Taylor-utódok a Taylor-trófeáért • SportTV

Taylor-utódok a Taylor-trófeáért

Sport TV avatar Sport TV 2019. 07. 28. 08:53    
Olvasási idő: < 1 perc

Kicsit jelképes is, hogy a vb utáni második legnagyobb presztízsű dartsverseny döntőjébe éppen az angol „új hullám” két vezéralakja jutott el. A jelen és a közeljövő persze ettől függetlenül Van Gerwené, de a nála két-két évvel fiatalabb Rob Cross és Michael Smith is alkalmas arra, hogy Anglia zászlaját magasra emelve tartsa, sőt, néha-néha be is előzze a zseniális hollandot.

Kétségkívül a két legtöbbet mutató játékos jutott el a trófeától karnyújásnyira. Persze más-más úton, már ami az elődöntőt illeti. Cross elképesztő mélységeket megjárva, gyakorlatilag a vereség szelétől csaknem elfújva jött vissza, 9–15-ről az utolsó nyolc leget kivétel nélkül megnyerve  győzte le Daryl Gurneyt. Michael Smith viszont „rajt-cél győzelmet” aratott Glen Durrant ellen. A kezdés után csak 1–1-nél álltak döntetlenre, aztán előbb 3, majd 7 legnyire növelte a különbséget, amelyet megtartott egészen a mérkőzés végéig.

Baráti kézfogás és ölelés az idei manchesteri Premier League-mérkőzés után. Azt a csatát Cross 8–1-re nyerte meg, a World Matchplay-döntőn aligha lesz ekkora különbség a két legjobb angol dartsos között (Fotó: PDC/Lawrence Lustig)

A két játékosnak a tavalyelőtt áprilisi első meccsük óta összesen 15 összecsapása volt egymás ellen, ezek túlnyomó többségét Cross nyerte meg, négyszer annyi győzelmet aratott, mint a korábbi ifivilágbajnok. A legrangosabb két meccsükön viszont megosztoztak a sikereken:  a tavalyi Sanghaj Masters döntőjében Smith nyert 8–2-re, az idei UK Open elődöntőjében viszont Cross volt a jobb 11­–7-tel, de a döntőben elbukott Nathan Aspinall ellen. A két legnagyobb presztízsű viadalon viszont egyformán a tar klasszisé lett a pálma, a tavalyi vb-n a 32 között 4–3-ra győzött (majd megnyerte a világbajnoki címet is), a Premier League-ben pedig mind a négy eddigi találkozójukon diadalmaskodott.  Hogy ez aztán kialakított-e Smithben valamiféle „Cross-fóbiát”, vasárnap este a Winters Gardenben kiderül. ahol a két „évfolyamtárs” az egyik fél 18. leggyőzelméig tartó harcban küzd meg egymással, hogy átvehesse végül a 16-szoros győztesről elnevezett Phil Taylor-trófeát. (Hogy a névadótól-e vagy sem, nem tudni, tavaly nem ő adta át Gary Andersonnak…)

DARTS WORLD MATCHPLAY. Sport1 20:00 a döntő (kommentátor: Fülöp „180” László, szakkommentátor: Ziegenhám Medárd)