A Veszprém újra nekirugaszkodik • SportTV

A Veszprém újra nekirugaszkodik

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 15. 13:15    
Olvasási idő: 2 perc

Az elmúlt öt évben háromszor játszhatott döntőt a veszprémi kézilabdacsapat a BL-ben, de 2015-ben a Barcelona, egy évre rá a Kielce, az idén pedig a Vardar Szkopje ellen alulmaradt a fináléban. A korábbi – még a final four-korszak előtti – 2002-es ezüsttel együtt már négy vesztes döntő. De a Balaton-felvidéki együttes nem adja fel – újra nekirugaszkodik a feladatnak. Első meccse előtt még afféle felvezetésként közvetítünk egy parázsnak ígérkező Bundesliga-bajnokit is, a kézilabdás nap programját a szokásos „talkshow”, a Harmadik Félidő zárja a Sport1-en.

HANNOVER–BERGISCHER HC

Noha ott a Bundesliga mezőnyében a hatalmas tradíciójú Löwen, Flensburg, Kiel trió, valamint a szintén remek SC Magdeburg  szintén BEK-győztes, még „NDK-s korából” – négy forduló után a táblázatot mégis a  Hannover-Burgdorf vezeti, százszázalékos teljesítménnyel. A listavezető vendége most a 7. helyezett Bergischer HC lesz, amely a „nagy kaliberű” csapatok közül eddig csak a Löwennek találkozött, amelytől hatgólos vereséget szenvedett.  Nagy meglepetés lenne, ha megszakítaná vendéglátója hibátlan sorozatát.

VESZPRÉM–ZAPORIZZSJA

A veszprémi együttes ebben a kiírásban négy korábbi győztessel (Vardar, Montpellier, Kielce, Kiel) és három további sokszoros nemzeti bajnokkal (Breszt, Zaporizzsja, Porto) együtt alkotja a B-csoport mezőnyét. Első ellenfele az elmúlt hét ukrán bajnokságban aranyérmes Motor Zaporizzsja. A két csapat eddig négyszer játszott a BL-ben, három veszprémi és egy ukrán győzelem született. Az első kettő csoportmérkőzés volt a 2013–14-es idényben, 17 gólos hazai Veszprém-sikerrel, négygólos ukrajnai vereséggel.  A második meccsduplát a 2015–16-os nyolcaddöntőben  játszották, kettős MVN (akkor éppen így hívták a Veszprémet) sikerrel 22 gólos (!) összesített külömbéggel.
A Motor a legutóbbi kiírásban is eljutott a kieséses szakaszig,  a Kielce ellen otthon döntetlenül végzett, ám Lengyelországban viszont 34–29-re kikapott. Rbben a kiírásban a SEHA-ligában is elindult, és két győzelemmel vezeti a csoportját. Legutóbb éppen a BL-címvédő Vardart verte meg 32–31-re. Két forduló után a kgeredményesebb játékosa Barisz Puhoszki nyolc góllal (ugyanő volt tavaly a BL-ben is a csapat házi gólkirálya, 87 találattal). A nyáron hat játékos hagyta el Zaporizzsját, miközben nyolcan érkeztek. Távozott Szergej Selmenko, Anton Terehov, Pawel Paczkowski, Aljakszej Sinkel, Jevgenij Bujnenko és Dmitro Tjutjunnik, érkezett Sztaniszlav Zsukov a Gummersbachból, Pavlo Gurkovszkij a Dunarea Calarasiból, Dener Jaanimaa a Lübbeckből, Stevan Vujovic a Dobrogea Sud Constantából, Ihor Hurin a Donbasszból, valamint Vladiszlav Parovincsak és Eduard Kravcsanko a város másik csapatából, a ZNTU-ZA-ból.
Az európai szövetség honlapján az ítészek a Veszprémet nevezték meg a BL-kiírás első számú esélyesének, a csapat mestere, David Davis azonban óvatosságra int. „Éveken keresztül a PSG-t favorizálták a szakértők, mégsem jött meg. Legutóbb a Vardarral nem számoltak, pedig annak idején már végigvertünk velük mindenkit. Szóval azt hiszem, nem kell törődnünk a jóslatokkal, hanem meccsről meccsre kell haladni. Most éppen a Motor legyőzése az aktuális feladat.”

KÉZILABDA BUNDESLIGA, 5. forduló. Sport1 13:30 Hannover-Burgdorf–BóBergischer HC  (kommentátor: Méhes Gábor, szakkommentátor: Borsos Attila); Sport1 16:30 Telekom Veszprém KC–HK Motor Zaporizzsja BL-csoportmérkőzés (kommentátor: Bartha Zoltán, szakkommentáror: Pásztor István, riporter. Takács Rita, műsorvezető: Petur András, szakértő: Borsos Attila, Mocsai Tamás); Sport1 18:45 Harmadik Félidó kézilabda-talkshow (műsorvezető: Petur András)