„Szláv döntő” készülőben • SportTV

„Szláv döntő” készülőben

Sport TV avatar Sport TV 2019. 09. 21. 09:58    
Olvasási idő: 2 perc

A már a Szovjetunió felbomlása után megalapított szentpétervári torna jubileumi, 25. kiírását éli. Bár az egyetemes tenisz olyan nagyságai is nyertek itt, mint Gustavo Kuerten vagy Andy Murray, a tornát eddig többségében szláv vagy szláv származású versenyzők emelhették legtöbbször magasba a trófeát. Most is könnyen elképzelhető egy „tiszta szláv” döntő, egy orosz és egy horvát játékos részvételével.

Danyiil Medvegyev két mérkőzésnyire attól, hogy 15 év után ismét hazai győzelmet ünnpelhessenek a szentpétervári teniszrajongók (Fotó: Getty Images)

A korai korszakban az orosz tenisz klasszisai vitték a prímet (Kafelnyikov nyerte meg először a versenyt, Szafin duplázott, Juzsnij is nyert), de az exszovjet államokból győzött itt az ukrán Sztahovszkij és a kazah Kukuskin és a lett Gulbis, a további szláv többségű országokból a horvát Ancic és Cilic, a szlovák Klizan, a bosnyák Dzunjur, sőt néhány szláv származású, ma már más államot képviselő versenyző (Raonic, Zverev) is. A legutóbbi orosz győzelem azonban már 15 éve született, Mihail Juzsnij révén.
Az elődöntő első meccsén Borna Coric (4. kiemelt, vlr.: 15.), aki Fucsovics Marci után a norvég Ruudot két sima játszmában intézte el, Joao Sousával (vlr.: 64.) mérkőzik meg. A portugál verte meg a 2. kiemelt Katen Hacsanovot (látható, az orosz tenisz valamennyi nagyságát sikerült megnyerni a részvételre a rendezőknek!…), majd a  2010-es itteni bajnok Kukuskint győzte le azonos koreográfiával, rövidítéses első és rövidítés nélküli második játszmában. A két teniszező már játszott egyszer a touron, idén Halléban füvön a nyolcaddöntőben a döntő szett rövidítésében nyert Coric 7-4-re. (A mérkőzést közvetítettük is a Sport TV-ben.)

A másik találkozón az idén a bombaformában versenyző Danyiil Medvegyev, az első kiemelt játszik. Wimbledon óta különböző pályákon 27 mérkőzéséből csupán kettőt vesztett el, azokat is döntőben Montrealban és az US Openen Rafa Nadal ellen. A világranglista 4. helyezettje Pétervárott magabiztosan is haladt előre, tiszta orosz ágon, Donszkoj és Rubljov szettveszteség nélküli legyőzésével. Elődöntőbeli ellenfele némi meglepetésre Jegor Geraszimov (fehérorosz „átiratban” Ihor Heraszimau) lesz, a selejtezőből induló fehérorosz (vlr.: 119.) sem veszített játszmát még eddig, a főtáblán a cseh Rosolt, majd a 7. kiemelt francia Adrian Mannarinót, a negyeddöntőben pedig s 3.-ként rangsorolt olasz Berettinit verte ki, utóbbit két rövidített szettben!

A másik közvetített tornánk, a metzi Moselle Open elődöntőjének két meccse (Aljaz Bedene–Benoit Paire és Lucas Pouille–Jo-Wolfried Tsonga) is képernyőre kerül, a nagy kézilabda- és futballdömping miatt csak felvételről, későn este, illetve éjszaka.)

Sport1 13:00 ATP 250-es verseny, Szentpétervár, elődöntő (kommentátor: Kaplár F. József, szakkommentátor Köves Gábor); Sport2  22:30 ATP 250-es verseny, Metz, elődöntő (felv., kommntátor: Haraszti Ádám, szakkommentátor: Machán Róbert)