Olasz szuper csatársor a finn betonvédelem ellen • SportTV

Olasz szuper csatársor a finn betonvédelem ellen

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 08. 08:36    
Olvasási idő: 3 perc

Vasárnap három csoportban nyolc találkozóval folytatódik a jövő évi Eb selejtezősorozata. Ezek közül négyet egészében közvetítünk. A két latin futballhatalom, Olasz- és Spanyolország százszázalékos mérlege megőrzésért lép pályára, amellyel októberben akár már a matematikai továbbjutást is elérhetik. A szokásos késő esti, 11 órás időponttól kezdve pedig természetesen a nap összes gólját megtekinthetik.

Nicolo Barellát köszöntik a társak az Eb-selejtezősorozat első olaszgólja után márciusban Udinében – éppen a finnek ellen (Fotó: Getty Images)

ÖRMÉNYORSZÁG–BOSZNIA-HERCEGOVINA   (J-csoport)

A J-jelű hatosban már a sorozat felénél járnak az együttesek, gyakorlatilag már kialakultak az erőviszonyok. Ennek alapján a jereváni találkozó arról dönt, melyik együttes eredhet a jelenleg a második továbbjutó helyen álló finnek nyomába.
A hazaiak kissé felül-, a vendégek alulteljesítettek eddig a várakozásokhoz képest. Eddigi három találkozójuk mind tétmérkőzés volt és egyféleképpen végződött. A 2010-es vb-selejtezőkön Zenicán 4–1-re, Jerevánban 2–0-ra, idén márciusban Szarajevóban 2–1-re egyaránt a bosnyákok nyertek. Most is Robert Prosinecki együttese az esélyesebb, de eddigi szeszélyes szereplése nyomán elképzelhető, hogy az egyhangú mérleg kissé megváltozik a jereváni, Vazgen Szargszjanról elnevezett Köztársasági Stadionban.

GRÚZIA–DÁNIA (D-csoport)

Kasper Dolbergnek  (piros mezben) nem csak a harcosságára, hanem a góljaira is szükség lehet Tbilisziben. Koppenhágában kétszer is betalát a kapuba a két csapat júniusi mérkőzésén (Fotó: Getty Images)

A tíz csoport egyik legkiegyensúlyozottabbika a D-betűjelű. Három együttes, a dán, az ír és a svájci hatalmas küzdelmet vív akét fix továbbjutó helyért. Egymással eddig csak döntetlent játszottak, viszont a másik két csapatot, Grúziát és Gibraltárt egyaránt legyőzték. Ennek a képletnek most egy vendég győzelem felelne meg a tbiliszi Borisz Pajcsadze Evrulli Stadionban, ráadásul Age Hareide együttese márciusban 5–1-es vereséget mért Vladimir Weiss gárdájára. Azt is beszámítva a két válogatott 4 eddigi meccséből hármat az északiak nyertek meg, egy iksszel végződött, a kaukázusiak tehát még nyeretlenek a párviadalban.

A dánok amúgy is kreatív, sok mozgásos, bátor támadójátékot játszanak, 15 szerzett góljukkal az oroszok (17), a franciák és az olaszok (16-16) mögött, hármas holtversenyben a németekkel és a belgákkal 15 góllal a negyedik legeredményesebbek az 51 csapatot felvonultató selejtezős mezőnyben. Mivel a védelmük is elég hatékony – öt gólt kaptak összesen 4 mérkőzésen, abból is hármat a pazar támadóerejű Svájctól – , nem zárható ki, hogy végül két-három gólos sikerrel viszik el mindhárom pontot a grúz fővárosból. Tegyük azért gyorsan hozzá: az elmúlt két évben csupán két együttes tudott győztesen hazamenni onnan, a walesiek tavalyelőtt októberben 1–0-ra, a svájciak idén márciusban 2–0-ra tudtak nyerni Tbilisziben.
Ami a közvetlen előzményeket illeti, a vendégek csütörtökön egy hatost rúgtak Gibraltárban, a hazaiak – a vonatkozó UEFA-rendelkezések alapján – felkészülési mérkőzésen léptek pályára Isztambulban és 2–2-t játszottak Dél-Koreával úgy, hogy Kvilitaia a 90. percben szerezte meg az egyenlítő góljukat.

FINNORSZÁG–OLASZORSZÁG (J-csoport)

Markku Kanerva gratulál kapitányi korszaka legeredményesebb játékosának, Teemu Pukkinak, aki júniusban duplázott a bosnyákok elleni Eb-selejtezőn (Fotó: Getty Images)

Parádés eredménysorral rajtoltak az olaszok.A sokkszerű vb-selejtezős kiesés, majd a közepesnek mondható NL-szereplés (2. hely a későbbi győztes portugálok mögött a csoportban) után nem is a hibátlan rajt, sőt „első félidő” a meglepő, hanem annak a gólkülönbsége. A squdra azzurráról a 1–0-s, esetleg 2–0-s győzelmeket szoktuk meg a régmúltban, a Mancini-csapat gólkülönbsége azonban öt mérkőzés után 16–2, azaz meccsenként átlagban több mint három góllal terhelték meg az ellenfelek hálóját.
Most azonban a legnehezebb mérkőzés vár a csapatra, mert a második helyezett finnek otthonában kell fellépni.

A Markku Kanerva irányította csapat fejlődését volt szerencsénk közelről is figyelni, mivel a magyar válogatott csoportellenfelei voltak a Nemzetek Ligájában. Amelyben meg is nyerték a csoportunkat, csak akkor kaotak ki Athénban és Budapesten, amikor már biztos volt a csoportelsőség és a B-ligába feljutás. A legfeltűnőbb a Kanerva-gárdán a védelem stabilitása. A kapitány hivatalba lépése óta 22 hivatalos meccsen összesen  15 gólt kapott (jóval kevesebb mint 1-es átlag), ebből  nem kevesebb mint 15 találkozón érintetlen maradt a hálója! Ehhez persze jelentősen hozzájárult a stabil Bundesliga-kapus, Lukas Hradecky védései mellett a védősor állandó összetétele is: a Raitala, Toivio, Arajuuri, Uronen négyes valamennyi tagja túl jár 35. válogatottságán és külföldön légióskodik. Igaz, nem a legveretesebb bajnokságokban (MLS, svéd, ciprusi, belga pontvadászat), de Kanerva a „Baróti-féle iskola” híve: találd meg a csapatodat, aztán bízz meg a játékosaidban! Persze, emellé kell még legalább egy jó gólvágó is, ez meg Teemu Pukki személyében adva van: a jelenleg a Norwich Cityt erősítő center 75 válogatott meccsén 19-szer talált be, ebből a Kanerva-korszak előtt 54/9, a kapitány kinevezése óta 21/10 a mutatója. Azaz aligha a mester tanította meg gólt lőni, sokkal inkább egyre idősödőben (most 29 éves) kezdett egyre eredményesebb lenni egy stabil védelmű együttesben.
A finn csapat az említett közel hároméves periódusban egyszer sem kapott két gólnál többet, annyit is csak ötször: otthon az ukránoktól és a törököktől vb-selejtezőn, Ploiesti-ben a románoktól felkészülési meccsen, a Groupama Arénában NL-találkozón és végül éppen az olaszoktó  Udinében a jelen kvalifikációs sorozat második találkozóján. Nagy kérdés, Tamperében is képesek lesznek-e az olaszok egynél többször kinyitni a finn reteszt. Persze érzésünk szerint most megelégednének egy „jó öreg, békebeli” 1–0-val is…

E napra is marad egy felvételes meccsünk, amit éjféltől, az összefoglaló után láthatnak. A másik százszázalékos „latin” együttes, az F-csoportban 5 mérkőzés után listavezető  spanyol válogatott Gijónban fogadja a feröerieket, nyilvánvalóan nagy győzelmi esélyekkel.

Kapcsolódó

AZ EB-SELEJTEZŐK 14. NAPJÁNAK PROGRAMJA

15:00   Örményország–Bosznia-Hercegovina (J-csoport, Sport1 14:45)
18:00   Grúzia–Dánia (D-csoport, Sport1 17:45)
18:00   Svájc–Gibraltár (D-csoport)
18:00   Románia–Málta (F-csoport)
20:45   Spanyolország–Feröer (F-csoport, Sport1 éjféltől, felv.)
20:45   Svédország–Norvégia (F-csoport)
20:45   Finnország–Olaszország (J-csoport, Sport1 20:30)
20:45   Görögország–Liechtenstein (J-csoport)

EB-SELEJTEZŐK, 14. játéknap. Sport1 14:45 Örményország–Bosznia-Hercegovina (kommentátor: Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Kaplár F. József, szakértő: Puhl Sándor); Spor1 17:45 Grúzia–Dánia (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 20:30 Finnország–Olaszország (kommentátor: Méhes Gábor, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 23:00  összefoglaló a nap mérkőzéseiről (kommentátor: Fülöp László és Haraszti Ádám, műsorvezető: Petur András, szakértő: Puhl Sándor); Sport1 éjféltől Spanyolország–Feröer (felv., kommentátor: Fülöp László)