a negyeddöntő első két  mérkőzése (kommentátor: Gyulai Miklós, szakkommentátor: Zigenhám Medárd )

Kapcsolódó

World Matchplay, a csütörtöki program

Michael SMITH (angol, 5. kiemelt)–Mervyn KING (angol)
Örök mérleg: 13 mérkőzés, 6 Smith-győzelem, 7 King-siker. Legutóbbi mérkőzés: Smith–King 6–5, német nyílt bajnokság, negyeddöntő, 2018. 4. 15. A WMP-n az első két meccs körátlaga: 97.59–97.31, 180-as köre: 10–10, kiszállóátlaga: 39.29%–58.33%, legmagasabb kiszállója: 130–160.
Glen DURRANT (angol)–James WADE (angol, 8.)
Örök mérleg: még nem játszottak egymással. Legutóbbi mérkőzés: –. A WMP-n az első két meccs körátlaga: 99.95–95.01, 180-as köre: 9–9, kiszállóátlaga: 46.94%–46.43%, legmagasabb kiszállója: 112–160.