Másfél évtized után újra kezd a Fradi Európában • SportTV

Másfél évtized után újra kezd a Fradi Európában

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 19. 09:12    
Olvasási idő: 2 perc

A Ferencváros 15 esztendő után foglalja el helyét Európában, azaz hivatalosan is a kontinens 80 legjobb klubja között (BL 32+El 48). Ugyanitt vendéglátója, az RCD Espanyol is egytucat esztendő után jelenik meg ismét, az előző mérkőzése egy veretlen szezon végén 11-esekkel elveszített finálé volt a jogelőd UEFA-kupában.

Egy a négy Fradi-gólörömből a Suduva elleni selejtező playoffmeccsről. Láthatunk-e ilyesmit csütörtökön este Barcelonában is a Tokmac Nguen, Haratin, Szihnyevics triótól?

Kvízkérdés lehetne: vajon mi köti össze a Espanyol legutóbbi és legfrissebb főtáblás európai kupamérkőzését? Nos, a válasz: mindkettőt a Sport1-en láthatták-láthatják a magyarországi futballszurkolók. A 2007. május 13-án Glasgow-ban lejátszott döntőben a honfitárs klub FC Sevilla 2–2-es 120 perc után tizenegyesekkel 3-1 re győzte le a kisebbik barcelonai klubot, amelyben akkor olyan játékosok is szerepeltek, az argentin Zabaleta, az uruguayi Pandiani, a klublegenda Raúl Tamudo , a spanyol válogatottak közül Rufete, Riera, De la Pena vagy Luis García, a kispadról pedig Ernesto Valverde, a Barcelona jelenlegi mestere irányított.
A klub egyébként legutóbb több mint 13 és fél éve, 2006. február 23-án kapott ki eurokupa-mérkőzésen, az UEFA-kupa legjobb 16 csapata közé jutásért játszott találkozón a Schalkétól 3–0-ra. A következő, a döntős idényt éppúgy veretlenül játszotta végig, mint az idei selejtező 6 összecsapását (5 győzelem, 1 döntetlen).

Emlékkép az Espanyol „ezüstös” UEFA-kupa-idényéből 2007 áprilisából. Az argentin Pablo Zabaleta (jobbról) küzd meg a labdáért sikerrel az elődöntőben a Benfica olaszával, Miccolival (Ftó: Getty Images)

A Fradi múltjából még ennél is fényesebb siker is felidézhető. A sorozat egyik elődkupáját, a VVK-t (ezt az UEFA nem ismeri el hivatalosnak, mert nem ő szervezte…)  1964-65-ben az FTC nyerte el, odáig vezető útján olyan csapatokat elbúcsúztatva, mint az AS Roma, az Athletic Bilbao és a Manchester United, a döntőben a Juventus ellen Torinóban aratott 1:0-s győzelemmel. Ezt csak azért érdemes felidézni – főleg a mai fiatal szurkolók kedvéért – mert ma ezek a klubok költségvetésben, a játékosok értékében stb. a Fradi többszázszorosát érik, nehéz elképzelni is, hogy fél évszázada a legyőzött ellenfelek listáján sorakoztak.
Még egy utolsó történeti összevetés. Az Espanyol 1961 óta tartó kupahistóriájában még nem játszott magyar csapattal, a Fradi 11, spanyol együttessel játszott mérkőzéséből csupán hármat veszített el, s összességében pozitív a mérlege, igaz, az Athletic Bilbao elleni 1982-es párviadal óta az elmúlt 37 évre ebből csak az „EuroFradi” 1995-ös, Real Madrid elleni két BL-csoportmeccse esik.

Kapcsolódó

Az FTC eurokupa-eredményei spanyol klubok ellen

1964–65, VVK, negyeddöntő: Athletic Bilbao 1:2 (i), 1:0 (o), 3:0 (o)
1967–68, VVK, 2. forduló: Real Zaragoza 1:2 (i), 3:0 (o)
1967–68, VVK,  negyeddöntő: Athletic Bilbao 2:1 (o), 2:1 (i)
1982–83, UEFA-kupa, 1. forduló: Athletic Bilbao 2–1 (o), 1–1 (i)
1995–96, BL, csoportkör: Real Madrid 1–6 (i), 1–1 (o)
Összesítve: 11 mérkőzés, 6 győzelem, 2 döntetlen, 3 vereség, 18–15-ös gólkülönbség

A két klub történetében négy világklasszis játékos és két edző a „közös halmaz”: Berkessy „Jegenye” Elemér „csak” szakvezetőként szolgálta az Espanyolt, Kubala László, Kocsis Sándor,  Czibor Zoltán és Rácz László viselte mindkét klub mezét, „Laszi” Kubala, a Barca-ikon játékos-edzője és trénere is volt az RCD-nek.

Manapság persze nincsenek ekkora egyéniségei egyik klubnak sem, ám a spanyol és a magyar futball olyan messzeségbe került egymástól, hogy egy pontszerzés már maga a csoda lenne a Cornella-El Pratban, az Espanyol „ékszerdobozában”. Persze, ha a Vidi tavalyi El-csoportmeccseire gondolunk a későbbi győztes Chelsea ellen – talán ez a csoda mégis valósággá válhat…
A mérkőzésről természetesen helyszíni, élő közvetítésben számolunk be, kommentátorunk Méhes Gábor és kiküldött riporterünk, Takács Rita révén.

Kapcsolódó

Európa-liga, a csoportkör 1. játéknapjának programja 


18:55   APOEL (ciprusi)–Dudelange (luxemburgi), Qarabag (azeri)–Sevilla (spanyol), A-csoport
18:55   FC Köbenhavn (dán)–Lugano (svájci), Dinamo Kijev (ukrán)–Malmö (svéd), B-csoport
18:55   Basel (svájci)–Krasznodar (orosz), Getafe (spanyol)–Trabzonspor (török), C-csoport
18:55   LASK (osztrák)–Rosenborg (norvég), PSV (holland)–Sporting CP (portugál), D-csoport
18:55   CFR Cluj (román)–Lazio (olasz), Rennes (francia)–Celtic (skót), E-csoport
18:55   E. Frankfurt (német)–Arsenal (angol), Standard Liege (belga)–Vitória Guimaraes (portugál), F-csoport
21:00   Porto (portugál)–Young Boys (svájci), Rangers (skót)–Feyenord (holland), G-csoport
21:00   Espanyol (spanyol)–FERENCVÁROS – Sport1 20:45, Ludogorec (bolgár)–CSZKA Moszkva (orosz), H-csoport
21:00   Gent (belga)–St.-Étienne (francia), Wolfsburg (német)–Olekszandrija (ukrán), I-csoport
21:00   Mönchengladbach (német)–Wolfsberg (osztrák), Roma (olasz)–I. Basajsehurspor (török), J-csoport
21:00   Slovan Bratislava (szlovák)–Besiktas (török), Wolverhampton (angol)–Braga (portugál), K-csoport
21:00   Manchester United (angol)–Asztana (kazah), Partizan (szerb)–AZ (holland), L-csoport

Sport1 20:00 a mérkőzés előzetese (műsorvezető: Petur András); Sport1 20:45 RCD Espanyol–Ferencvárosi TC El-csoportmérkőzés (kommentátor: Méhes Gábor, riporter: Takács Rita, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor, Vincze Ottó); Sport1 23:30 összefoglaló a nap 24 mérkőzéséről (kommentátor: Fülöp László és Kassai-Tóth Csaba, műsorvezető: Petur András, szakértő: Hajdu Attila, Kemenes Szabolcs, Nyilasi Tibor, Vincze Ottó)