Nem érdekli a vb az NBA-sztárokat • SportTV

Nem érdekli a vb az NBA-sztárokat

2019. 07. 29. 11:11    
Olvasási idő: 7 perc

Sorra mondják le a 2019-es kosárlabda vb-t a legnagyobb amerikai NBA-sztárok. Egyetlen ok miatt érthetetlen ez, mivel Kína egy hatalmas piac, ha ott megmutatják magukat a legjobbak, rengeteg rajongót szerezhetnek. Bár ha visszatekintünk az elmúlt 30 évre, hogyan alakul az amerikai válogatott kerete, kiderül, hogy a vb-kre szinte soha nem lehetett aktiválni a legeslegjobbakat.

A címvédés a cél, de Harden nincs a csapatban.(Fotó: Getty Images)

Óriási lelkesedéssel jelentették be 2018 áprilisában azt a 35 fős keretet, amelyből az amerikai férfi kosárlabda-válogatott áll a 2018-20 közötti időszak nagy világversenyein, azaz a 2019-es vb-n és a 2020-as olimpián. A szövetségi kapitányi pozíciót Gregg Popovich vette át Mike Krzyzewski-től, és Steve Kerr is a segítői között van. Talán az ő személyük, a 35-ös keret erőssége és talán a 2019-es vb házigazdája (Kína) miatt azt gondoltuk, mindkét versenyen bivalyerős kerettel indul útnak a csapat Kínába IS. Ráadásul a vb egyik arca nem más, mint Kobe Bryant. Az ő neve is mágnesként vonzhatná a legjobbakat. DE NEM.

A 35-ös listán szerepelt 5 alapszakasz MVP (Steph Curry, Kevin Durant, James Harden, LeBron James, Russell Westbrook), 2 további döntő MVP (Andre Iguodala és Kawhi Leonard), 3 olyan játékos (Anthony Davis, Kyrie Irving és Chris Paul), aki legalább egy All-Star MVP címet szerzett, a 2016-es olimpiai bajnok keretből 11-en. Ahogy böngésszük a legénységet, azt számoljuk, hogy a legrosszabb forgatókönyv szerint is legalább hat egykori vagy jelenlegi All-Starnak ott kellett volna lennie a vb nyitóünnepségén is.

Júniusban már egy szerényebb húszas lista jött ki azokról a játékosokról, akiket még várnak a nyári edzőtáborba, sokan nagy név már lekerült, de még ezen is szerepelt például Anthony Davis, James Harden, Bradley Beal, Tobias Harris, Damian Lillard, Kevin Love, CJ McCollum, Eric Gordon és Paul Millsap, akik ebben a sorrendben mondták le a szereplést. Így jutottunk el oda, hogy kényszerből bővíteni kellett hat fővel a listát, hogy végül 17 játékossal megkezdhessék a munkát.

A 17 játékos között öten vannak, akik szerepeltek már valaha All-Star-gálán: Andre Drummond, Brook Lopez, Kyle Lowry, Khris Middleton és Kemba Walker. Rajtuk kívül Harrison Barnes, Jaylen Brown, Montrezl Harrell, Kyle Kuzma, Donovan Mitchell, Mason Plumlee, Julius Randle, Marcus Smart, Jayson Tatum, PJ Tucker, Myles Turnes, Thaddeus Young alkotja a csapatot.

Nem állítjuk, hogy nem az amerikai válogatott a vb esélyese, de azért nem neveznénk kirakatcsapatnak. Ez egy erős NBA-csapat lenne, de vélhetően a bajnoki címet sem nyerné meg.

Feltűnő, hogy ez a névsor mennyivel visszafogottabb, mint az, amivel eredetileg számoltunk.  Hozzá kell tenni, nem biztos, hogy a vb-keretbe végül nem kerül olyan játékos, aki most nincs a listán, és mi csak a hivatalos kommunikációt figyeljük, és talán nem ártana a Select Team-ből is felemelni ezt-azt.

És hogy mégis miért mondják le a szereplést a sztárok? Konkrét okot nem talál az amerikai sajtó sem, mert nincs lockout, nincs terrorveszély, nincs Zika-vírus, semmi, ami miatt mindenképp ki kellen hagyni a tornát.

  • Anthony Davis – irány a Lakers! Most erre készül inkább, de az olimpia 2020-ban még mozgatja.
  • James Harden és Eric Gordon – Most a Rockets-re fókuszálnak
  • Bradley Beal – második gyermeke valamikor a vb-felkészülés során fog megszületni. Érthető, és gratulálunk nekik innen is!
  • Tobias Harris – a Sixersre fókuszál. Most hosszabbított szerződést 5 év/180 millió USD.
  • Damian Lillard, CJ McCollum – minden bizonnyal ők is a Blazerse koncentrálnak. Ráadásul Lillardot öt éve az utolsó pillanatban hagyták ki a keretből, lehet a bosszú is fűti kicsit. Most bezzeg sokat áldozna rá a vezetés, hogy ott legyen.
  • DeMar DeRozan – lehet a klubedzője mondta neki, hogy inkább pihenjen 😊
  • Kevin Love – nem hisszük, hogy a Cavaliers bajnoki álmai miatt húzatta le magát, de az tény, hogy csak 22 meccset játszott az előző szezonban. Lehet, hogy inkább az egészégére fókuszál.

Az új csapatba igazoló sztárok Kemba Walkert leszámítva inkább lemondták a szereplést, bár Walker itt is tudja majd szokni bostoni kollégáit, hiszen Jaylen Brown, Marcus Smart és Jayson Tatum is ott lesz a táborban.

A mostani csapatnak két sorozatot kell folytatnia:

  • Egyrészt megnyerni zsinórban harmadik vb-jét, amire még nem volt példa,
  • másrészt 2006 óta nem veszített meccset a Team USA, ezt is folytatni kell.

Érdekes, hogy az amerikai keretben nincs MVP, de például a görögben lesz majd…

Korábban sem volt jellemző, hogy az olimpia után a vb-n is teljes csatasorral támadt volna Amerika. Jobban belegondolva 4 olimpián erőltette meg igazán magát a szakvezetés, 1992-ben, 1996-ban, 2008-ban és 2012-ben, a vb-ken mindig jó estben B-csapattal, rosszabb esetben ZS-csapattal vettek részt.

1992, barcelonai olimpia – Két szóval jellemeznénk: Dream Team. A keret: Michael Jordan, Scottie Pippen, Larry Bird, Karl Malone, Patrick Ewing, Magic Johnson, Chris Mullin, Laettner, Charles Barkley, David Robinson, Clyde Drexler és John Stockton

1994, kanadai vb – Akik nem fértek be a Dream Team-be, de mind All-Starok voltak. A keret: Derrick Coleman, Joe Dumars, Kevin Johnson, Larry Johnson, Shawn Kemp, Dan Majerle, Reggie Miller, Alonzo Mourning, Shaquille O’Neal, Mark Price, Steve Smith és Dominique Wilkins

1996, atlantai olimpia – Magánvélemény, de talán erősebb és aktuálisabb volt a csapat, mint Dream Team. Csúcsformában lévő szupersztárok, a legjobbak közül csak Jordan hiányzott. A keret: Scottie Pippen, David Robinson, Karl Malone, John Stockton, Charles Barkley, Reggie Miller, Shaquille O’Neal, Gary Payton, Hakeem Olajuwon, Grant Hill, Mitch Richmond és Penny Hardaway

1998, görögországi vb – a lockout miatt nem volt NBA-játékos a keretben, bronzérem lett a vége. A győzelmet Jugoszlávia szerezte meg. Pedig egyébként pokoli csapatot ígért Amerika, amely helyett a piszkos 12 (Dirty Dozen) ment el Athénba. A keret: Wendell Alexis, Ashraf Amaya, Mateen Cleaves, Bill Edwards, Kiwane Garris, Michael Hawkins, Gerard King, Jimmy King, Trajan Langdon, Brad Miller, Jimmy Oliver, Jason Sasser, David Wood

2000, sydney-i olimpia – újra vannak NBA-sztárok, de sokan hiányoznak a legeslegjobbak közül. Nem neveznénk A-csapatnak ezt a keretet. Carter ugyan átugrotta Frederic Weiss-t, de Litvánia majdnem meghúzta az oroszlán bajuszát kétszer is. Először fordult elő, hogy egy NBA-sekből álló csapat kevesebb, mint 10 ponttal nyerjen, majd az elődöntőben imádkozni kellett egy Jasikevicius tripla-kísérletnél, hogy az ne essen be. A keret: Gary Payton, Alonzo Mourning, Vince Carter, Kevin Garnett, Ray Allen, Vin Baker, Shareef Abdur-Rahim, Tim Hardaway, Allan Houston, Jason Kidd, Antonio McDyess és Steve Smith

2002, amerikai vb – Hazai pályán szenvedte el története legnagyobb égését az NBA-játékosokkal felálló válogatott. Nem tanultak a Litvánia elleni szoros meccsből, és ezúttal sem vették komolyan a vb-t annyira, hogy egy A-keret álljon ki, pedig nem volt annyira rossz ez a csapat sem. Ennek ellenére hatodik lett, Argentína (Ginobili, Scola, Nocioni, Oberto, Wolkowyski, Pepe Sánchez…) lett az a nemzet, amelyik először legyőzte a csak NBA-játékosokból felálló amerikai válogatottat. Az egyeneskieséses-szakaszban aztán jött Jugoszlávia (Bodiroga, Stojakovic, Divac, Radmanovic, Jaric, Drobnjak, Rakocevic, Cabarkapa…) aki megálljt parancsolt Amerikának. Ez a két válogatott játszotta a döntőt a vb-n:

Az ötödik helyért játszott meccsen Spanyolország (Gasol, Navarro, Garbajosa, Calderon) is megverte George Karl csapatát, így lett hatodik Amerika Indianapolisban. Amerikai keret: Baron Davis, Andre Miller, Jay Williams, Michael Finley, Reggie Miller, Paul Pierce, Shawn Marion, Elton Brand, Raef LaFrentz, Antonio Davis, Ben Wallace, Jermaine O’Neal

2004, athéni olimpia – Ez sem volt elég ahhoz, hogy a 2004-es olimpián végre együtt szerepeljen Shaquille O’Neal és Kobe Bryant a válogatottban. Athénba a legnagyobb sztárok közül csak Tim Duncan és Allen Iverson utazott el, de a jövő legnagyobb reménységei már keretben voltak (James, Anthony, Wade). Ennek ellenére ez lett a „Nightmare Team”, amelyik végig botladozta a tornát, és a nyitómeccsen 19 ponttal (!!!) kikapott Puerto Ricótól (!!!), majd Litvániától is. Az elődöntőben pedig ismét a későbbi győzte Argentína lett a csapat végzete. Először nem nyerte meg a profikból álló amerikai válogatott az olimpiát. A keret: Allen Iverson, Stephon Marbury, LeBron James, Dwyane Wade, Carmelo Anthony, Shawn Marion, Richard Jefferson, Carlos Boozer, Amar’e Stoudemire, Lamar Odom, Tim Duncan, Emeka Okafor – Nagyon durva, de nem kis nevek égtek le…

2006, japán vb – 2005-ben nevezték ki Jerry Colangelót az amerikai válogatott igazgatójának és Mike Krzyzewskit a szövetségi kapitánynak, a vezetésükkel elkezdtek hároméves ciklusokban gondolkodni, azaz, hogy egy bővebb keretet neveznek meg, ami majd szerepel a következő vb-n, és az azt követő olimpián. A 2006-os vb-re már ennek fényében rakták össze a keretet, ám ez sem volt elég ahhoz, hogy az elődöntőben a görögök ne verjék meg LeBron James-éket. Ez jelenleg az utolsó nagy torna, amit nem tudtak megnyerni az amerikaiak. A keret: Chris Paul, Kirk Hinrich, Dwyane Wade, Joe Johnson, LeBron James, Carmelo Anthony, Shane Battier, Chris Bosh, Elton Brand, Antawn Jamison, Dwight Howard, Brad Miller.

2008, pekingi olimpia – Ez a három totál bukta világverseny kellett ahhoz, hogy 2008-ban aztán ne engedjék a legjobbaknak lemondani az olimpiai szereplést. 2008-ban vissza akartak térni a trónra, ez volt a feladata a „Redeem Team”-nek. 1992 óta először volt ott az olimpián az aktuális MVP Kobe Bryant személyében. Az elődöntőben 20 ponttal verték Argentínát, a döntőben 11-gyel Spanyolországot. Rajtuk kívül mindenkit legalább 21 ponttal vertek, és 2000 után ismét világversenyt nyertek az amerikaiak. (Jason Kidd, Chris Paul, Deron Williams, Kobe Bryant, Dwyane Wade, Michael Redd, LeBron James, Carmelo Anthony, Tayshaun Prince, Chris Bosh, Carlos Boozer, Dwight Howard)

2010, törökországi vb – Ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy a világbajnokság sokkal kevésbé fontos az amerikaiaknak, mint az olimpia, de hogy egy második sorral is szép eredményeket tudnak elérni. Sokan azt várták, hogy a 2008-as keret 2010-ben is együtt marad, de szinte mindenki lemondta különböző okokból a vb-t (James, Wade és Bosh ugye éppen döntésben volt). Kevin Durant lett a csapat vezére, az egyik játékos, akinek tényleg ott volt a helye. Minden pontrekordot megdöntött a válogatottat illetően, és győzelemre vezette a csapatot a vb-n. 1994 után nyert világbajnokságot a csapat. A keret: Chauncey Billups, Derrick Rose, Russell Westbrook, Andre Iguodala, Eric Gordon, Stephen Curry, Kevin Durant, Danny Granger, Rudy Gay, Kevin Love, Lamar Odom, Tyson Chandler

2012, londoni olimpia – ekkor volt utoljára, hogy igazi sztárcsapat indult el egy válogatott tornára, és ekkorra csúcsosodott ki az, amit Colangelóék akartak. Öten ott voltak a 2008-as csapatból, és még öten a 2010-es vb-ről. Az MVP szavazás öt legjobb amerikai játékosát kezdőként ki lehetett volna küldeni a pályára: LeBron James, Kevin Durant, Chris Paul, Kobe Bryant és Kevin Love személyében, melléjük jött még 7 sztár. Litvániát ugyan csak 5 ponttal verték, de Nigériának 156-ot dobtak, átlagosan 32-vel nyerték a meccseket. (LeBron James, Kobe Bryant, Carmelo Anthony, Chris Paul, Kevin Durant, Russell Westbrook, James Harden, Kevin Love, Tyson Chandler, Andre Iguodala, Deron Williams, Anthony Davis)

2014, spanyolországi vb – a 2014-es vb-re tehetséges csapat utazott, de akkor ezt sem neveztük volna A-keretnek. Bár jobban megnézve két későbbi (Curry és Harden) és egy korábbi Derrick Rose MVP is volt a csapatban. Itt is megneveztek egy 28-as keretet 2014-ben amelynek tagjaiból kerül majd ki a 2014-es vb, és 2016-os olimpiai csapat. Egyik tornára sem a nagyok mentek végül, sokan rögtön jelezték (akárcsak idén), hogy a vb-t alapból kihagyják. Ráadásul 2014-ben Paul George borzasztó sérülést szenvedett egy bemutatómeccsen. A vb-t magabiztosan megnyerte Amerika, átlag 33 ponttal múlta felül az ellenfeleket, Kyrie Irving lett a torna MVP-je. A keret: DeMarcus Cousins, Stephen Curry, Anthony Davis, DeMar DeRozan, Andre Drummond, Kenneth Faried, Rudy Gay, James Harden, Kyrie Irving, Mason Plumlee, Derrick Rose, Klay Thompson

2016, riói olimpia – a riói keretet a Zika-vírus szűrte meg erőteljesen, de ez sem akadályozta meg azt, hogy az amerikai válogatott fölényesen megnyerje az olimpiát.  Pedig 1992 óta talán csak a 2004-es rémálom csapat volt papíron gyengébb a 2016-osnál (bár az sem biztos). Ketten maradtak a 2012-es keretből, Kevin Durant és Carmelo Anthony, és ők is voltak a legjobb pontszerzői a csapatnak. A teljes keret: (Carmelo Anthony, Kevin Durant, Klay Thompson, Draymond Green, Kyrie Irving, Paul George, Demarcus Cousins, Jimmy Butler, Kyle Lowry, Demar DeRozan, Deandre Jordan és Harrison Barnes).

Konklúzió:

Ha most hasra ütésre kell megmondani, milyen erős a 2019-es keret, azt kell mondjuk, hogy a 2002-es vb-n ötödik helyet szerző kerettel van körülbelül egy szinten (talán gyengébb is), de ez nem jelenti azt, hogy nem fog csapatként jól funkcionálni, és nem lesz világbajnok. Az viszont biztos, hogy a vb nem érdekli valójában az NBA-sztárokat.