Korai csúcsrangadó a Bundesligában • SportTV

Korai csúcsrangadó a Bundesligában

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 12. 07:12    
Olvasási idő: 2 perc

Két éve hatalmas harcot folytat a két csúcscsapat, a THW Kiel és a Flensburg–Handewitt a megszerezhető három német férfikézilabda-trófeáért. Négy forduló után szokatlan, de egyikük sem százszázalékos a Bundesligában, ezért a derbi külön tétje: melyikük tudja tartani a lépést az élen hibátlanul haladó Magdeburg, Hannover kettőssel.

A Szuperkupameccshez hasonló feszült hangulatú, izgalmas csata várható a Sparkassen Arenában is (Fotó: sg-flensburg-handewitt.der)

A rekordbajnok és a most kétszeres címvédő 101. alkalommal csap össze, a centenáris meccsük az augusztusi  Szuperkupa-mérkőzés volt, amelyet 28–28-as döntetlen után 7 m-esekkel 4-3-ra a Flensburg nyert meg.

A kieli együttes egyik kulcsjátékosával kapcsolatban fontos hír látott napvilágot. Domagoj Duvnjak, a csapat kapitánya újabb két évvel, 2022-ig hosszabbította meg a szerződését a klubbal. A klasszis játékos 2014 óta szerepel a THW-ban, ezalatt 231 tétmérkőzésen 809 gólt szerzett. „A Kiel szémomra a világ legjobb klubja. Ez újabb ok, ami miatt büszke vagyok rá, hogy még két évig hordhatom a THW mezét. Segíteni akarok abban, hogy együtt elérjük a csapat céljait és még sok címet szerezzünk” – mondta a 2013-ban a világ legjobb kézilabdázójának választott játékos a szerződéshosszabbítás bejelentésekor. Filip Jicha, a csapat edzője hozzátette: „Dule a világ egyik legjobb támadó- és védekező játékosa. Hozzáállása szinte elbűvöli, csapattársait, játékának minősége és rengeteg tapasztalata roppant fontos játékrendszerünk szempontjából is. Szilágyi Viktor, a klub vezérigazgatója „abszolút vezérnek” nevezte pályán és pályán kívül is.

„Dule” , azaz Domagoj Duvnjak „közkívánatra” hosszabbított szerződést két évvel Kielben

A mestert, Jichát egyébként az európai szövetség BL-honlapja is meginterjúvolta, rákérdezvén elődje, az izlandi Alfred Gislason munkásságára, akinek a cseh világklasszisból lett szakvezető a helyébe lépett. „Alfred a klub igazi ikonja, az ő munkája tette naggyá a Kielt. A nyomdokaiba szeretnék lépni, ami az eredményességet illeti. Azonban ez nem jelenti azt, hogy pontosan úgy vezetem a csapatot, ahogy korábban ő. Rendszeresen beszélünk telefonon, de nem akar beleszólni a munkámba. Kivételes személyiségnek tartom, nemcsak mint edzői nagyságot, hanem kiváló embernek is ismerem őt.

A vendég FH egy ponttal jobban áll a táblázaton, mert nem kapott ki még, csak egy pontot vesztett eddig a bajnokságban. „Ha valaki azt mondta volna egy hónappal ezelőtt, hogy hét pontot szerzünk és egyet veszítünk, közben megnyerjük a Szuperkupát, a nehéz programra való tekintettel előre aláírtam volna.” – mondta Maik Machulla, a flensburgi edző, de azért nem feledkezett el a két csapásról sem: „A Wetzlar elleni döntetlen persze bosszantó volt, és az Erlangen elleni második félidőben túl sokat kellett kiadnia a csapatnak magából a győzelemért”.
A gárda hétfő óta visszatért az edzésekhez, amelyeken részt vehetett már a klasszis Holger Glandorf is. Kielben lehet, hogy már pályára is léphet. „Ha derbit alar játszani, százszázalékosan meg kell bíznia a vállában” – figyelmeztette mestere.

A Kiel már háromszor is veszített az idényben: a Szuperkupában az SG ellen, a Superglobe (ez a futball klubvilágbajnokságának megfelelő torna) döntőjében a Barcelonától,  a bajnokságban pedig 32–31-re a rangadón a Magdeburgtól kapott ki. „Ha mindezt megnyeri, egészen másként közelítesz hozzá. Ezen a szinten már egészen kicsike dolgok döntenek”– így Machulla mester, aki videoanalízise eredményeiről is szólt pár szót: „Néhány változtatást hajtott végre a csapaton Jicha, az új edző. A THW türelmesebben játszik támadásban, gyakrabban cseréli a mester a játékosokat, támadóbban játszik a gárda. Ennek ellenére jó kedvvel, pozitív hangulatban utazunk Kielbe.  Tudjuk, hogy nagy ellenféllel, idegenben kell megküzdenünk.”
A Flensburgot mintegy 200 rajongó kíséri el a tartomány fővárosába,

KÉZILABDA BUNDESLIGA, 5. forduló. Sport1 19:00 THW Kiel–SG Flensburg-Handewitt (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Pásztor István)